-5° - +8°
Kettős front

Gyógyszerkereső

YERVOY 5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Kiszerelés: 1x10 ml

Törzskönyvi szám: EU/1/11/698/001

YERVOY 5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG

Hatóanyag: ipilimumab

ATC: Ipilimumab

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1091516 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1091516 Ft *

Normatív támogatott ár: 1091516 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 1x40 ml

Törzskönyvi szám: EU/1/11/698/002

YERVOY 5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG

Hatóanyag: ipilimumab

ATC: Ipilimumab

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 4362944 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 4362944 Ft *

Normatív támogatott ár: 4362944 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a YERVOY és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A YERVOY-ban lévő hatóanyag az ipilimumab, egy fehérje, ami segíti az immunrendszerét abban, hogy az immunsejtek megtámadják és elpusztítsák a daganatsejteket.
Az ipilimumabot az előrehaladott melanóma (a bőrrák egyik fajtája, a festékes anyajegyből kiinduló bőrrák) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.
2. Tudnivalók a YERVOY alkalmazása előtt
Nem kaphat YERVOY-t
ha allergiás az ipilimumabra vagy a gyógyszer (a 6. pontban "A csomagolás tartalma és egyéb információk" felsorolt) egyéb összetevőjére. Beszéljen kezelőorvosával, ha nem biztos ebben.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A YERVOY alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:
- bélgyulladás (vastagbélgyulladás), amely vérzésig vagy a bélfal átlyukadásáig súlyosbodhat.
A vastagbélgyulladás okozta panaszok és tünetek közé tartozhat a hasmenés (vizes, híg vagy laza széklet), a székletürítések számának megnövekedése, vér a székletében vagy fekete színű széklet, hasi fájdalom vagy nyomásérzékenység.
- májgyulladás (hepatitisz), ami májelégtelenséghez vezethet. A májgyulladás okozta panaszok és tünetek közé tartozhat a szemek vagy a bőr sárgás elszíneződése (sárgaság), a jobb oldalon jelentkező hasi fájdalom, a fáradtság.
- bőrgyulladás, ami súlyos bőrreakciókhoz vezethet (toxikus epidermális nekrolízis). A súlyos bőrreakciók közé tartozhat a viszkető vagy nem viszkető bőrkiütés, a bőr hámlása, a száraz bőr.
- ideggyulladás, ami bénuláshoz vezethet. Az idegszálak betegségeivel járó tünetek közé tartozhat az izomgyengeség, a kezek vagy a lábak zsibbadása vagy bizsergése, tudatvesztés vagy nehéz felébredés.
- a hormontermelő mirigyek gyulladása (különösen az agyalapi mirigyé, a mellékveséké és a pajzsmirigyé), ami befolyásolhatja ezeknek a mirigyeknek a működését. A nem megfelelően működő mirigyek okozta panaszok és tünetek közé tartozhat a fejfájás, a homályos vagy kettős látás, a fáradtság, a csökkent szexuális késztetés, a magatartásváltozások.
- szemgyulladás. A panaszok és tünetek közé tartozhat a szem kivörösödése, a szemfájdalom, a látászavarok vagy a homályos látás.
Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a panaszok és tünetek közül bármelyik jelentkezik vagy azok súlyosbodnak. Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni. Kezelőorvosa más gyógyszereket is adhat Önnek, hogy megelőzze a még súlyosabb szövődményeket, csökkentse az Ön tüneteit, elhalaszthatja a YERVOY következő adagját, vagy végleg leállíthatja Önnél a
YERVOY-kezelést. Kérjük, jegyezze meg, hogy ezek a panaszok és tünetek néha később jelentkeznek, és lehet, hogy csak hetekkel vagy hónapokkal az utolsó adag beadása után alakulnak ki. A kezelés előtt kezelőorvosa ellenőrizni fogja az általános egészségi állapotát. A kezelés alatt vérvizsgálatok is történnek majd Önnél.
A biztonság kedvéért egyeztessen kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel, mielőtt beadják Önnek a YERVOY-t:
- ha autoimmun betegsége van (egy olyan betegség, amelyben a szervezet a saját sejtjeit támadja meg),
- ha a máj idült vírusfertőzésében szenved vagy valaha szenvedett, beleértve a hepatitisz B (HBV) vagy a hepatitisz C (HCV) fertőzést,
- ha humán immundeficiencia vírus (HIV) fertőzése van, vagy szerzett immunhiányos szindrómában (AIDS) szenved.
Gyermekek
A YERVOY mindaddig nem alkalmazható 18 év alatti gyermekeknél, amíg nem áll rendelkezésre több információ.
Egyéb gyógyszerek és a YERVOY
Mielőtt YERVOY-t kap, mondja el kezelőorvosának
- ha bármilyen olyan gyógyszert szed, amely gátolja az Ön immunrendszerét, mint például a kortikoszteroidok. Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a YERVOY hatását. Ugyanakkor, ha már YERVOY-kezelést kap, kezelőorvosa adhat Önnek kortikoszteroidokat, hogy csökkentse azokat a mellékhatásokat, amelyek a YERVOY-tól alakulhatnak ki Önnél.
- ha bármilyen olyan gyógyszert szed, ami megakadályozza a véralvadást (antikoagulánsok). Ezek a gyógyszerek növelhetik a gyomor- vagy bélvérzés valószínűségét, ami a YERVOY mellékhatása.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről is.
Ne szedjen semmilyen más gyógyszert a kezelés alatt úgy, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával. Az előzetes adatok alapján a YERVOY (ipilimumab) és a Zelboraf (vemurafenib, egy másik, melanóma kezelésére alkalmazott gyógyszer) együttadása nem javasolt a májra kifejtett fokozott toxicitás miatt.
Terhesség és szoptatás
Mondja el kezelőorvosának, ha terhes, ha terhességet tervez, vagy ha szoptat.
Tilos a YERVOY-t alkalmaznia, ha terhes, kivéve, ha kezelőorvosa kifejezetten azt javasolta Önnek. A YERVOY terhes nőkre gyakorolt hatásai nem ismertek, de lehetséges, hogy a hatóanyag, az ipilimumab károsíthatja a még meg nem született gyermeket.
- Ha Ön fogamzóképes nő, akkor a YERVOY-kezelés ideje alatt hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia.
- Amennyiben teherbe esik a YERVOY alkalmazása alatt, mondja el kezelőorvosának.
Nem ismeretes, hogy az ipilimumab bejut-e az anyatejbe. Ugyanakkor a csecsemőknél nem várható, hogy az anyatejen keresztül jelentős ipilimumab mennyiség jutna a szervezetükbe, és előre láthatólag nincs a szoptatott csecsemőkre gyakorolt hatása. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy szoptathat-e a YERVOY-kezelés alatt vagy azt követően.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Ne vezessen gépjárművet vagy ne kezeljen gépeket, miután beadták Önnek a YERVOY-t, amíg nem biztos benne, hogy jól érzi magát. A fáradtság vagy gyengeség a YERVOY nagyon gyakori mellékhatása. Ez befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A YERVOY nátriumot tartalmaz
Mondja el kezelőorvosának, ha alacsony nátriumtartalmú (kevés sót tartalmazó) étrendet tart, mielőtt a YERVOY-t beadnák Önnek. A koncentrátum milliliterenként 2,3 mg nátriumot tartalmaz.
3. Hogyan kell a YERVOY-t alkalmazni?
Hogyan adják be a YERVOY-t?

A YERVOY-t egy tapasztalt orvos felügyelete alatt kórházban vagy rendelőben fogják beadni Önnek.
Cseppinfúzió formájában egy gyűjtőerébe (intravénásan) fogják beadni, 90 perc alatt.
A YERVOY beadandó mennyiségét a testsúlya alapján fogják kiszámítani. Az Ön adagjától függően az alkalmazás előtt a YERVOY injekciós üveg teljes tartalmát vagy annak egy részét felhígíthatják 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval vagy 50 mg/ml (5%-os) glükóz oldatos injekcióval. A kellő adag eléréséhez egynél több injekciós üvegre is szükség lehet.
Mennyi YERVOY-t adnak be?
A készítmény ajánlott adagja 3 mg ipilimumab testtömeg-kilogrammonként.
Háromhetente egyszer fogják YERVOY-jal kezelni, amiből összesen 4 adagot kap. Új bőrelváltozások megjelenését vagy a már meglévők növekedését észlelheti, ami várható, amikor YERVOY-jal kezelik. Kezelőorvosa folytatni fogja a YERVOY adását, amiből a kezelésre adott tűrőképességétől függően összesen 4 adagot kap.
Ha kimaradt egy adag YERVOY
Nagyon fontos, hogy annak érdekében, hogy megkapja a YERVOY-t, elmenjen a kezelésre minden megbeszélt időpontban. Ha kihagy egy megbeszélt időpontot, kérdezze meg kezelőorvosát, mikorra tervezi a következő adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a YERVOY alkalmazását
Lehet, hogy a kezelés abbahagyása megszünteti a gyógyszer hatását. Ne hagyja abba a YERVOY-kezelést, csak akkor, ha ezt megbeszélte a kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a kezelésével vagy a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Kezelőorvosa meg fogja beszélni ezeket Önnel, és elmagyarázza a kezelése kockázatait és előnyeit.
Ismerje meg a gyulladás fontos tüneteit.
A YERVOY az Ön immunrendszerére hat, és a szervezete egyes részein gyulladást okozhat.
A gyulladás súlyosan károsíthatja a szervezetét, és néhány gyulladásos betegség életveszélyes lehet.
A klinikai vizsgálatok során az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- étvágytalanság,
- hasmenés, hányás vagy hányinger,
- bőrkiütés, viszketés,
- fáradtság vagy gyengeség, az injekció beadási helyén kialakuló reakció, láz.
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél.
Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- daganatos fájdalom,
- a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot, testtömeg-növekedést okozhat, az agyalapi mirigy csökkent működése,
- kiszáradás,
- zavartság,
- idegkárosodás (ami fájdalmat, gyengeséget és görcsöket okoz), szédülés, fejfájás, homályos látás, szemfájdalom,
- alacsony vérnyomás, az arc és a nyak átmeneti kivörösödése, kifejezett forróság érzése verejtékezéssel és gyors szívverés,
- légszomj, köhögés,
- gyomor- vagy bélvérzés, a belek gyulladása (vastagbélgyulladás), székrekedés, gyomorégés, hasi fájdalom,
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények,
- egy adott szerv belső felszínét borító nyálkahártya gyulladása,
- a bőr gyulladása és kivörösödése, a bőr színének foltokban történő megváltozása (vitiligó), csalánkiütés (viszkető, kidudorodó bőrkiütés), hajhullás vagy a hajszálak elvékonyodása, erős éjszakai izzadás, száraz bőr,
- izom- és ízületi fájdalom, izomgörcs,
- borzongás, energiahiány, vizenyő, fájdalom,
- influenzaszerű tünetek,
- fogyás.
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél.
Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a vér súlyos, baktériumok okozta fertőzése (vérmérgezés, szepszis, szeptikus sokk), gyulladás az agy vagy a gerincvelő körül, a gyomor és a belek gyulladása, a bélfal gyulladása (ami lázat, hányást és hasi fájdalmat okoz), húgyúti fertőzés, légúti fertőzés,
- a szervezetben lévő rákos daganat okozta tünetegyüttes, például magas kalcium- és koleszterinszint a vérben, valamint alacsony vércukorszint (ún. paraneopláziás - a daganatok jelenlétét kísérő - tünetegyüttes),
- allergiás reakció,
- a mellékvesék csökkent működése, a pajzsmirigy fokozott működése, ami szapora szívverést, verejtékezést és fogyást okozhat, a nemi hormonokat termelő mirigyek működészavara,
- csökkent mellékveseműködés, amit a hipotalamusz (az agy része) csökkent működése okoz,
- a daganat kezelése után jelentkező anyagcsereszövődmények, amelyeket a vér magas kálium és foszfátszintje, valamint a vér alacsony kalciumszintje jellemez (ún. daganatszétesést kísérő tünetegyüttes),
- a szellemi képességek megváltozása, depresszió, csökkent nemi vágy,
- az idegek súlyos, és esetleg halálos gyulladása, ami a végtagok fájdalmát, gyengeségét vagy bénulását okozza (Guillain-Barré szindróma), ájulás, az agyidegek gyulladása, nagy mennyiségű folyadék felhalmozódása az agyban, a mozgáskoordináció zavara (ataxia), remegés, rövid ideig tartó, önkéntelen izomösszahúzódás, beszédzavar,
- a szem gyulladása, ami kivörösödést vagy fájdalmat okoz, bevérzés a szemben, a szem színes részének (szivárványhártya) gyulladása, látáscsökkenés, idegentestérzés a szemekben, vizenyős, könnyező szemek, a szem vizenyője, a szemhéjak gyulladása,
- szabálytalan szívverés, szívritmuszavar,
- a vérerek gyulladása, az erek betegsége, a végtagok vérellátásának csökkenése, felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás,
- kifejezett nehézlégzés, folyadék felhalmozódás a tüdőkben, tüdőgyulladás, szénanátha,
- a bélfal átfúródása, a gyomornyálkahártya gyulladása, a vékonybél gyulladása, a bél vagy a hasnyálmirigy gyulladása, peptikus fekély, a nyelőcső gyulladása, bélelzáródás,
- májelégtelenség, a máj gyulladása, májnagyobbodás, a bőr vagy a szemek besárgulása (sárgaság),
- a bőr súlyos, esetleg halállal járó lehámlása (toxikus epidermális nekrolízis),
- az izmok gyulladása, ami a csípő és a váll fájdalmával vagy az ízület merevségével jár, fájdalmas ízületek,
- pajzsmirigy-, vese- vagy központi idegrendszeri gyulladás,
- többszervi gyulladás,
- a vázizmok gyulladása,
- izomgyengeség,
- veseelégtelenség, vesebetegség,
- a menstruációs ciklus elmaradása,
- több szerv működészavara, a gyógyszer infúziójának beadásával összefüggő reakciók,
- a haj színének megváltozása.
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél.
Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- az erek gyulladásos megbetegedése (leggyakrabban a fej verőereié),
- a végbélnyílás és a végbél falának gyulladása (amit a véres széklet és a gyakori székelési inger jelez),
- bőrbetegség, amire a pikkelyszerű hámlással borított, száraz, vörös foltok a jellemzőek (pikkelysömör),
- a bőr gyulladása és vörössége (eritéma multiforme).
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél.
Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni.
Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakció
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél.
Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni.
Emellett az alábbi nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet) mellékhatásokról számoltak be olyan betegeknél, akik a klinikai vizsgálatokban más adagolásban kapták a YERVOY-t:
- hármas tünetegyüttes (agyhártyaizgalom, meningizmus): nyakmerevség, az erős fény kerülése és fejfájás, influenzaszerű tünetek,
- szívizomgyulladás, szívizomgyengeség, folyadékfelhalmozódás a szív körül,
- máj- vagy hasnyálmirigy-gyulladás, gyulladásos sejtekből álló csomók a test különböző szerveiben,
- hasüregi fertőzés,
- fájdalmas bőrelváltozások a karokon, a lábakon és az arcon (eritéma nodózum),
- fokozottan működő agyalapi mirigy,
- a mellékpajzsmirigy csökkent működése,
- a szem vizenyője, szemizomgyulladás,
- halláscsökkenés,
- vérkeringési zavar, amitől a kéz- és lábujjak zsibbadnak vagy elfehérednek,
- a kezek és lábak szöveteinek károsodása, ami azok vörösségét, duzzanatát és a bőr felhólyagosodását okozza.
- Azonnal szóljon kezelőorvosának, ha ezek közül a mellékhatások közül bármelyik jelentkezik Önnél.
Ne próbálja meg a tüneteit más gyógyszerekkel kezelni.
A laboratóriumi vizsgálati eredmények megváltozása
A YERVOY megváltoztathatja a kezelőorvos által végzett vizsgálatok eredményeit. Ezek közé tartoznak:
- a vörösvértestek (ezek az oxigént szállítják), a fehérvérsejtek (ezek a fertőzések elleni küzdelemben fontosak) vagy a vérlemezkék (ezek segítik a véralvadást) számának a megváltozása,
- a hormonok és a májenzimek szintjének kóros megváltozása a vérben,
- kóros májfunkciós vizsgálati eredmények,
- a kalcium, a nátrium, a foszfát vagy a kálium kóros vérszintje,
- vér vagy fehérje jelenléte a vizeletben,
- a vér és a szervezet egyéb szövetei kémhatásának lúgos irányba történő kóros eltolódása,
- a vesék nem képesek a szokott módon eltávolítani a savakat a vérből,
- a szervezet saját sejtjei ellen kialakuló ellenanyagok a vérben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a YERVOY-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az injekciós üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Az infúziós oldat fel nem használt része ismételt felhasználás céljára nem tárolható. Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a YERVOY
- A készítmény hatóanyaga az ipilimumab.
A steril koncentrátum 5 mg ipilimumabot tartalmaz milliliterenként.
50 mg vagy 200 mg ipilimumab injekciós üvegenként.
- Egyéb összetevők a trisz-hidroklorid, nátrium-klorid, mannit (E421), pentetasav, poliszorbát 80, nátrium-hidroxid, sósav és injekcióhoz való víz.
Milyen a YERVOY külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A YERVOY koncentrátum oldatos infúzióhoz tiszta vagy enyhén opaleszkáló, színtelen vagy halványsárga folyadék, és ami (kevés) világos szemcsét tartalmazhat.
1 db 10 ml-es injekciós üveget vagy 1 db 40 ml-es injekciós üveget tartalmazó kiszerelésben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Az infúzió elkészítése közben gondoskodjon az aszepszis betartásáról. Az infúziót laminár boxban vagy biztonsági fülkében kell elkészíteni, az intravénás szerek biztonságos kezelésére vonatkozó, standard óvintézkedések betartásával.
A YERVOY-t intravénásan lehet alkalmazni, vagy:
- hígítás nélkül, a megfelelő steril fecskendővel egy infúziós tartályba történt áttöltést követően, vagy
- a koncentrátum eredeti térfogatának legfeljebb 5-szörösére történő hígítás után (legfeljebb 4 rész oldószert adva az egy rész koncentrátumhoz). A végső koncentrációnak 1-4 mg/ml közé kell esnie. A YERVOY koncentrátum hígításához az alábbiak egyikét alkalmazhatja:
- nátrium-klorid 9 mg/ml (0,9%-os) oldatos injekció vagy
- 50 mg/ml (5%-os) glükóz oldatos injekció.
1. LÉPÉS
- Hagyja a megfelelő számú YERVOY injekciós üveget kb. 5 percig szobahőmérsékleten állni.
- Nézze meg a YERVOY koncentrátumot, hogy tartalmaz-e szemcsés anyagot, vagy nem színeződött-e el. A YERVOY koncentrátum egy tiszta vagy enyhén opaleszkáló, színtelen vagy halványsárga folyadék, amely (kevés) világos szemcsét tartalmazhat. Ne használja fel, ha szokatlan mennyiségű szemcsét tartalmaz, és ha elszíneződött.
- Egy arra alkalmas steril fecskendővel szívja ki a szükséges térfogatnyi YERVOY koncentrátumot.
2. LÉPÉS
- Juttassa a koncentrátumot egy steril, kiürített üveg palackba vagy infúziós zsákba (PVC vagy nem PVC).
- Adott esetben hígítsa fel a szükséges térfogatú 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval vagy 50 mg/ml (5%-os) glükóz oldatos injekcióval. A kezében forgatva óvatosan keverje össze az infúziót.
Alkalmazás:
A YERVOY infúziót tilos intravénás lökés vagy bolus injekció formájában beadni! A YERVOY infúziót intravénásan, 90 perc alatt adja be.
A YERVOY infúziót nem szabad egyidőben ugyanazon az infúziós szereléken keresztül más szerekkel együtt infundálni. Az infúzió beadásához különálló infúziós szereléket használjon.
Alkalmazzon infúziós szereléket és egy steril, pirogén-mentes, alacsony protein-kötő infúziós filtert (pórusméret 0,2 µm - 1,2 µm).
A YERVOY infúzió kompatibilis:
- PVC infúziós szerelékekkel,
- poliéterszulfon (0,2 µm - 1,2 µm) és nylon (0,2 µm) infúziós szűrőkkel.
Az infúzió végén mossa át az infúziós szereléket 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatos injekcióval vagy 50 mg/ml (5%-os) glükóz oldatos injekcióval.
Tárolási előírások és felhasználhatósági időtartam
Bontatlan injekciós üveg
A YERVOY-t hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) kell tárolni. A fénytől való védelem érdekében az injekciós üveget az eredeti csomagolásban kell tárolni. A YERVOY nem fagyasztható!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a YERVOY-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
YERVOY infúzió
Mikrobiológiai szempontból, ha egyszer felbontották, akkor a gyógyszert be kell adni vagy fel kell hígítani és azonnal be kell adni. Kimutatták, hogy a tömény vagy a hígított infúziós oldat (1 és 4 mg/ml között) kémiai és fizikai stabilitása szobahőmérsékleten (20 °C - 25 °C) vagy hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) 24 órán át marad fent. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, az infúziós oldatot (akár tömény, akár hígított) 24 órán belül fel kell használni, akár hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), akár szobahőmérsékleten (20 °C - 25 °C) tárolták. A felhasználásra kész állapotban történő tárolás ettől eltérő idejéért és annak körülményeiért a felhasználó a felelős.
Megsemmisítés:
Az infúziós oldat fel nem használt része ismételt felhasználás céljára nem tárolható. Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.
Published date: 2014.11.10.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár