Kutyafajták, amelyekkel sokat kell mozogni

Akárcsak az embereknek, a kutyáknak is szükségük van a rendszeres mozgásra, hogy egészségesek és jókedvűek legyenek. Bizonyos fajtáknak nagyobb a mozgásigénye, így választás előtt nem árt tájékozódni.

A mozgásigény olyan tényező, amelyet mindenképpen érdemes figyelembe venni, mielőtt befogadunk egy állatot, hiszen egy mozgáskedvelő kutya olyan gazdit kíván, akinek nem okoz gondot a fizikai aktivitás, és elég szabadidővel is rendelkezik.

Fáradhatatlan terelőkutyák

Az ausztrál pásztorkutyát arra tenyésztették ki, hogy egész nap terelje az állatokat, nehéz körülmények között. Kitartó, erős, intelligens fajta, szüksége van a mozgásra és a tréningezésre, hogy jól érezze magát. Olyanoknak való, akik rendszeresen mozognak a szabadban akár napi több órát is, mert ebben kiváló partner.

dalmata, kutya, kutyafajta, mozgásigény, kutyasétáltatás, kutyatartás
A dalmata igazán teherbíró, energikus, és atletikus fajta. (Forrás: 123rf)

A belga juhászt (malinois) évszázadokon át használták terelőkutyának, de manapság - mivel igen okos, és remekül tanítható - nem ritka a rendőrség kötelékében sem. Nagyon energikus, mozgékony típus, így remek társa egy futónak vagy kerékpárosnak, és szinte lehetetlen kifárasztani.

A szellemi kihívás rajongói

A border collie egy barátságos bohóc, aki imád játszani és az ember kedvében járni, de nem egy kanapékutya. Ha nem elégítik ki a mozgásigényét, rosszkedvű lesz és rongálásba fog. Nagy benne a versenyszellem, és nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is szereti a kihívásokat, így az átmozgatását érdemes játékkal, feladatokkal színesíteni.

A dalmatákat arra tenyésztették ki, hogy hintók, kocsik, illetve lovasok mellett futva nyújtsanak védelmet, éppen ezért teherbíró, energikus és atletikus fajta. A napi 30-60 percnyi séta és szaladgálás a minimum, amire igényük van. Emellett imádnak tanulni és a gazdi kedvében járni, így kutyaiskolába is érdemes rendszeresen járni velük.

Velük bírni kell a tempót

A német rövid szőrű pointer egy vadászkutya, így energikus és kitartó. Leginkább rendszeresen futó, túrázó gazdik mellé ajánlják őket. Naponta szüksége van a mozgásra: minél több, annál jobb, csak győzzünk vele lépést tartani.

A legtovább élő kutyafajták Amikor befogadunk egy négylábú kedvencet az életünkbe, érthető, ha szeretnénk, hogy minél tovább velünk maradjon. Az egyes kutyafajták várható élettartama azonban igen eltérő lehet, így érdemes e tekintetben is tájékozódnunk , mielőtt meghoznánk a végső döntést.

A mókás jack russell terrier is egy okos és igen energikus fajta. Sok odafigyelést igényel, és rendszeresen le kell fárasztani, mert a nem megfelelő gazdi kezében igazi kis ördögfiókává változhat. Ha viszont illő nevelést kap és eleget mozognak, játszanak vele, akkor nincs nála játékosabb és kedvesebb háziállat.

A futás az életük

A fenséges külsejű, eredetileg szánhúzásra kitenyésztett husky kutyának a futás az élete, így egyáltalán nem való olyan gazdi mellé, akinek maximum tízperces sétákra van ideje vagy energiája. Ennek a fajtának rendszeres és kimerítő aktivitásra van szüksége, így például futók mellé ideálisak társ lehet. Amíg viszont nem vagyunk benne biztosak, hogy hallgat a vezényszavakra , addig fokozottan figyeljünk rá oda, mert igazi szabadulóművész, és pillanatok alatt világgá szalad.

Szintén nagy mozgásigényű fajta a weimari vizsla - amellett, hogy fáradhatatlan, nem szeret egyedül lenni. Legszívesebben egész nap a szabadban futkározna és túrázna a gazdájával. Ezt érdemes meg is adni neki, mert ha nem mozoghat eleget, akkor izgága, ideges és nehezen kezelhető lesz.

Forrás: care2.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra