Gyorsítja a gyógyulást, ha megnyaljuk a sebet?

Nagyon gyakori, és sokszor önkéntelen mozdulat, hogy ha megsérül a kezünk, megnyaljuk, vagy a szánkba kapjuk azt. Ez kifejezetten előnyös is lehet, mert a nyálban, illetve az abban található váladékban lévő anyagok gyorsíthatják a gyógyulást.

"A szájüregből származó nyál, illetve váladék fehérvérsejteket is tartalmaz, és ezek tulajdonképpen a szervezetünk első védelmi vonalát képezik a kórokozókkal szemben. A fehérvérsejtek képesek (egyszerűen fogalmazva) csapdába ejteni és elpusztítani a mikrobákat, ráadásul a szájüregi váladékban található fehérvérsejtek hatékonyabban végzik ezt a feladatot, mint a szervezet más részein lévők" - mondta Ole Sorensen, a svédországi Lund Egyetem kutatója. "Maga a váladék serkenti még hatékonyabb működésre a fehérvérsejteket."

A nyál gyorsítja a sebgyógyulást

A nyál gyorsítja a sebgyógyulást A svéd és dán kutatók azt is megállapították, hogy bizonyos szájüregi betegségeknél a nyálban, illetve a váladékban nincsenek ilyen serkentő anyagok, vagyis a fehérvérsejtek kevésbé hatékonyan működnek. Az egyik ilyen az úgynevezett Behcet-kór, a másik pedig az afta - ez utóbbinál a száj nyálkahártyáján apróbb vagy nagyobb, fekélyes, fájdalmas sebek alakulhatnak ki.

Súlyos betegséget terjeszthet a nyál A mononukleózis, más néven csókbetegség a herpeszvírusok családjába tartozik és általában a nyál közvetítésével fertőz. Jó hír, ha átesünk a fertőzésen, védettséget kapunk. Kattintson! Azt azonban nem sikerült a tudósoknak kideríteni, hogy pontosan mi az összefüggés a nyál összetételének megváltozása és a betegségek kialakulása között, de további vizsgálatoktól azt remélik, hogy akár új kezelési lehetőségeket, gyógyszereket is kifejleszthetnek. Az igen kellemetlen és meglehetősen gyakori aftára ugyanis nincs igazán jó gyógyszer, maximum a tüneteket lehet kezelni, és várni, hogy a sebek maguktól elmúljanak.

A sebek nyalogatása azonban ösztönös reakció, mely az állatvilágban is megfigyelhető, és kedvezően hathat a gyógyulásra. A nyálban ugyanis olyan vegyületek találhatóak (a fehérvérsejtek mellett), amelyek a bőrrel érintkezve fertőtlenítő és antibakteriális hatásúak, vagyis megvédhetik a sebeket attól, hogy elfertőződjenek.

Azonban a nyálban olyan baktériumok is lehetnek, amelyek a szájban nem okoznak semmilyen problémát, más területen, például mélyen egy sebbe jutva azonban fertőzéshez vezethetnek. Szerencsére ez azonban meglehetősen ritka. Kövessük a következő alapszabályt: az apróbb, felületes sérüléseket (például, ha megszúrjuk az ujjunkat tűvel, vagy elvágjuk a papír szélével) megnyalhatjuk, súlyosabb sérüléseknél, mélyebb sebeknél azonban nyalogatás helyett vízzel tisztítsuk meg a területet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: