VOTUBIA 2,5 mg tabletta

VOTUBIA 2,5 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Votubia és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Votubia egy daganatellenes gyógyszer, amely képes leállítani a szervezet bizonyos sejtjeinek növekedését. Az everolimusz nevű hatóanyagot tartalmazza, amely csökkentheti a renális angiomiolipomának nevezett vesedaganatok és a szubependimális óriássejtes asztrocitómának (SEGA) nevezett agydaganat méretét. Ezeket a daganatokat a szklerózis tuberóza komplex (TSC) nevű genetikai megbetegedés okozza.
A Votubia tablettát az alábbiak kezelésére alkalmazzák:
- a vesék angiomiolipómájával járó TSC olyan felnőtteknél, akiknél nincs szükség azonnali műtétre.
- a szklerózis tuberóza komplexszel társuló SEGA olyan felnőtteknél és gyermekeknél, akiknél nem végezhető műtét.
2. Tudnivalók a Votubia szedése előtt
Ha a vesék angiomiolipómájával járó TSC miatt kezelik, akkor a Votubia-t csak olyan orvos írja fel Önnek, aki tapasztalt a TSC-ben szenvedő betegek kezelésében.
Ha Önt TSC-vel járó SEGA miatt kezelik, a Votubia-t csak olyan orvos írja fel, aki jártas a SEGA-ban szenvedő betegek kezelésében, és tud olyan vérvizsgálatokat végeztetni, amelyek megmérik, mennyi Votubia van az Ön vérében.
Gondosan kövesse a kezelőorvosa minden utasítását. Azok eltérhetnek az ebben a betegtájékoztatóban leírt általános információktól. Ha bármilyen kérdése van a Votubia-val vagy azzal kapcsolatban, hogy azt miért rendelték Önnek, akkor forduljon kezelőorvosához.
Ne szedje a Votubia-t
- ha allergiás az everolimuszra, a vele rokon hatóanyagokra, mint például a szirolimuszra vagy a temszirolimuszra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Ha volt már korábban allergiás reakciója, kérjük, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Votubia szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha bármilyen májbetegsége van, vagy ha valaha bármilyen olyan betegsége volt, ami a máját érintette. Ebben az esetben lehet, hogy kezelőorvosának eltérő adagban kell felírnia a Votubia-t, vagy akár rövid időre, akár véglegesen le kell állítania a kezelést.
- ha cukorbeteg (magas a vércukorszintje). A Votubia emelheti a vércukorszintet, és ronthatja a cukorbetegséget. Ez inzulinnal és/vagy szájon át szedett vércukorszint-csökkentőkkel végzett kezelést tehet szükségessé. Mondja el kezelőorvosának, ha erős szomjúságot vagy gyakoribb vizeletürítést tapasztal.
- ha a Votubia szedése alatt oltást kell kapnia, mert az oltás kevésbé hatásos lehet. A SEGA-ban szenvedő gyermekek esetén fontos, hogy a Votubia-kezelés előtt beszéljen az orvossal a gyermekkori oltási programról.
- ha magas a koleszterinszintje. A Votubia megemelheti a koleszterin és/vagy egyéb vérzsírok szintjét.
- ha nemrégiben komoly sebészeti beavatkozáson esett át vagy jelenleg is van sebészeti beavatkozást követően be nem gyógyult sebe. A Votubia növelheti a sebgyógyulási zavarok kialakulásának kockázatát.
- ha fertőzése van. A Votubia-kezelés elkezdése előtt szükség lehet a fertőzés kezelésére.
- ha korábban B-típusú fertőző májgyulladása volt (hepatitisz B), mert az a Votubia-kezelés alatt újra előfordulhat (lásd 4. pont, "Lehetséges mellékhatások").
Ezen kívül a Votubia:
- fájdalmat okozhat a szájban (szájfekély).
- gyengítheti az immunrendszerét. Ezért a Votubia szedése alatt fennáll a veszély, hogy valamilyen fertőzést kaphat. Ha láza van, vagy bármely más, fertőzésre utaló jelet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát.
- befolyásolhatja a veseműködését. Ezért kezelőorvosa folyamatos megfigyelés alatt fogja tartani az Ön veseműködését a Votubia szedése alatt.
- nehézlégzést, köhögést és lázat is okozhat (lásd 4. pont, "Lehetséges mellékhatások").
Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha ezeket a tüneteket észleli.
A kezelés előtt, illetve alatta rendszeres időközönként vérvizsgálatot fognak végezni Önnél. Ezzel ellenőrzik a vérképét (a fehérvérsejt-, vörösvértest- és vérlemezkeszámát), hogy lássák, van-e a Votubia-nak ezekre a sejtekre gyakorolt nemkívánatos hatása. A vérvizsgálatokkal a veseműködését (a kreatininszintet, a vér karbamidnitrogénszintet vagy a vizelet fehérjeszintet), a májműködését (a transzaminázok szintjét), a vércukorszintjét és a vérzsírszintjét is ellenőrizni fogják. Erre azért van szükség, mert a Votubia ezekre is hatással lehet.
Ha Ön a Votubia-t TSC-vel járó SEGA kezelésére kapja, rendszeres vérvizsgálatokra is szükség van ahhoz, hogy megmérjék, mennyi Votubia van a vérében, mivel ez segít eldöntenie kezelőorvosának, hogy mennyi Votubia-t kell szednie.
Gyermekek és serdülők
A Votubia alkalmazható TSC-vel járó SEGA-ban szenvedő gyermekeknél és serdülőknél.
A Votubia-t nem alkalmazzák olyan, TSC-ben szenvedő gyermekeknél vagy serdülőknél, akiknek angiomiolipómájuk van, de nincs SEGA-juk, mivel azt ilyen betegeknél nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és a Votubia
A Votubia befolyásolhatja néhány más gyógyszer működését. Ha Ön a Votubia-val egyidőben más gyógyszereket is szed, lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a Votubia vagy a többi gyógyszere adagját.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az alábbiak növelhetik a Votubia mellett kialakuló mellékhatások kockázatát:
- ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol vagy flukonazol és egyéb gombaellenes szerek, amelyeket a gombák okozta fertőzések kezelésére alkalmaznak.
- klaritromicin, telitromicin vagy eritromicin, a baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikumok.
- ritonavir, efavirenz vagy nevirapin, illetve más gyógyszerek, amiket a HIV-fertőzés/az AIDS kezelésére alkalmaznak.
- verapamil, diltiazem, amit szívbetegségek vagy magas vérnyomás kezelésére szoktak alkalmazni.
- dronedaron, egy, az Ön szívritmusát szabályozó gyógyszer.
- ciklosporin, egy olyan gyógyszer, amely megakadályozza, hogy a szervezet kilökje az átültetett szervet.
- imatinib, amit a kóros sejtek növekedésének gátlására alkalmaznak.
- angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlók (mint például a ramipril), melyeket a magasvérnyomás vagy más szívérrendszeri problémák kezelésére alkalmaznak.
Az alábbiak csökkenthetik a Votubia hatékonyságát:
- rifampicin, a tuberkulózis (TBC) kezelésére alkalmazzák.
- orbáncfű (Hypericum perforatum), egy gyógynövény-készítmény, amit a depresszió és más betegségek kezelésére alkalmaznak.
- dexametazon, prednizon vagy prednizolon, kortikoszteroidok, amelyeket különböző betegségek széles körében, például a gyulladás vagy az immunrendszeri betegségek kezelésére alkalmaznak.
- fenitoin, karbamazepin vagy fenobarbitál és egyéb epilepszia-ellenes szerek, amelyeket a görcsrohamok megelőzésére alkalmaznak.
A fent felsorolt gyógyszereket a Votubia-kezelés ideje alatt kerülni kell. Ha ezek bármelyikét szedi, akkor kezelőorvosa egy másik gyógyszerre állíthatja át Önt vagy csökkentheti a Votubia adagját.
Ha epilepszia-ellenes gyógyszert szed, akkor az epilepszia-ellenes gyógyszer adagjában végzett változtatás (emelés vagy csökkentés) szükségessé teheti a Votubia adagjának megváltoztatását. Ezt kezelőorvosa fogja eldönteni. Ha az Ön epilepszia-ellenes gyógyszerének változik az adagja, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát.
A Votubia egyidejű bevétele étellel és itallal
A Votubia-t minden nap ugyanabban az időpontban kell bevennie, mindig vagy éhgyomorra vagy étellel, de ezt minden nap ugyanúgy kell csinálnia. Ne fogyasszon grépfrútot és grépfrútlevet, amíg Votubia-t szed.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
A Votubia káros lehet a magzat számára, és terhesség alatt nem javasolt. Mondja el kezelőorvosának, ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
A fogamzóképes nőknek a kezelés ideje alatt, illetve a kezelés befejezését követően további 8 hétig nagyon hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk. Ha mindezek az intézkedések ellenére úgy gondolja, hogy lehet, hogy teherbe esett, akkor a Votubia további szedése előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Szoptatás
A Votubia káros lehet a szoptatott csecsemő számára. A kezelés ideje alatt nem szoptathat! Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha szoptat.
Termékenység
A Votubia befolyásolhatja a férfiak és nők megtermékenyítő képességét. Beszéljen kezelőorvosával, ha gyermeket szeretne.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Ha nagyon fáradtnak érzi magát (a fáradtság gyakori mellékhatás), legyen nagyon óvatos, amikor gépjárművet vezet vagy gépeket kezel.
A Votubia laktózt tartalmaz
A Votubia laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Votubia-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Mennyi Votubia-t kell szedni?
Ha a Votubia-t a vesék angiomiolipómájával járó TSC kezelésére kapja, a szokásos adag naponta egyszer 10 mg.
Egyéni kezelési szükségletei alapján, például akkor, ha májbetegsége van, vagy ha bizonyos egyéb gyógyszereket szed a Votubia mellett, kezelőorvosa magasabb vagy alacsonyabb adagot javasolhat Önnek.
Ha Ön a Votubia-t TSC-vel járó SEGA kezelésére kapja, kezelőorvosa
- az Ön testmérete,
- a mája egészsége,
- és a többi, Ön által szedett gyógyszer
alapján fogja meghatározni azt a Votubia adagot, amit szednie kell.
A Votubia-kezelés ideje alatt vérvizsgálatokat fognak végezni Önnél. Ez a vérében lévő Votubia mennyiségének méréséhez és a legmegfelelőbb napi adag meghatározásához szükséges.
Ha a Votubia szedése alatt bizonyos mellékhatásokat észlel (lásd 4. pont), kezelőorvosa csökkentheti a gyógyszere adagját vagy egy rövid időre, de akár véglegesen is leállíthatja a kezelését.
Hogyan kell a gyógyszert szedni
- A Votubia tablettát naponta egyszer vegye be.
- Minden nap ugyanabban az időben vegye be azokat.
- Beveheti azokat éhgyomorra vagy étellel együtt, de ezt minden nap ugyanúgy kell csinálnia.
A tablettá(ka)t egészben, egy pohár vízzel kell lenyelnie. Ne rágja szét és ne törje össze a tablettákat. Ha Ön a Votubia tablettát TSC-vel járó SEGA kezelésére szedi, és ha Ön nem képes lenyelni a tablettákat, belekeverheti azokat egy pohár vízbe:
- Tegye a szükséges számú tablettát egy pohár vízbe (megközelítőleg 30 ml).
- Óvatosan keverje a pohár tartalmát, amíg a tabletták szét nem esnek (körülbelül 7 perc), és azonnal igya meg.
- Töltse fel ugyanannyi vízzel a poharat (megközelítőleg 30 ml), óvatosan keverje fel a maradékot, és igya meg a teljes mennyiséget, így biztosítva azt, hogy a Votubia tabletták teljes adagját bevegye.
- Ha szükséges, igyon még annyi vizet, hogy minden maradékot kimosson a szájából.
A gondozóknak szóló fontos útmutatások
Javasolt, hogy a gondozók kerüljék a Votubia tablettákból készült szuszpenzióval való érintkezést. A szuszpenzió elkészítése előtt és után alaposan mossanak kezet.
Ha az előírtnál több Votubia-t vett be
- Ha túl sok Votubia-t vett be, vagy valaki más vette be véletlenül a tablettáit, azonnal forduljon orvoshoz vagy menjen kórházba. Sürgős kezelésre lehet szükség.
- Vigye magával a gyógyszer dobozát és ezt a betegtájékoztatót, így az orvos tudni fogja, hogy mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Votubia-t
Ha kihagyott egy adagot, akkor a szokásos időben vegye be a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Votubia szedését
Ne hagyja abba a Votubia tabletta szedését, amíg kezelőorvosa azt nem mondta Önnek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HAGYJA ABBA a Votubia szedését, és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha Ön vagy az Ön gyermeke az allergiás reakció alábbi jeleit tapasztalja:
- légzési vagy nyelési nehézség
- az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma jelei)
- a bőr erős viszketése, vörös kiütéssel vagy duzzanatokkal
A Votubia súlyos mellékhatásai:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- Láz, köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés, a tüdőgyulladás tünetei (pneumónia)
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A testrészek vizenyője, elnehezülés érzése, szorító érzése, fájdalma, mozgáskorlátozottsága (ezek bárhol jelentkezhetnek a szervezetben, és a lágyrészekben a nyirokrendszer elfolyási akadálya miatti kóros folyadékfelhalmozódás lehetséges tünetei, ami nyiroködéma néven is ismert)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Apró, folyadékkal telített hólyagocskák a kivörösödött bőrön, melyek esetleg súlyos vírusfertőzés (herpesz zoszter) jelei
- Kiütés, viszketés, csalánkiütés, légzési vagy nyelési nehézség, szédülés, súlyos allergiás (túlérzékenységi) reakció jelei
- Láz, köhögés, nehézlégzés, sípoló légzés, a tüdőszövetek gyulladásának (pneumonitisz) jelei
Ha ezen mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal beszéljen kezelőorvosával, mert életveszélyes következményekkel járhat.
A Votubia további lehetséges mellékhatásai közé tartoznak:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- Felső légúti fertőzés
- Torokfájás és orrfolyás (nazofaringitisz)
- Fejfájás, nyomásérzés a szemben, orrban vagy az arcban, mely az arcüreg vagy az orrüreg gyulladásának jele lehet (szinuszitisz)
- Magas zsírszint a vérben (hiperkoleszterinémia)
- Szájüregi fekélyek
- Faggyúmirigy-gyulladás
- Menstruációs zavarok, például a havivérzés kimaradása (amenorrea), vagy szabálytalan vérzés
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Húgyúti fertőzés
- Duzzadt, vérző fogíny, a fogínygyulladás tünetei (gingivitisz)
- Középfülgyulladás
- Bőrgyulladás (cellulitisz)
- Torokfájás (faringitisz)
- A zsírok egy fajtájának, a lipideknek a magas vérszintje (hiperlipidémia, megemelkedett trigliceridszint)
- A foszfát alacsony vérszintje (hipofoszfatémia)
- Csökkent étvágy
- Fáradékonyság, légszomj, szédülés, sápadt bőr, az alacsony vörösvértestszám (vérszegénység) jelei
- Fertőzésnek tulajdonítható láz, torokfájás vagy szájüregi fekélyek, az alacsony fehérvérsejtszám
(leukopénia, limfopénia, neutropénia) jelei
- Fejfájás, szédülés, a magas vérnyomás (hipertónia) jelei
- Fejfájás
- Ízérzészavar (diszgeúzia)
- Spontán vérzés vagy véraláfutás, az alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia) jelei
- Köhögés
- Szájfájdalom
- Orrvérzés (episztaxis)
- A gyomornyálkahártya gyulladása (gasztritisz)
- Hasmenés
- Hányás
- Hányinger
- Hasi fájdalom
- Erős fájdalom az alhasban és a kismedence területén, ami lehet éles, szabálytalan menstruációval (petefészekciszta)
- Nagy mennyiségű bélgáz (szélgörcs)
- Székrekedés
- Hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, a has duzzanata és puffadása, a gyomornyálkahártya gyulladásának (vírusos gasztroenteritisz) jelei
- Száraz bőr, viszketés (pruritusz)
- Bőrkiütés
- A bőrnek egyfajta gyulladásos állapota, melyet kivörösödés, viszketés és váladékozó ciszták jellemeznek, melyek pikkelyessé, pörkössé vagy keménnyé válnak (dermatitisz akneiformisz)
- Hajhullás (alopécia)
- Fehérje a vizeletben
- Menstruációs zavarok, például később jelentkező havivérzés, erős havivérzés (menorrágia) vagy hüvelyi vérzés
- Fáradtság érzés
- Alvászavar (inszomnia)
- Láz
- Ingerlékenység
- A laktát-dehidrogenáznak nevezett enzim magas vérszintje, ami bizonyos szervek egészségi állapotáról ad információt
- A sárgatest serkentő hormon (luteinizáló hormon) magas szintje a vérben
- Fogyás
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Izomgörcsök, láz, vörösbarna vizelet, amelyek egy izombetegség tünetei lehetnek (rabdomiolízis)
- Köpetürítéssel járó köhögés, mellkasi fájdalom, láz, légúti fertőzés (vírusos bronhitisz) jelei
- Agresszió
- A női nemi hormon (tüszőérést serkentő hormon) magas vérszintje
Ha ezek a mellékhatások súlyossá válnak, keresse fel kezelőorvosát és/vagy gyógyszerészét. A mellékhatások legtöbbje enyhe vagy közepesen, súlyos és általában megszűnnek, ha az Ön kezelését pár napra felfüggesztik.
A TSC-n kívül más betegségek kezelésére everolimuszt szedő betegeknél az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
- Vesebetegségek: a vizelés gyakoriságának megváltozása vagy a vizeletürítés hiánya a veseelégtelenség tünete lehet, és ezt az everolimuszt kapó betegek egy részénél megfigyelték. További tünetek közé tartozhatnak a vesefunkciós vizsgálat eredményének megváltozása (kreatininszint emelkedés).
- A szívelégtelenség tünetei, mint például a légszomj, a lefekvéskor kialakuló nehézlégzés, a lábak és a lábszárak bedagadása.
- Az alsó végtagban lévő erek (vénák) elzáródása (mélyvénás trombózis). Tünetei közé tartozhatnak az egyik alsó végtagjában, rendszerint a vádlijában jelentkező vizenyő és/vagy fájdalom, az érintett terület bőrének kivörösödése vagy melegsége.
- Sebgyógyulási zavarok.
- Magas vércukorszint (hiperglikémia).
Néhány, everolimuszt szedő betegnél a hepatitisz B fertőzés újbóli fellángolását észlelték. Mondja el kezelőorvosának, ha a everolimusz-kezelés alatt a hepatitisz B tüneteit észleli. Az első tünetek közé tartozhat a láz, a bőrkiütés, az ízületi fájdalom és -gyulladás. További tünetek lehetnek még a gyengeség, étvágycsökkenés, hányinger, sárgaság (a bőr sárgás elszíneződése), valamint a felhas jobb oldalán jelentkező fájdalom. A világos széklet és a sötét vizelet szintén a hepatitisz jele lehet.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Votubia-t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- A buborékcsomagolást közvetlenül a Votubia tabletta bevétele előtt bontsa fel.
- Ne szedje be ezt a gyógyszert, ha a csomagolása sérült vagy a felbontás jelei láthatók rajta.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Votubia tabletta
- A készítmény hatóanyaga az everolimusz.
2,5 mg everolimusz Votubia 2,5 mg tablettánként.
5 mg everolimusz Votubia 5 mg tablettánként.
10 mg everolimusz Votubia 10 mg tablettánként.
- Egyéb összetevők: butil-hidroxitoluol (E321), magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát, hipromellóz, A típusú kroszpovidon és vízmentes laktóz.
Milyen a Votubia tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Votubia 2,5 mg tabletta fehér vagy kissé sárga, hosszúkás tabletta. Egyik oldalán "LCL", a másik oldalán "NVR" bevéséssel.
A Votubia 5 mg tabletta fehér vagy kissé sárga, hosszúkás tabletta. Egyik oldalán "5", a másik oldalán "NVR" bevéséssel.
A Votubia 10 mg tabletta fehér vagy kissé sárga, hosszúkás tabletta. Egyik oldalán "UHE", a másik oldalán "NVR" bevéséssel.
A Votubia 2,5 mg tabletta10 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, 10, 30 vagy 100 tablettát tartalmazó kiszerelésekben kapható. A Votubia 5 mg tabletta10 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban, 30 vagy 100 tablettát tartalmazó kiszerelésekben kapható. A Votubia 10 mg tabletta10 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban,10, 30 vagy 100 tablettát tartalmazó kiszerelésekben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés és hatáserősség kerül kereskedelmi forgalomba az Ön országában.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: EU/1/11/710/002
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novartis Europharm
  • Hatóanyag: everolimus
  • ATC: Everolimus
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)