A lágyéksérv

Sérvek rendszerint a hasfal leggyengébb, a hasüregi nyomásnak legkevésbé ellenálló pontjain alakulnak ki.

Sérvnek (hernia) általában a hasfal rétegei között előtüremkedő hasi szerveket, elsősorban a beleket tartalmazó hashártyatasakot nevezik. A sérvek rendszerint a hasfal leggyengébb, a hasüregi nyomásnak legkevésbé ellenálló pontjain alakulnak ki. Férfiaknál ilyen helyek a lágyékcsatorna nyílásai, melyeken keresztül a herékhez futó erek, idegek és egyéb képletek lépnek ki a hasüregből. Ezen a nyíláson keresztül kesztyűujjszerűen türemkedik elő a hashártya vékony lemeze. Ezt a tasakot hívjuk sérvtömlőnek, a hasfalon kialakult nyílást sérvkapunak, a tömlőbe jutó szerveket pedig sérvtartalomnak.

Sérv azonban máshol is kialakulhat a hasfalon. A köldök hasonlóan gyenge pontja az izmos hasfalnak. Nőknél a terhességek vagy - nemtől függetlenül - az elhízás következtében könnyen kitágul a köldökgyűrű, ami elősegíti a köldöksérv kialakulását. Hasi műtétek hegeiben szintén gyakran alakul ki úgynevezett hegsérv. Ritka ugyan, de nőknél gyakoribb még a combsérv is.

A lágyéksérv miatt végzett műtét az egyik leggyakoribb beavatkozás a sebészeti osztályokon. Döntően férfiaknál végzik, a fent említett anatómiai okok következtében. Általában fizikai munkát végzőknél gyakori, de a székrekedés, az állandó erőlködés szintén ismert kiváltó oka lehet. Nem ritkán veleszületett lágyéksérvvel is találkozhatunk.

Tünete a lágyékhajlatban kezdetben erőkifejtés hatására megjelenő, rendszerint fájdalmatlan vagy kellemetlen húzó érzéssel kísért duzzanat, ami az erőlködés után vagy hanyatt fekvéskor megszűnik. A sérvtömlő méretétől függően a látható duzzanat nagysága is eltérő, de jellemző módon hetek, hónapok vagy évek alatt a sérv egyre nagyobb és nagyobb lesz, és akár egy kisebb sárgadinnye méretét is elérheti. A tömlő olykor akár a herezacskóba is lenyúlhat.

A lágyéksérv rendszerint ártalmatlan megbetegedés. Komoly szövődménye lehet azonban a sérvtartalom kizáródása. Ilyenkor általában erőlködés, emelés, köhögés, tüsszentés hatására az egyébként szűk sérvkapu kitágul, a szokottnál nagyobb sérvtartalom csúszik a hasfalon kívülre. Az erőkifejtés megszűnése után azonban a normál méretére záródó sérvkapun keresztül már nem tud visszacsúszni a hasüregbe. Ha a szorító sérvkapu miatt károsodik a kizáródott szerv vérellátása, és a tömlőben lévő bél esetleg elhal, annak súlyos, életveszélyes állapot lehet a következménye. Ilyenkor a sérvtartalom életképességét veszélyeztető keringési zavar rendezése érdekében azonnali műtéti beavatkozásra van szükség.

A műtét lényege, hogy a sérvtartalmat vissza kell helyezni a hasüregbe, a tömlőt ki kell irtani és a sérvkaput be kell zárni. Ez történhet a hasfal rétegeinek összevarrásával, vagy a legkorszerűbb eljárások során szövetbarát műanyag háló beültetésével. A beavatkozás rutineljárás, mindössze néhány napos kórházi bentfekvést igényel. A háló beültetésnek is több módja van, akár laparoszkóppal is elvégezhető.

A kis kockázatú, kis megterheléssel járó műtét helyett a sérvkötő viselése csak azoknak ajánlott, akiknél ez a beavatkozás például súlyos szív- vagy légzőszervi megbetegedés miatt mégsem végezhető el.

A betegség megelőzésére nincs mód, és az operációt követően is van némi esély a lágyéksérv kiújulására, de ennek arányát a modern műtéti technikák csökkenteni látszanak. X.évf./3.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: