Ezért kell mindenkinek legalább egy háziállat

Azt hiszi, otthona mentes a baktériumoktól? Rosszul gondolja - a Science folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány pedig alá is támasztja ezt. Egy lakás minden egyes szobája a benne élők egyedi baktériumaitól nyüzsög, olyannyira, hogy egy mikrobiális vizsgálat egyértelműen azonosítani tudja az ott élőket.

A jelenséget kutató Home Microbiome Project tudósai hat héten át vizsgálták hét család lakhelyeit. Mintákat vettek a családtagoktól és háziállataiktól egyaránt, bőrükből, kéz-, láb- és orrfelületeikből, valamint a lakás szinte minden felületéről, amelyekkel a lakók ottlétük során érintkeztek. A vizsgálatok szerint testünk minden egyes alkalommal, amikor kapcsolatba lépünk környezetünkkel, baktériumokat bocsát ki: amikor bőrünk apró részecskéit hullajtjuk el, amikor ásítunk vagy amikor kinyitunk egy fiókot.

A mikrobiális területfoglalás pedig nagyon gyorsan történik: a tanulmányban vizsgált családok közül hárman is új lakásba költöztek és kevesebb mint 24 órára volt szükség ahhoz, hogy új lakásaik bakteriális szempontból ugyanúgy nézzenek ki, mint régi lakhelyeik. Még akkor is, ha egy hotelszobáról volt szó.

A laktózintolerancia mellett egy sokkal súlyosabb tünetegyüttest is kiválthat a tehéntej fogyasztása. Osztrák tudósok most rájöttek, miért alakulhat ki valakinél allergiás reakció a tejre. Olvassa el a teljes cikket ! Baktériumainkat pedig nem csupán otthonunkkal, hanem egymással is megosztjuk: a tanulmány szerint a párok és gyermekeik a rendszeres fizikai közellét és kapcsolat miatt egymásnak is átadták ezen organizmusokat. A leghasonlóbb bakteriális megoszlás a kezeken mutatkozik, míg a test legegyénibb felületei a vizsgálat szerint az orrok. Mindettől függetlenül a családok mikrobiális összetételei annyira egyediek, hogy az egyes családokat a kutatók a megoszlás alapján könnyűszerrel azonosítani tudták.

Mindez persze számos kérdést felvethet: mi a helyzet például a betegségeket okozó baktériumokkal? A kutatók lekövették egy antibiotikum-rezisztens patogén útját egy konyhapultról több családtag kezéig, ez az út azonban szerencsére nem végződött betegséggel. "Valószínű, hogy mindannyian hordozunk hasonló patogéneket a testünkben" - állította Jack Gilbert, a tanulmány szerzője, az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne National Laboratoryjának mikrobiológusa, "az emberek viszont nem emiatt lesznek betegek."

Jót tesznek immunrendszerünknek a háziállatok (Fotó: Europress)

Immunrendszerünk az esetek legnagyobb százalékában képes leküzdeni ezen organizmusokat egészen addig, amíg relative egészségesek vagyunk. Gilbert szerint csak akkor vagyunk támadhatóak, ha mikroflóránk károsodott vagy kiegyensúlyozatlan.

Védelmünket megnövelhetjük például azzal, ha immunrendszerünket egy tágabb mikrobiális univerzumnak tesszük ki: azaz háziállatok környezetében felnövő gyermekek esetében kevesebb allergiáról beszélhetünk.

"Ha van egy kutyánk, az eléggé felgyorsítja a házunk mikrobiális átmenő forgalmát" - állítja Gilbert. Ugyanakkor azt is hozzátette: "folytonosság van köztünk és világunk között, a bőrünk nem egyenlő egy téglafallal. Ezt el kell fogadnunk életünk minden egyes területén."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra