Bőrápolás: ezért lehet jobb a drágább krém

Kialakult egyfajta vásárlói tudatosság, egyre többen gyűjtenek információkat a vásárlás előtt. Egy friss kutatás azt vizsgálta, mennyire vagyunk tisztában a natúr készítményekkel.

Az eredmények meglepőek, ugyanis a vásárlók közel háromnegyede tisztában van azzal, hogy milyen jellemzők alapján lesz egy termékből natúrkozmetikum. A megkérdezettek között a nők és a férfiak közel azonos arányban gondolták úgy, hogy az ilyen termékek legfontosabb ismérve, hogy "nem tartalmaznak kőolajszármazékot, mesterséges színezékeket, parabéneket" valamint "kizárólag természetes eredetű anyagokból készülnek".

"Egy átlagos nő naponta több, mint 160 kozmetikai összetevővel találkozik, samponokban, tusfürdőkben, fogkrémekben - nem mindegy tehát, hogy mit kenünk magunkra. Mi úgy szoktunk fogalmazni, hogy nem kenünk semmit a bőrünkre, amit nem ennénk meg" - fogalmazott Marinova Annamária, a kutatás egyik vezetője.

Drágább, de megéri?

A vizsgálat arra is kitért, hogy milyen vélt- vagy valós hátrányok jellemezhetik a natúrkozmetikumokat. A válaszadók kifogásként elsősorban a hagyományos készítményekhez viszonyított drágaságukat említette. Ez azonban a gyártási folyamatokból és a drágább összetevőkből következik, ugyanakkor erre a piacra is igaz, hogy vannak olcsóbb és drágább termékek. A drágaságra egyébként elsősorban a 29 év alattiak és a fővárosiak panaszkodtak. A megkérdezettek mindössze 7 százaléka gondolta úgy, hogy a natúrkészítmények hatékonysága elmarad a hagyományos kozmetikumok mögött, míg két százalékuk elégedetlen az illatukkal vagy a textúrájukkal.

Bőrápolás: nem mindegy, mit kenünk a bőrünkre (Fotó: Europress)

Marinova szerint ezeknél a termékeknél lassabban jelentkezik, ám hosszabban tapasztalható a hatás, nem érdemes azonnali eredményt várni. Figyelembe kell venni azt is, hogy a natúrkozmetikumokban természetes eredetű - általában illóolajokból származó - illatanyagok vannak. Mivel az illóolajokat növényekből vonják ki, így előfordulhat, hogy ha az adott összetevő illatát nem szereti a fogyasztó, a termék illatával sem lesz elégedett.

Tarol az aloe és az E-vitamin

A gondosan megválogatott alapanyagokból készült krémek és egyéb kozmetikai termékek használata többnyire kevesebb irritációval jár, használatuknál ritkábban fordul elő szárazság, viszketés, allergiás reakció, hámlás vagy gyulladás. Különösen jól járnak az ilyen típusú készítményekkel a vékony vagy világos bőrűek. A teljes cikket ide kattintva érheti el! Azt is górcső alá vették, hogy a termékek jellemző hatóanyagai közül a válaszadók melyek jelenlétét tartják fontosnak a készítményekben. Ebben már markánsabb különbség körvonalazódott - legtöbben az teafa mellett - szinte kizárólag ezt a két hatóanyagot említették. A nők szinte azonos arányban szavaztak - a fenti három mellett - az argánolajra, a manuka mézre, a gránátalmára és a holttengeri sókra is.

Kiderült az is, mely összetevőket nem tartják fontosnak a megkérdezettek. A 18-29 éveseknek az erős ránctalanító (anti-aging) hatású gránátalma - érthető módon - lényegesen kevésbé fontos.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: