Mezítláb veszélyes! De miért?

Vannak helyek, ahol bátran lehetünk cipő és zokni nélkül, ám fontoljuk meg a mezítlábaskodást az alábbi helyzetekben!

Cipő nélkül az utcán

Csak kevesen járnak így, és ennek megvan a maga oka. Nem csupán azért járunk cipőben, mert így szocializálódtunk, vagy mert szeretjük a szép cipőket, hanem azért is, mert a lábbeli megvéd minket nagyon sok kellemetlenségtől, veszélytől.

Fertőzésveszély

"Láttam már részegeket a járdára (és a mellette lévő fűre) hányni, pisilni, olyan is volt, aki másra is vetemedett ugyanezzel a lendülettel... Használt, nyúlós rágógumi, óriási "zselés" köpetek, vérfolt. Lehet, hogy ezek többnyire "láthatatlanok" de attól még ott vannak. Senki sem fog mikroszkóppal ellenőrizni minden talpalatnyi területet a következő lépés előtt. Amibe tömény állapotába nem lépnék bele, abba hígítva sem" - olvasható egy blogbejegyzésben. A látható kutyapiszkot persze kikerüljük, de a már nem kutyapiszoknak látszó foltok is lehetnek ürülék maradványai. A lábon lévő apróbb sérüléseken keresztül a baktériumok bejuthatnak a vérkeringésbe, és akár helyben, akár a szervezet távolabbi részén súlyos fertőzést okozhatnak. Ám nem csak a kutyaürülék veszélyes. A talajban élő baktériumok (például az antrax) vagy a pocsolyákban felszaporodó számtalan baktérium, gomba, egysejtű is bekerülhet így a szervezetbe.

Magyarországon sem ismeretlen a leptospirózis-fertőzés. Ezt úgy lehet elkapni, hogy fertőzött állatok vizeletével szennyezett földre vagy vízbe lépünk.

A nyilvános fürdőkben, medencéknél, strandoknál, uszodákban sajnos könnyen összeszedhetünk valamilyen lábgombát is. A sokak által használt, langyossá melegedő víz kiváló élőhely a bőrgombáknak.

Csípésveszély

Mindenkivel megeshet, hogy összetűzésbe keveredik egy szúrós, csípős rovarral. A méhek, darazsak csak akkor szúrnak, ha életveszélyben érzik magukat, ha például rájuk lépünk a fűben. A méhek például a kisebb virágokban táplálkozhatnak, egyes darázsfélék pedig a földben fészkelnek, így előfordulhat, hogy akaratlanul is átgázolunk rajtuk.

A szúnyogok csípése sem kellemes, főleg mondjuk talpon vagy a lábujjak között. A kullancsok miatt is tanácsos lábbelit húzni! A közhiedelemmel ellentétben nem csak erdőben vagy mezőn akaszkodhatnak ránk, hanem városi parkban vagy a saját kiskertünkben is. Sajnos nagyon sok betegség kórokozóját hordozza magában, és ezek közül csak a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen lehet oltással védekezni.

Kellemetlen célpontjai lehetünk mezítlábasan az atkáknak is. A fűatka nagyon pici, és nagyon sok apró viszkető csípést hagy maga után akár a szabadon hagyott lábfejen is. A hangyacsípés sem kellemes - márpedig a mezítláb mászkálás során ránk sodródhatnak ezek a kis rovarok.

Szilánkok, égések

Rozsdás szög, üvegszilánk, éles kavics, tüske, szálka - ilyesmiktől is védi a lábunkat a lábbeli. Akarattal biztosan nem lépünk ilyenbe, de a fűben, homokban nem könnyű észrevenni a szúrós tárgyakat. Elég, ha csak annyira áll ki a hegyük, hogy ha ránehezedünk a testsúlyunkkal, akkor megvágjuk magunkat. Ilyen esetben érdemes orvoshoz menni és tetanuszoltást kérni, nehogy vérmérgezést kapjunk.

A felforrósodott talaj akár égési sérüléseket is okozhat. Biztosan sokan tapasztalták már, hogy nyáron az aszfalt, a kövek, a homok olyan forró lehet, hogy felszisszenünk a fájdalomtól, ha rálépünk. A talp égési sérülése nagyon kellemetlen, mert az ember képtelen a fájdalom miatt járni, pedig erre - lássuk be - elég gyakran szükségünk van. A gyógyulásig folyton csak feküdni, vagy sántikálva, fél lábon ugrálva közlekedni pedig nem mindenki tud.

Mezítláb otthon

Bár kétségtelenül otthon nem szól meg minket senki, ha mezítláb vagyunk, de baleseteket okozhat a lábbeli hiánya. A nedves kövön például mezítláb elcsúszhatunk, van, aki igen gyakran rúg bele mezítláb a szekrény sarkába vagy az ágy lábába...

Mezítláb néhány otthoni munka is nehézkes: például próbált már cipő nélkül létrára mászni? Nemcsak kényelmetlen, de ha fából van a lajtorja, akkor még egy-két szálkát is beszerezhetünk.

A kiskertben is csak módjával legyünk lábbeli nélkül. Valóban biztonságosabb egy gondozott, sérülést okozó tárgyaktól mentes helyen mászkálni csupasz talppal, mint például az utcán, de azért a kertészeti munkáinkat inkább zárt cipőben végezzük. Ha például kapálunk, akkor elég egy rossz mozdulat, és máris felsérthetjük a lábunkat. Fűnyíráskor a gép követ, drótdarabot dobhat a lábunkra, de még az is megtörténhet - mint ahogy sajnos néha meg is történik - hogy elszabadul a forgókés.

Óvintézkedések

  • Legyünk beoltva tetanusz ellen. Célszerű emlékeztető oltást adni 10 évenként.
  • Ha szabadban vagyunk mezítláb, akkor kenjük be napvédő krémmel lábfejünk tetejét és talpunkat is, hiszen leéghetnek. Bár ritkán alakul ki bőrrák a lábon, de ha nem kezelik időben, akkor a bőrrák is halálos.
  • Viseljünk strandpapucsot medencék, öltözők és strandok közelében, hogy megakadályozzuk az elcsúszást, illetve megvédjük lábunkat a fűben bujkáló láthatatlan éles tárgyaktól és megelőzzük a baktériumok és más kórokozók elszaporodását, melyek lábgombásodást, szemölcsöt vagy egyéb lábproblémákat okozhatnak.
  • Cukorbeteg emberek soha ne közlekedjenek mezítláb, mert előfordulhat, hogy nem érzik, ha megsérülnek.
  • Rendszeresen vizsgáljuk át lábunkat, és ha valamilyen szokatlan szemölcsöt, bőrkeményedést, benőtt körmöt, gyanús anyajegyet vagy foltot találunk, forduljunk orvoshoz, mert könnyebb a megelőzés, mint a kezelés.
  • Adassuk be magunknak a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni oltást, szabadban használjunk rovarriasztó krémet vagy spray-t.
  • Legyen nálunk fertőtlenítő és sebtapasz, hogy a sebeinket el tudjuk látni minél hamarabb. Ha piros folt, gyulladás, fájdalom keletkezik a sérülés helyén, akkor forduljunk orvoshoz!
)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: