Így védjük gyermekünk bőrét

Sokan úgy gondolják, hogy kizárólag azért kell jobban védeni a gyerekek bőrét a napsugárzástól, mert még nincs hozzászokva: elég némi fokozatosság, és nem lehet probléma. Ez azonban súlyos tévedés, amely ráadásul nemcsak rövid, hanem hosszú távon is komoly következményekkel járhat.

Miért más a gyerekek bőre, mint a felnőtteké?

A kicsik bőre jóval vékonyabb, mint a felnőtteké, csak körülbelül 15 éves korukra vastagszik meg annyira, hogy komolyabb védelemre tegyen szert. Addig azonban sejtjeik regenerációja nem éri el a végső fokot, nincs kifejlődve a bőr UV sugárzás elleni védelmi mechanizmusa, valamint testük sem képez védőréteget a sugárzás ellen. Mivel ez egy éveken át tartó, hosszú folyamat, a legsérülékenyebbek éppen a legkisebbek, az ő bőrükre kell leginkább vigyázni. A csecsemők bőrét 1 éves korukig szigorúan tilos közvetlen napfénynek kitenni, de fokozott védelmet igényelnek a kisgyerekek egészen 3 éves korukig. Azonban nemcsak a kicsik, hanem a nagyobbak is csak megfelelő védelemmel, rövid ideig lehetnek közvetlen napsütésben, ha pedig megoldható, akkor 11 és 16 óra között egyáltalán ne tartózkodjanak szabadtéren - még árnyékos helyen sem. Ez vonatkozik még az iskolás korosztályra is.

fényvédelem gyerekkorban

Fényvédők - használjuk helyesen

A gyerekek bőrét minden esetben magas, 50 feletti faktorszámú (SPF) fényvédő krémmel, bőségesen kell kenni, különösen azokat a részeket, amelyek közvetlen napsütésnek vannak kitéve. Válasszunk jó minőségű, kombinált, széles spektrumú - UV-A és UV-B ellen is egyaránt védelmet nyújtó - napozószert.

A "mit csomagoljak" az utazás egyik legfontosabb kérdése, hiszen poggyászunk mérete és úti célunk nagyban meghatározza a választ. Ám bárhová megyünk is, bizonyos dolgokat semmiképp sem szabad otthon hagyni.

Mivel a gyerekek bőre érzékeny, ha lehetséges, illatmentes naptejet kenjünk a bőrükre, hogy ezzel is elkerüljük a felesleges irritációt. Legjobb, ha kimondottan a számukra készített fényvédőt vásárolunk. Nem elég az sem, ha csak egyszer, a nap elején kenjük be őket: másfél-kétóránként minden esetben újra kell kenni a gyermekek bőrét még akkor is, ha csak sétálunk vagy a kertben játszunk.

Megfelelő öltözet

Bár a kisgyerekek legszívesebben ruhátlanul játszanának a melegben, ezen a téren nem köthetünk kompromisszumokat: ragaszkodjunk a megfelelő ruhadarabok viseletéhez, és nyaralás alatt se hagyjuk, hogy egész nap meztelenül vagy apró fürdőruhában játsszanak. Az egyik legfontosabb ruhadarab a fejvédő, hiszen a fejet ért közvetlen, erős napsugárzás könnyen napszúrást okozhat, ami súlyos, akár eszméletvesztéssel járó állapotot is előidézhet. Válasszunk mindig vastagon szőtt anyagú terméket, de beszerezhetőek már olyan speciális fejfedők - és egyéb ruhadarabok is -, amelyek megszűrik az UV sugarak 95 százalékát. Olyan sapkát válasszunk, amely nemcsak a fejet, de a nyakat és a füleket is védi, miközben az arcot is árnyékolja.


A gyerekek könnyebben elfogadják azok a ruhákat, amelyek bár takarják testrészeiket, de lazák és szellősek. Lábbeliből pedig válasszunk olyat, amely nyitott és kényelmes, viszont jól védi a lábfejet, hiszen az van leginkább kitéve a napsugaraknak. Már a kicsiknél is fontos a szem védelme, így egy megfelelően szűrő napszemüveg szintén legyen az öltözékük kiegészítő darabja.

A bőrünk emlékszik

A bőrünket ért sugárzás összeadódik, ezért ha már gyermekként többször leégünk, számíthatunk bőrünk korai ráncosodására, öregedésére és elvékonyodására. Előfordulhatnak azonban ennél sokkal súlyosabb következmények is: ilyen például a melanóma, amely a bőrrák egyik súlyos, életveszélyes formája, és amelyet sokszor már gyermekkorban megalapozunk. Egyes kutatások szerint az életünk során kapott UV sugárzások 80 százalékát 18 éves korunk előtt szerezzük a nem megfelelő bőrvédelem mellékhatásaként.

Mutassunk példát!

Ahogy az élet minden területén, a gyerek mindig figyeli a felnőtteket, és nemcsak azt, amit mondanak, hanem - talán még inkább - azt is, amit tesznek. Fontos, hogy részletesen és többször elmondjuk nekik, hogy miért elengedhetetlen a megfelelő napvédelem, illetve a folyadékpótlás. Életkorukhoz mérten tanítsuk meg nekik is az alapokat, de emellett mutassunk példát azzal, hogy saját magunkra is figyelünk. Ezzel nemcsak azt segítjük elő, hogy a gyerekek gördülékenyebben elfogadják az erre vonatkozó szabályokat, hanem sokkal hitelesebbé is válnak ezek a számukra.

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag