Tudják a versenylovak, hogy versenyeznek egymással?

Egy lóverseny kétség kívül rengeteg izgalommal járhat a nézők számára. De vajon hogyan élik meg ezt a résztvevők?

A lóversenyeket látva felmerülhet az emberben a kérdés: a lovak tisztában vannak vele, hogy ők most egymás ellen küzdenek? Vágynak egyáltalán a győzelemre? A The Conversation szerint egyértelmű a válasz.

A lovak számára kevés jutalommal jár az, ha megnyerik a versenyt. A célba érkezés ugyanis mindegyikük számára azt jelentheti számukra, hogy végre megállhatnak, illetve a zsoké sem hajtja őket tovább. Ráadásul ha a verseny szoros, a győztes ló az utolsó szakaszon csak még gyakrabban kaphat ostorcsapást, mint a kevésbé gyors társai.

A ló számára így nagyon kevés közvetlen, belső hasznot jelent a győzelem, ami arra ösztönözné, hogy önként gyorsabban vágtázzon ennek az eredménynek az elérése érdekében.

lóverseny
Tudja egyáltalán a ló, hogy versenyben van? Fotó: Getty Images

A lovak ugyanakkor zsokék nélkül is szeretnek együtt vágtázni. A vadonban azért, hogy minél kevésbé tegyék ki magukat a ragadozóknak, összehangolják mozgásukat a csoportjukban lévő többi lóéval. Ezért mindegyik hasonló sebességgel halad, figyelnek a szomszédjuk mozgására, hogy ne ütközzenek össze, illetve a környezetükre, a lehetséges veszélyforrásokra és akadályokra. Ha valaki "nyer", azaz megelőzi a többieket, azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel kapja el egy ragadozó. 

Gyakorlással az összehangolt mozgás ellen

Ez a csoportos viselkedés tehát pont az ellentéte annak, amit a tulajdonosok, az idomárok és zsokék várnak el a lovaktól. Az ő dolguk ezért az, hogy a ló a csoportban való vágtázás helyett a zsoké parancsainak megfelelően viselkedjen.

A verseny korai szakaszában a zsokék a lovak azon veleszületett vágyára támaszkodnak, hogy a csoporttal maradjanak. Utána pedig megpróbálják rávenni a lovat, hogy a csoporttól függetlenül cselekedjen, lehagyja a többieket, hogy aztán remélhetőleg nyerjen.

Így bár a lovak nem értik a verseny koncepcióját, azt idővel megtanulják, hogy mit is jelent versenyben lenni. Azonban valószínűleg sosem a győzelem vágya hajtja őket, sokkal inkább a természetes adottságaiknak, a fizikai állapotuknak, illetve a zsoké képességeinek köszönhető, hogy mindig lesz egy nyertes.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön helyenként ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben viszont este, késő este egyre nagyobb területen vált ónos esőbe a csapadék. Az északkeleti határ mentén még havazás várható, és ott tovább gyarapodhat a hótakaró. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra