Természetes gyógymódok irritábilis bél szindrómára

IBS-sel nem könnyű együtt élni - a hasi fájdalom mellett hasmenés, székrekedés vagy a kettő kombinációja lehetnek állandó kísérői. Természetesen vannak rá gyógyszerek, de a leghatékonyabb, ha megfelelő étrenddel próbáljuk enyhíteni a tüneteket.

Probiotikus ételek

Probiotikus hatású baktériumok találhatóak a joghurtban és a kefirben, és gyakori fogyasztásuk több kutatás szerint is segíthet enyhíteni a hasfájást . Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal is, hogy vannak, akiknek nem használnak. Ha kúraszerűen kezdenénk el a fogyasztásukat, érdemes előtte konzultálni az orvosunkkal.

Magyarországon gyakorlatilag népbetegséggé lett az irritábilis bél szindróma, az IBS: a lakosság mintegy 15-20 százaléka, azaz 1,5-2 millió ember szenved a tünetegyüttesétől. Kialakulásáról és a kezelés lehetőségeiről az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Rosttartalmú ételek

Hatékony lehet, ha növeljük a napi rostbevitelünket . A szakértő szerint ezzel különösen azoknak érdemes megpróbálkozniuk, akiknél a betegség gyakran okoz székrekedést. Azoknál, akik viszont inkább felfúvódásra, hasmenésre hajlamosak, a fokozott rostbevitelt előzze meg orvosi konzultáció. Hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák kapjanak helyet az étrendünkben, és szükség esetén táplálékkiegészítő formájában is szedhetünk pluszrostot.

A zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák segíthetnek az IBS-es betegeken
A zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák segíthetnek az IBS-es betegeken

Borsmenta olaj

A kutatók által megvizsgált gyógynövények közül a borsmenta olaja adta a legígéretesebb eredményeket, mivel természetes görcsoldó, így elsősorban azoknak jöhet jól, akik gyakori hasfájással küzdenek.

Emésztéstámogatók

Ezek a patikákban kapható szerek elsősorban azoknál működhetnek jól, akiknek a hasmenés a leggyakoribb tünetük. Mivel a szedésüknek gyakorlatilag minimális a kockázata, érdemes tenni velük egy próbát.

Stresszoldás

Sokaknál a stressz súlyosbítja a tüneteket, így az IBS-sel élőknek érdemes megfontolni, hogy beiktassanak az életükbe valamilyen rendszeres stresszűző tevékenységet. Ilyen lehet a jóga, a meditáció, de van, akinek már a rendszeres sport vagy tánc is elegendő.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)