Nem okoz rákot a vérnyomáscsökkentő

A Clevelandi Egyetemi Kórház tudósai megállapították, hogy az angiotenzin-átalakító enzimet gátló (ACE-gátló) szerek szedése nem növeli a daganatok kialakulásának a kockázatát. Ezek a szerek úgy csökkentik a vérnyomást, hogy megakadályozzák a vérlemezkék összeszűkülését. Amellett, hogy eredményesek a magas vérnyomás kezelésében, növelik a szívrohamon átesettek túlélési esélyeit, és megelőzik a stroke-ot. Eddig azonban sokan attól tartottak, hogy elősegítik a rák kialakulását.

A mostani kutatás vezetője, Dr. Ilke Sipahi is erre az eredményre jutott korábban, a mostani vizsgálata azonban ellentmond a korábbi tapasztalatainak. A The American Journal of Cardiology című lapban megjelent tanulmányuk szerint az eddigiektől eltérően úgy találták, hogy az ACE-gátló készítmények szedése nem növeli az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának veszélyét. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy kísérletük mindössze egy ötéves időtartamot fedett le, így további kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy hosszabb távon sem jelentkezik-e a veszély.

Dr. Christopher Phillips, az Atlantai Morehouse Orvosi Egyetem munkatársa - aki nem vett részt a kutatásban - fontosnak tartja hozzátenni, hogy jelen kutatás csak az ACE-gátlók egy bizonyos csoportjára, az enalaprilokra terjedt ki, így felmerül a kérdés, hogy vajon a többi típus esetében is megállja-e helyét az eredmény.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)