Már ötezer vesét ültettek át

Elvégezték az ötezredik veseátültetést is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján - közölte az intézmény.

Vesét ültetnek át leggyakrabban - kattintson a részletekért!

Az ötezredik veseátültetést február 9-én végezték el. A páciens egy 52 éves férfi volt, akinélmagas vérnyomásmiatt alakult ki veseelégtelenség. Az érintett azóta jól van, már haza is mehetett. A klinikán 2019-ben összesen 130 nem élődonoros veseátültetést végeztek, így az egyetem az Eurotransplant legfrissebb listáján egy beavatkozással lemaradva a második helyen végzett. Az intézmény a máj- és a szívtranszplantációs listán is a második helyen áll.

veseátültetés, vesetranszplantáció, szervtranszplantáció, Semmelweis Egyetem, veseelégtelenség
Már ötezer vesét ültettek át a Semmelweis Egyetemen. Képünk illusztráció, forrása: Getty images

Amikor már veseátültetés kell

Ahogy már egy korábbi cikkünkben olvashatták, ha a veseműködés 15 százalék alatti, nagyon komoly veseelégtelenségről, vagyis urémiáról van szó. Ez tulajdonképpen aveseelégtelenségvégstádiuma. Ilyenkor már vesepótló kezelésekre - hemodialízisre vagy hasi kezelésre -, illetve veseátültetésre van szükség. Ebben a stádiumban már érezhető tünetei is vannak a veseelégtelenségnek.

Ehhez az állapothoz a leggyakrabban a cukorbetegség vezet. A nem megfelelően kezelt diabétesz nagyjából 15-25 év után tehet szükségessé művesekezelést. Hosszabb távon viszont a magas vérnyomás is végállapotú veseelégtelenséget okozhat: a művesekezelésre szoruló betegek 20-25 százalékánál emiatt alakul ki a veseelégtelenség.

Magyarországon körülbelül 600 ezer felnőttnek van 60 százalék alatti veseműködése, de az urémia előfordulása ennél jóval ritkább. Emiatt összesen 6500 beteg szorul dialíziskezelésre. Többségük hemodialízisre jár, hasi kezelést pedig csak 13-14 százalék végez. Urémia miatt Magyarországon évente körülbelül 350 veseátültetés történik.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció