Felfedezték az immunrendszer adrenalinját

Nagy újdonságot jelent annak felfedezése, hogy immunsejtek funkcióját neuronok határozzák meg, ráadásul az így kiváltott immunreakció igen gyors, néhány percen belül bekövetkezik.

Portugál kutatók felfedezték, hogy a nyálkahártyákban lévő idegsejtek képesek azonnal érzékelni a fertőzést, és válaszul egy olyan anyag szekretálásába kezdenek, amely az immunsejtek működését nagy fokozatra kapcsolja - derül ki a Medicalonline cikkéből.

Megvan, mi lehet az immunrendszer adrenalinja
Megvan, mi lehet azimmunrendszeradrenalinja

Bár a legtöbb neuron a központi idegrendszerben helyezkedik el, a periférián is nagy számban található belőle - a bélben például olyan sok, hogy összességükben második agyként beszélhetünk róluk, nyilatkozta a tanulmány utolsó szerzője, Henrique Veiga-Fernandes.

Veiga-Fernandes és kollégái egy 2016-os, szintén a Nature-ben megjelent tanulmányukban már kimutatták, hogy a bélben található gliasejtek képesek bakteriálisfertőzéselleni anyagok termelésére serkenteni egy immunsejt-féleséget (innát limfocita 3/ILC3). A velünk született ILC-sejtek igen sajátosak, fejtegeti Veiga-Fernandes, és bár csak 2010 óta tudunk létezésükről, nagyon ősiek: már egy ősi halfajtában, az ingolában is megtalálhatóak.

Veiga-Fernandes-ék 2016-os munkájukban a bél 3-as típusú ILC-sejtjei és a szomszédos gliasejtek kommunikációját elemezték, az új vizsgálatban pedig a 2-es típusú ILC-sejtjekre fókuszáltak. A 2-es típusú ILC-sejtjek (ILC2) nagy mennyiségben találhatóak határterületeken, így például a bélben, a tüdőben és a bőrben, ahol fertőzés esetén paraziták elleni citokineket termelnek. Mint kiderült, az ILC2 sejtek nem lennének képesek a paraziták elleni védelemre a szomszédos neuronok segítsége nélkül.

A kutatók nyilatkozata szerint nagy újdonságot jelent annak felfedezése, hogy immunsejtek funkcióját neuronok határozzák meg, ráadásul az így kiváltott immunreakció igen gyors, néhány percen belül bekövetkezik - derül ki a cikkből, amely teljes terjedelmében itt érhető el.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)