Gyorsítja a gyógyulást, ha megnyaljuk a sebet?

Nagyon gyakori, és sokszor önkéntelen mozdulat, hogy ha megsérül a kezünk, megnyaljuk, vagy a szánkba kapjuk azt. Ez kifejezetten előnyös is lehet, mert a nyálban, illetve az abban található váladékban lévő anyagok gyorsíthatják a gyógyulást.

"A szájüregből származó nyál, illetve váladék fehérvérsejteket is tartalmaz, és ezek tulajdonképpen a szervezetünk első védelmi vonalát képezik a kórokozókkal szemben. A fehérvérsejtek képesek (egyszerűen fogalmazva) csapdába ejteni és elpusztítani a mikrobákat, ráadásul a szájüregi váladékban található fehérvérsejtek hatékonyabban végzik ezt a feladatot, mint a szervezet más részein lévők" - mondta Ole Sorensen, a svédországi Lund Egyetem kutatója. "Maga a váladék serkenti még hatékonyabb működésre a fehérvérsejteket."

A nyál gyorsítja a sebgyógyulást
A nyál gyorsítja a sebgyógyulást. Fotó: Getty IMages

A nyál gyorsítja a sebgyógyulást A svéd és dán kutatók azt is megállapították, hogy bizonyos szájüregi betegségeknél a nyálban, illetve a váladékban nincsenek ilyen serkentő anyagok, vagyis a fehérvérsejtek kevésbé hatékonyan működnek. Az egyik ilyen az úgynevezett Behcet-kór, a másik pedig az afta - ez utóbbinál a száj nyálkahártyáján apróbb vagy nagyobb, fekélyes, fájdalmas sebek alakulhatnak ki.

Súlyos betegséget terjeszthet a nyál A mononukleózis, más néven csókbetegség a herpeszvírusok családjába tartozik és általában a nyál közvetítésével fertőz. Jó hír, ha átesünk a fertőzésen, védettséget kapunk. Kattintson! Azt azonban nem sikerült a tudósoknak kideríteni, hogy pontosan mi az összefüggés a nyál összetételének megváltozása és a betegségek kialakulása között, de további vizsgálatoktól azt remélik, hogy akár új kezelési lehetőségeket, gyógyszereket is kifejleszthetnek. Az igen kellemetlen és meglehetősen gyakori aftára ugyanis nincs igazán jó gyógyszer, maximum a tüneteket lehet kezelni, és várni, hogy a sebek maguktól elmúljanak.

A sebek nyalogatása azonban ösztönös reakció, mely az állatvilágban is megfigyelhető, és kedvezően hathat a gyógyulásra. A nyálban ugyanis olyan vegyületek találhatóak (a fehérvérsejtek mellett), amelyek a bőrrel érintkezve fertőtlenítő és antibakteriális hatásúak, vagyis megvédhetik a sebeket attól, hogy elfertőződjenek.

Azonban a nyálban olyan baktériumok is lehetnek, amelyek a szájban nem okoznak semmilyen problémát, más területen, például mélyen egy sebbe jutva azonban fertőzéshez vezethetnek. Szerencsére ez azonban meglehetősen ritka. Kövessük a következő alapszabályt: az apróbb, felületes sérüléseket (például, ha megszúrjuk az ujjunkat tűvel, vagy elvágjuk a papír szélével) megnyalhatjuk, súlyosabb sérüléseknél, mélyebb sebeknél azonban nyalogatás helyett vízzel tisztítsuk meg a területet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: