Vízivás: ezért nagyon fontos!

Testünk nagy része víz, és a folyadéknak nélkülözhetetlen szerepe van abban, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak legyünk. A víz minden szervünkre hatással van, és ha nem viszünk be belőle eleget, nemcsak egyre rosszabbul érezhetjük magunkat, de súlyos betegségek kialakulásának is megnő az esélye.

Az, hogy pontosan mennyi folyadékot kell valakinek fogyasztania, pontosan nincs meghatározva, a szakemberek szerint ugyanis ez egyénenként igen különböző lehet. Befolyásolhatja például a szükséges folyadékmennyiséget a testsúlyunk, az életmódunk, a táplálkozásunk is. A javasolt mennyiség férfiaknál 2,5-3 liter, míg nőknél 2,2-2,8 liter. Lássuk, miért is érdemes ügyelni a megfelelő folyadékpótlásra!

Ha folyton fáradtak, kimerültek vagyunk, könnyen előfordulhat, hogy nem jut elegendő folyadék a szervezetünkbe. Ha ugyanis kevesebb a víz a szervezetünkben, a vér „besűrűsödhet”, így a szívünknek keményebben kell dolgoznia azért, hogy az oxigént és a tápanyagokat eljuttassa a sejtekhez.

Köztudott, hogy az emberek többsége nagyon kevés folyadékot iszik naponta, pedig az általában javasolt napi 2-3 liter víz elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, köztük a veséink egészségének megőrzéséért. Kattintson! Már a testünkben lévő víz 1-2 százalékának elvesztése okozhat kognitív panaszokat, tanulási és koncentrációs nehézségeket, valamint hangulatingadozást is. Ha úgy érezzük, hogy eluralkodik rajtunk a feszültség, nem tudunk odafigyelni a feladatainkra, vagy éppen egyik pillanatban vidámak, a másikban viszont levertek vagyunk, igyunk egy nagy pohár vizet!

A folyadékbevitel elmulasztása fejfájást okozhat, illetve tovább fokozhatja a fejfájások és migrének intenzitását. Ha tehát elkezd fájni a fejünk, a gyógyszer bevétele helyett először igyunk egy pohár vizet. Egy kutatás bizonyította azt is, hogy a folyadékpótlás lerövidítette a fejfájásos órák számát is.

A megfelelő folyadékfogyasztás számos problémától megkímélhet
A megfelelő folyadékfogyasztás számos problémától megkímélhet

Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri zavar a székrekedés. Ennek elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék, ugyanis a víz segít lazán tartani a székletet. Ha túl kevés vizet iszunk, a szervezetünk a bélrendszeren keresztül igyekszik azt „visszaszívni” a székletből, így az kemény lesz, és csak nehezen, erőlködve tudunk megszabadulni tőle.

A megfelelő mennyiségű víz emellett az anyagcserének is jót tesz, hozzájárul az ételek hatékonyabb hasznosításához és megemésztéséhez. Ha valaki fogyni szeretne, mindenképpen érdemes több vizet innia, különösen étkezések előtt, mert így csökkentheti az éhségérzetet.

A víz a belső méregtelenítő szerveink, elsősorban a vesék működését is serkenti, így az hatékonyabban tudja kiválasztani a méreganyagokat. A folyadékpótlás megakadályozza, hogy vesehomok, illetve vesekő alakuljon ki a szervezetünkben. A víz szépítő erejéről számos tanulmány született már, akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk. Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, annak nagyon jó hatása van a vérkeringésünkre, a bőrünk rugalmasságára, hidratáltságára, frissességére, és arra, hogy egyenletesebbnek és ragyogóbbnak tűnjön.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció