Ezért kell mindenkinek legalább egy háziállat

Azt hiszi, otthona mentes a baktériumoktól? Rosszul gondolja - a Science folyóiratban nemrégiben publikált tanulmány pedig alá is támasztja ezt. Egy lakás minden egyes szobája a benne élők egyedi baktériumaitól nyüzsög, olyannyira, hogy egy mikrobiális vizsgálat egyértelműen azonosítani tudja az ott élőket.

A jelenséget kutató Home Microbiome Project tudósai hat héten át vizsgálták hét család lakhelyeit. Mintákat vettek a családtagoktól és háziállataiktól egyaránt, bőrükből, kéz-, láb- és orrfelületeikből, valamint a lakás szinte minden felületéről, amelyekkel a lakók ottlétük során érintkeztek. A vizsgálatok szerint testünk minden egyes alkalommal, amikor kapcsolatba lépünk környezetünkkel, baktériumokat bocsát ki: amikor bőrünk apró részecskéit hullajtjuk el, amikor ásítunk vagy amikor kinyitunk egy fiókot.

A mikrobiális területfoglalás pedig nagyon gyorsan történik: a tanulmányban vizsgált családok közül hárman is új lakásba költöztek és kevesebb mint 24 órára volt szükség ahhoz, hogy új lakásaik bakteriális szempontból ugyanúgy nézzenek ki, mint régi lakhelyeik. Még akkor is, ha egy hotelszobáról volt szó.

A laktózintolerancia mellett egy sokkal súlyosabb tünetegyüttest is kiválthat a tehéntej fogyasztása. Osztrák tudósok most rájöttek, miért alakulhat ki valakinél allergiás reakció a tejre. Olvassa el a teljes cikket ! Baktériumainkat pedig nem csupán otthonunkkal, hanem egymással is megosztjuk: a tanulmány szerint a párok és gyermekeik a rendszeres fizikai közellét és kapcsolat miatt egymásnak is átadták ezen organizmusokat. A leghasonlóbb bakteriális megoszlás a kezeken mutatkozik, míg a test legegyénibb felületei a vizsgálat szerint az orrok. Mindettől függetlenül a családok mikrobiális összetételei annyira egyediek, hogy az egyes családokat a kutatók a megoszlás alapján könnyűszerrel azonosítani tudták.

Mindez persze számos kérdést felvethet: mi a helyzet például a betegségeket okozó baktériumokkal? A kutatók lekövették egy antibiotikum-rezisztens patogén útját egy konyhapultról több családtag kezéig, ez az út azonban szerencsére nem végződött betegséggel. "Valószínű, hogy mindannyian hordozunk hasonló patogéneket a testünkben" - állította Jack Gilbert, a tanulmány szerzője, az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne National Laboratoryjának mikrobiológusa, "az emberek viszont nem emiatt lesznek betegek."

Jót tesznek immunrendszerünknek a háziállatok (Fotó: Europress)

Immunrendszerünk az esetek legnagyobb százalékában képes leküzdeni ezen organizmusokat egészen addig, amíg relative egészségesek vagyunk. Gilbert szerint csak akkor vagyunk támadhatóak, ha mikroflóránk károsodott vagy kiegyensúlyozatlan.

Védelmünket megnövelhetjük például azzal, ha immunrendszerünket egy tágabb mikrobiális univerzumnak tesszük ki: azaz háziállatok környezetében felnövő gyermekek esetében kevesebb allergiáról beszélhetünk.

"Ha van egy kutyánk, az eléggé felgyorsítja a házunk mikrobiális átmenő forgalmát" - állítja Gilbert. Ugyanakkor azt is hozzátette: "folytonosság van köztünk és világunk között, a bőrünk nem egyenlő egy téglafallal. Ezt el kell fogadnunk életünk minden egyes területén."

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: