Hatékony bőrtapasz az utazók hasmenése ellen

A hőstabil Escherichia coli toxint tartalmazó vakcinatapasz biztonságosan csökkenti az utazók hasmenésének előfordulási gyakoriságát és súlyosságát, áll a The Lancet júniusi online számában.

Az úgynevezett fázis kettes vizsgálat során Dr. Gregory M. Glenn (IOMAI Vállalat, Gaithersburg, Maryland) és munkatársai a tapasz biztonságosságát és az enterotoxikus E. coli okozta hasmenés előfordulását tanulmányozták egészséges felnőttekben. Az ún. enterotoxikus E. coli okozza az utazók betegsége néven ismert súlyos hasmenést.

A résztvevők - összesen 178-an - mexikói, illetve guatemalai utazásuk előtt két-három hét különbséggel két adagot kaptak a vakcinatapaszból. 170 utazó eredményeit találták alkalmasnak az elemzéshez. A kontroll csoportban az összes és az enterotoxikus E. coli okozta hasmenés előfordulása 22 százalék, illetve 10 százalék volt. Ugyanez a kezeltek között mindössze 15 százalék, illetve 5 százalék. Mérsékelt-súlyos hasmenés a kontroll csoport tagjainak 21 százalékában, míg a kezeltek 5 százalékában fordult elő, ami 75 százalékos védőhatékonyságot jelent. A súlyos hasmenésnél még jobb, 84 százalékos védőhatékonyságot állapítottak meg, mivel súlyos hasmenést a kontrollok 11 százaléka, és a kezeltek 2 százaléka kapott csak.

Ha mégis kialakult a hasmenés a vakcinatapasszal kezelt utazóknál, az rövidebb (átlagosan 0,5 nap a 2,1 nappal szemben) és enyhébb (3,7 híg széklet a 10,5-hez képest) volt. Bár az eredményeket még a fázis három vizsgálatoknak is meg kell erősíteniük, úgy tűnik, a transzkután immunizáció hatékony ez ellen a gyakori, legyengítő megbetegedés ellen.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső