Bőr- és körömgombásodás

Gomba. Önnek mi jut eszébe erről a szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran és feleslegesen titkolt betegség. Egy felmérés szerint a magyar lakosság 54%-a saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket.

Védtelenebbek vagyunk, mint őseink

A zárt, nehezen szellőző lábbelik és nylon ruhadarabok egész napos viselése továbbá bizonyos betegségek (rossz vérkeringés, cukorbetegség, az immunrendszer meggyengülése), antibiotikumok szedése, műkörmök viselése, párás munkakörülmények mind-mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Fontos tudnivaló, hogy a gombák spórák által szaporodnak, így a betegek közvetlen környezetüket, családtagjaikat folyamatos fertőzésveszélynek teszik ki. A fürdők, uszodák, közös zuhanyozók párás környezete, a családi törölköző vagy a körömvágó olló közös használata kiváló lehetőséget nyújt a fertőzés terjedésében. A bőrön és a körmön kialakuló apró sérülések, a bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges szervezet természetes védekezőképességét csökkenti, így ezek a felületek behatolási pontot jelenthetnek a gomba spórái számára. Ezért a tünetek bárkinél jelentkezhetnek, felesleges szégyenkeznünk tehát.

Tünetek tetőtől talpig

1. Fej, haj, hajas fejbőr

 • Korpásodás
  A korpásodás nagyon gyakori probléma. Kiváltásában szerepe lehet egy, az egészséges fejbőrön is élő gomba túlszaporodásának, amire alkati tényezők is hajlamosítanak (fokozott faggyútermelés, seborrhoeás alkat).
 • Kopasz foltok a fejbőrön:
  Főleg gyermekkorban gombás fertőzésre gondolhatunk, ha a hajas fejbőrön egy vagy több 1-2 cm átmérőjű, kerek, finoman hámló területet találunk, ahol rövidre letöredezett hajszálcsonkok láthatók. A fertőzés forrása a ház körül élő kedvenc, kutya vagy macska is lehet!
 • Gennyes kelések a hajas fejbőrön:
  Egyes gombák a bőr mélyebb rétegeibe terjedve hajszálak kilökődésével maradandó kopaszságot idéznek elő. Szerencsére a fertőzésnek ez a formája ritkább, elsősorban állatokkal foglalkozó felnőttek és gyermekek betegsége. Kedvtelésből tartott kisállatok is terjeszthetik. Ilyenkor a hajas fejbőrön kiemelkedő, gennyet ürítő, sárgás pörkkel fedett csomókat látunk, melyekből a hajszálak kilökődnek vagy könnyen kihúzhatók.

2. Száj

 • A szájzug fájdalmas berepedése
  A szájzugok fájdalmas kipállását, berepedését legtöbbször gomba okozza. Műfogsort viselőkön gyakori és visszatérő problémát okozhat.
 • Szájpenész
  A csecsemők és főleg idős, protézist viselő betegek szájnyálkahártyáján, szájpadlásán, nyelvén megjelenő szürkésfehér felrakódásokat szintén gomba okozza. Ezek a telepek letörölhetők, a visszamaradó terület vérzékeny. Cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek szedése és a szervezet védekezőrendszerének legyengülése is hajlamosít ezekre a tünetekre.

3. Arc, mellkas, hát, váll

 • Makacs pattanásszerű csomók a szakálltájon
  Szakáll és bajusztájon vagy a tarkón többszörös, pattanásra emlékeztető, viszkető, ill. fájdalmas, gennyet ürítő csomók, melyek összefolyhatnak. Borotválkozáshoz használt, nem fertőtlenített eszközök terjesztik. Manapság ritka.
 • "Napgomba"
  A törzs bőrén jelentkező gombásodás leggyakoribb formája. Az általa okozott kozmetikai probléma miatt a betegek gyakran keresik fel a szakrendelőt. Mellkason, vállon, háton, felkaron, ritkábban arcon 0.5-1 cm-es kerek, alig hámló barnás foltok jelennek meg, melyek térképszerűen összefolyhatnak. A figyelmet inkább csak akkor hívják fel magukra, amikor napozás vagy szoláriumozás hatására ezek a felszínes gombatelepek lehullanak, és helyükön fehér foltot hagynak. A kezelést jóval a nyári napozás előtt el kell kezdeni, mert ugyan a gombák két hét alatt elpusztulnak, de 1-2 hónapot is igénybe vehet, amíg a foltok visszapigmentálódnak. A tüneteket ugyanaz a gomba okozza, amely a fokozott korpásodásért is felelőssé tehető, így a visszafertőződés megelőzésére jól használhatók a gombaellenes samponok.
 • Hámló, piros, kerek foltok a bőrön
  A piheszőrös bőrön, arcon, törzsön főként a ruhától nem fedett területeken 1-2 cm-es kerek, éles szélű, piros, korpádzóan hámló, kokárdarajzolatú foltok gombás fertőzés tünetei lehetnek. Gyakran viszketéssel járnak, a széli rész felé terjednek, középen gyógyulni látszanak.

4. Hajlatok

 • Lágyéktáji, mell alatti, viszkető, piros gyulladás
  A nagy hajlatokban (lágyékhajlat, hónalj, farpofák közötti, emlők alatti terület, has alatti redő, köldök) az összefekvő bőrterületeken könnyen alakul ki a környező bőrterületekre is ráterjedő, viszkető, vörös elszíneződés, kipállás, nedvedzés. Főként az elhízás, fokozott izzadás, cukorbetegség hajlamosít erre. A gomba ellenes kezelés nem elégséges a megfelelő tisztálkodás ill. az összefekvő bőrterületek elválasztása és szárazon tartása nélkül.

5. Kéz

 • Száraz tenyéri hámlás
  Száraz, rendszerint csak az egyik kezet (a domináns oldalit) érintő tenyéri hámlás, kirepedezés vagy viszkető hólyagosodás jelezhet gombás fertőzést. Leggyakrabban kertészeknél, földműveseknél alakul ki.
 • Kézujjközök viszkető kirepedezése
  Háziasszonyoknál, kismamáknál, ápolónőknél, cukrászoknál a kézujjközök viszkető, fájdalmas kirepedése tekinthető "foglalkozási ártalomnak" is, az állandó nedvesség, felázás hajlamosít erre az állapotra.
 • Körömágygyulladás
  Az előbbiekben említett tényezők jelenlétében a gombák megtámadhatják a körömágyat is. Ennek jelei, hogy a körömredő duzzadt, gyulladt, a körömredőből genny préselhető viszonylag fájdalmatlanul. Ha ez az állapot hosszabb ideig áll fenn, a körömlemez deformálódik, fényét veszti, harántbarázdák alakulnak ki rajta, alapjáról elemelkedik, alatta kevés törmeléket láthatunk.
 • Körömgomba
  A kézen is előfordul körömgombásodás, bár ritkábban, mint a lábon, hasonló tüneteket okozva (ld. a lábnál).

6. Láb

 • Lábujjak közti viszkető, fájdalmas repedések, atlétaláb
  A lábgombásodás a leggyakoribb gombás fertőzés a mérsékelt égövön, népbetegségnek számít. A városi lakosság kb. 30%-a érintett. A lábujjak közti (leggyakrabban a 4-5. ujj között) viszkető hámlással, esetleg hólyagosodással jelentkezik. A bőr felázik, elfehéredik, fájdalmasan kireped. A fertőzés ráterjedhet a talpra, lábhátra, lábkörmökre. A gombák által okozott repedés utat nyithat más kórokozóknak, baktériumok telepedhetnek meg, súlyos, elhanyagolt esetben orbánc is kialakulhat.
 • Talp, talpszélek száraz hámlása, mokaszinláb
  Az ujjközök gombásodásának kórokozói megbetegíthetik a lábfejet is. Ilyenkor a talp bőre és a talpszél (mokaszinszerűen) piros, rajta száraz hámlás látható.
 • Körömgombásodás
  Az évek óta fennálló lábujjközti gombás fertőzés megbetegítheti a körömlemezt is, és a nem kezelt körömgomba állandó forrás az ujjközök visszafertőzéséhez. A kor előrehaladtával egyre gyakoribb a lábkörömgomba. A körömlemez legtöbbször a szabad széle felől megvastagszik, elszíneződik (sárgásan, ritkábban zöldesen, barnásan), alatta morzsalékony fehéres-sárgás massza található, töredezetté válik. Hajlamosít rá a zárt cipő (edzőcipő, gumicsizma, bakancs), műszálas zokni viselése, fokozott izzadás, cukorbetegség, rossz alsó végtagi keringés, a körmöt ért sérülés, köröm alatti bevérzés. Megkaphatjuk mások által megfertőzött, nem fertőtlenített eszközökkel való körömápolás során, más cipőjének, zoknijának hordásával is.

Kezeltetni kell

Fontos és hangsúlyos tény, hogy a bőr- és körömgombásodás önmagától soha nem gyógyul meg, sőt az idő előrehaladtával a fertőzés nagyobb felületekre, más testrészekre is átterjedhet. A betegséget nagyon sokan csupán esztétikai problémaként tekintik, holott a kezeletlen fertőzés nem csupán terjed, hanem olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás. Az orvostudománynak köszönhetően ma már olyan hatásos gyógymódok állnak rendelkezésre, melyek a kiterjedt gombás betegségeket is hatékonyan gyógyítják. Érdemes tehát a gyanú legkisebb jelével felkeresni a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső