Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland

Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Ez a gyógyszer fájdalomcsillapításra alkalmas készítmény, melynek hatóanyagai a központi idegrendszerre hatva hozzák létre hatásukat.
2. Tudnivalók a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot:
- ha allergiás a metamizolra, a koffeinre, illetve más pirazolonokra (pl. fenazon, propifenazon), illetve pirazolidinekre (pl. fenilbutazon, oxifenilbutazon); (Ebbe beleértendők azok a betegek is, akiknél pl. bizonyos fehérvérsejtek nagymértékű csökkenése (agranulocitózis) alakult ki ezen hatóanyagok bevételét követően.) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- jelentősen csökkent fehérvérsejtszám (<1500/mm3), illetve korábban bármilyen okból bekövetkezett jelentős fehérvérsejtszám-csökkenés esetén,
- ha kimutatták Önnél, hogy nem tolerálja a fájdalomcsillapítókat (fájdalomcsillapító szer kiváltotta asztmája van, vagy csalánkiütéses/angioödémás típusú reakciója alakul ki fájdalomcsillapító hatására). Ez azokra a betegekre vonatkozik, akiknél hörgőgörcs (az alsó légutak hirtelen szűkülete) vagy egyéb túlérzékenységi reakciók, úgymint viszketés, orrfolyás és duzzanat (csalánkiütés, rinitisz, angioödéma) alakulnak ki, amikor fájdalomcsillapítót, például szalicilátokat és paracetamolt vagy diklofenákot, ibuprofént, indometacint, naproxént szednek.
- ha Önnek csontvelő-működési rendellenessége (például daganatellenes citosztatikus kezelések után),
- ha vérképzési zavara (a vérképzőrendszer megbetegedése),
- ha veleszületett glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiánya (örökletes betegség, aminél fennáll a vörösvértestek szétesésének kockázata) van,
- ha heveny, visszatérő tünetekkel járó, májeredetű porfíriában (a hemoglobinképződés zavarát okozó, örökletes betegség),
- ha súlyos máj-, vese-, illetve szívelégtelenségben (low output szindróma) szenved,
- ha terhessége utolsó három hónapjában van.
- 15 éves életkor alatti gyermekeknél és serdülőknél nem alkalmazható.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland a pirazolon-származékok közé tartozó metamizolt tartalmazza, amellyel összefüggésben fennáll a ritka, de életveszélyes, esetleg halálos kimenetelű sokk (hirtelen keringés-összeomlás) és az agranulocitózis (bizonyos fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése által okozott súlyos betegség) kockázata.
Súlyos túlérzékenységi reakciók (anafilaktoid/anafilaxiás reakciók)
- Ha Ön túlérzékenységet (anafilaxiás reakciót) mutat a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ra; ebben az esetben fennáll annak a jelentős kockázata, hogy más fájdalomcsillapítókra is hasonló módon reagál.
- Ha Ön allergiás vagy más immunológiai (védekező) reakciókat mutat a készítményre (pl. agranulocitózis), fennáll annak a kifejezett kockázata, hogy más pirazolonokra és pirazolidinekre (kémiailag rokon vegyületekre) is hasonló módon reagál.
- Ha agranulocitózis (bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése), páncitopénia (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számának egyidejű csökkenése) vagy trombocitopénia (a vérlemezkék számának csökkenése) jeleit tapasztalja, abba kell hagynia a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland alkalmazását, és haladéktalanul fel kell keresnie kezelőorvosát.
Ha az alábbi rendellenességek/intoleranciák (amikor a szervezet nem tűr egy bizonyos gyógyszert) fennállnak Önnél, akkor jelentősen megnőhet a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-dal szembeni túlérzékenységi reakciók kockázata:
- nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel (ezeket a gyógyszereket a fájdalom és a reuma kezelésére alkalmazzák) szembeni intolerancia, olyan tünetekkel, mint a viszketés és duzzanat (csalánkiütés, angioödéma), az úgynevezett fájdalomcsillapító-asztma-szindróma vagy csalánkiütéses/angioödémás típusú fájdalomcsillapító-intolerancia,
- rohamokban jelentkező légszomj, pl. a hörgők falának összehúzódása miatt (hörgi asztma), különösen, ha ezzel egyidejűleg orrmelléküreg- és arcüreggyulladásban (rinoszinuszítisz) szenved és orrpolipja van,
- krónikus csalánkiütés (urtikária),
- színezőanyagokkal (pl. tartrazinnal) vagy tartósítószerekkel (pl. benzoátokkal) szembeni túlérzékenység,
- alkohol-intolerancia, amikor akár kis mennyiségű alkoholra is tüsszögéssel, könnyezéssel és az arc nagyfokú elvörösödésével reagál. Az ilyen alkohol-intolerancia addig még nem megállapított fájdalomcsillapító-intolerancia jele is lehet.
Fokozott körültekintéssel kell eljárni az asztmás, valamint bizonyos túlérzékenységben (atópia) szenvedő betegeknél, mivel az anafilaxiás sokk nagyobb valószínűséggel fordulhat elő az erre érzékeny betegeknél.
Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, kezelőorvosa csak a lehetséges kockázatok és a várható előnyök gondos mérlegelése után javasolhatja a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland alkalmazását, továbbá ilyen esetekben szoros orvosi megfigyelés alatt fogja Önt tartani, olyan körülmények között, ahol rendelkezésre állnak a sürgősségi ellátás feltételei.
Súlyos bőrreakciók
Metamizol alkalmazása után beszámoltak életveszélyes bőrreakciókról, úgymint Stevens-Johnson-szindróma (SJS) és toxikus epidermális nekrolízis (TEN) eseteiről. Ha bőrkiütést tapasztal, amit gyakran kísér hólyagosodás vagy nyálkahártya-elváltozás, a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-kezelést azonnal abba kell hagynia. Ilyen esetben a metamizol-kezelést soha többé nem kezdheti újra.
Vérnyomásesés (hipotóniás reakciók)
A gyógyszer vérnyomásesést válthat ki (hipotóniás reakció).
Ennek kockázata növekszik, ha Ön:
- már eleve alacsony vérnyomásban szenved,
- súlyos mértékben ki van száradva vagy elégtelen a vérkeringése vagy a keringési elégtelenség korai stádiumában van (pl. szívroham vagy súlyos sérülések miatt),
- magas lázban szenved.
Kezelőorvosa gondosan mérlegelni fogja a gyógyszer alkalmazását és szoros felügyelet alatt tarja Önt. Szükség esetén megelőző intézkedéseket (pl. a vérkeringés stabilizálására) tehet a vérnyomásesés kockázatának csökkentése érdekében.
Ha a vérnyomásesés elkerülése rendkívüli fontosságú (pl. ha súlyos szívkoszorúér-betegségben szenved, vagy jelentős érszűkülete (sztenózisa) van, ami korlátozza az agy vérellátását), a gyógyszer kizárólag a vérkeringés gondos ellenőrzése mellett alkalmazható.
Súlyos máj- és vesekárosodásban szenvedő betegek
Amennyiben Önnek vese- vagy májműködési rendellenessége van, a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot csak akkor alkalmazhatja, ha kezelőorvosa már gondosan felmérte az előnyöket és a kockázatokat, és megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket foganatosított.
Laboratóriumi vizsgálati eredményekre gyakorolt hatás
Bármilyen laboratóriumi vizsgálat elvégzése előtt közölje kezelőorvosával, hogy Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot alkalmaz, mivel a metamizol befolyásolhatja bizonyos vizsgálati módszerek eredményeit (ilyen pl. a kreatinin, zsírok, HDL koleszterin vagy húgysav vérszintjének meghatározása).
Tartós alkalmazása az agranulocitózis veszélye miatt csak a vérkép rendszeres ellenőrzése mellett történhet.
A készítmény alkalmazása idején alkoholtartalmú ital fogyasztása kerülendő.
Gyermekek és serdülők
A Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland végbélkúp nem alkalmazható gyermekeknél és 15 évesnél fiatalabb serdülőknél.
Egyéb gyógyszerek és a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos a kezelőorvos tájékoztatása, ha Ön az alábbi gyógyszereket szedi:
- ciklosporin (az immunrendszer elnyomására alkalmazott gyógyszer),
- klórpromazin (pszichés betegségek tüneteinek kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- metotrexát (daganatok, valamint bizonyos reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer). Ezt a kombinációt el kell kerülni.
- acetilszalicilsav: az acetilszalicilsav (ASA) vérlemezkékre gyakorolt hatása csökkenhet. Ha Ön a szíve védelmére alacsony adagban szedi az acetilszalicilsavat, kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy alkalmazhatja-e a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot, és egyúttal szorosabb megfigyelés alatt tarthatja Önt.
- bupropion (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- véralvadásgátló gyógyszerek (szájon át szedett antikoagulánsok),
- kaptopril (magas vérnyomás és egyes szívbetegségek kezelésére használt gyógyszer),
- lítium (mentális betegségek kezelésére használt gyógyszer),
- a vizelet mennyiségét növelő gyógyszerek (vizelethajtók, pl. triamterén),
- magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihipertenzívumok),
- szalicilátok és egyes nemszteroid gyulladáscsökkentők (pl. paracetamol),
- benzodiazepinek (szorongásoldó gyógyszerek),
- cimetidin (gyomorsav-termelést gátló szer), szájon át szedett fogamzásgátlók, ciprofloxacin (antibiotikum), verapamil és mexiletin (szívritmus-szabályozók), diszulfiram (alkoholról leszoktató szer),
- nikotin (dohányfüggőség kezelésében használt szer).
A Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A készítmény alkalmazása idején alkoholtartalmú ital fogyasztása kerülendő.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A terhesség első három hónapjában történő metamizol alkalmazással kapcsolatos rendelkezésre álló adatok száma korlátozott, de nem mutatnak magzatkárosító hatást. Bizonyos esetekben, ha más kezelési lehetőség nincs, a metamizol egyszeri adagjainak alkalmazása a terhesség első és második trimeszterében elfogadható lehet, a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel történt megbeszélés, és a metamizol kezelés előnyeinek és kockázatainak gondos mérlegelése után. Általánosságban azonban, a metamizol alkalmazása a terhesség első és második trimeszterében nem ajánlott.
A terhesség harmadik trimeszterében tilos alkalmazni a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot, az anyai és a magzati szövődmények fokozott kockázata miatt (vérzés; a magzat egy fontos erének, az úgynevezett Botallo-vezetéknek a korai záródása, ami normálisan csak a születés után záródik be).
Szoptatás
A metamizol bomlástermékei jelentős mennyiségben kiválasztódnak az anyatejbe és a szoptatott csecsemőre vonatkozó kockázat nem zárható ki. Ezért, a metamizol ismételt alkalmazását különösen kerülni kell szoptatás alatt. A metamizol egyszeri alkalmazásakor javasolt az anyatej gyűjtése és kidobása az adagot követően 48 óráig.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az ajánlott adagtartományon belül a készítménynek nincsenek ismert káros hatásai a reakciókészségre és a koncentrációra. Óvintézkedésként azonban - legalábbis a nagyobb adagok alkalmazása esetén - figyelembe kell venni ezeket a lehetséges káros hatásokat; ilyen esetekben tehát a betegnek tartózkodnia kell a gépek kezelésétől, a gépjárművezetéstől és más kockázatos tevékenységekben való részvételtől. Ez különösen érvényes, ha alkoholt is fogyasztott.
A Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland nátrium-benzoátot tartalmaz
Ez a gyógyszer 50 mg nátrium-benzoátot tartalmaz adagolási egységenként (2,27 g-os végbélkúp).
3. Hogyan kell alkalmazni a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
Az adag a fájdalom súlyosságától, és a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ra adott, az egyéni érzékenységtől függő választól függ.
A fájdalomcsillapításhoz szükséges legkisebb adagot kell választani.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek és 15 éves vagy annál idősebb (több mint 53 kg testtömegű) serdülők
Legfeljebb 500 mg metamizolt alkalmazhatnak, egyszeri adagban (1 végbélkúp), ami naponta legfeljebb 4-szer, 6‒8 óránként alkalmazható. A maximális napi adag 2000 mg (4 végbélkúpnak felel meg).
Az egyértelmű hatás 30‒60 perccel a végbélen át történő alkalmazás után várható.
Gyermekek
A Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland nem alkalmazható 15 évesnél fiatalabb gyermekeknél. Ezen gyógyszer egyéb gyógyszerformái és hatáserősségei elérhetőek kisebb gyermekeknek; kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja
A végbélkúp alkalmazása lehetőleg székletürítés és tisztasági lemosás után történjen.
Két végbélkúp alkalmazása között legalább 6 órának el kell telnie.
Tartós metamizol-terápia esetén rendszeres vérképvizsgálat szükséges, amibe beletartozik a minőségi vérkép ellenőrzése is.
Idősek és rossz általános egészségi állapotú/vesekárosodásban szenvedő betegek
Időseknél, legyengült betegeknél és csökkent veseműködésű betegeknél az adagot csökkenteni kell, mivel a metamizol bomlástermékeinek kiválasztódása meghosszabbodhat.
Vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegek
Mivel a vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél a kiválasztás csökkent, a nagy adagok többszöri alkalmazását kerülni kell. Az adag módosítására csak rövid távú kezeléseknél nincs szükség. Hosszú távú kezelésre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok.
Ha az előírtnál több Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot alkalmazott
Ha a túladagolás alábbi jeleinek bármelyikét tapasztalja, azonnal hívjon orvost vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
- hányinger, hányás, gyomorfájdalom,
- károsodott veseműködés, és akár heveny veseelégtelenség (pl. az úgynevezett intersticiális nefritisz tüneteivel),
- szédülés, álmosság (aluszékonyság), eszméletvesztés, görcsrohamok,
- vérnyomásesés, amely keringési elégtelenségig (sokk) súlyosbodhat,
- szívritmuszavar (gyors szívdobogás, más néven tahikardia).
Kérjük, vigye magával a kórházba vagy az orvoshoz ezt a betegtájékoztatót és a megmaradt végbélkúpokat, valamint a gyógyszer dobozát, hogy a szakemberek tudják, milyen gyógyszert alkalmazott.
Megjegyzés: Nagyon nagy adagok alkalmazása után egy ártalmatlan bomlástermék (a rubazonsav) kiválasztódása vörösre színezheti a vizeletet.
Ha elfelejtette alkalmazni a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatások súlyosak, akár életveszélyesek is lehetnek. Azonnal hagyja abba a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland alkalmazását és haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha bármilyen módon érintett ebben. Sürgős orvosi segítségre lehet szükség.
- súlyos allergiás reakciók, melyek nehézlégzést, vagy szédülést okoznak (úgynevezett anafilaktoid vagy anafilaxiás reakciók) (ezek ritkák: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Anafilaxiás sokkról, köztük halálos kimenetelű esetekről is beszámoltak (ezek gyakorisága nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- Enyhébb reakciók lehetnek a szemirritáció, köhögés, orrfolyás, tüsszögés, mellkasi szorítás, bőrvörösség (elsősorban az arcon és a fejen), csalánkiütés, illetve az arc vizenyős duzzanata, továbbá - ritkábban - hányinger és gyomorgörcs. Különleges veszélyt jelez az égő érzés, viszketés, valamint hőségérzet a nyelven/a nyelv alatt, továbbá - elsődlegesen - a tenyéren és a talpakon.
- Az ilyen enyhe reakciók súlyosabb állapottá fejlődhetnek, amely kifejezett csalánkiütéssel, súlyos angioödémával (a gége területének megduzzadásával) súlyos hörgőgörccsel (az alsó légutak görcsös szűkületével, más néven bronhospazmussal), a saját szívverés érzékelésével (amit gyakran lassú szívverés kísér), szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel (amit esetenként vérnyomás-emelkedés előz meg), eszméletvesztéssel, valamint keringési sokkal jár együtt.
- A fájdalomcsillapító által kiváltott asztma-szindrómában szenvedő betegeknél az intolerancia rendszerint asztmás roham formájában nyilvánul meg.
- súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis), olyan jelekkel, mint a bőr nagyfokú hólyagosodása és leválása (ez nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a vérkép súlyos változásai:
-- agranulocitózis (bizonyos fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése), ami olyan jelekkel társul, mint az általános egészségi állapot váratlan romlása (pl. láz, hidegrázás, torokfájás, nyelési nehézség), nem múló vagy visszatérő láz, vagy a nyálkahártya fájdalmas elváltozásai, elsősorban a szájban, az orrban, a torokban vagy a nemi szervek, illetve a végbél területén
Azoknál a betegeknél azonban, akik antibiotikumokat (a baktériumfertőzések ellen ható gyógyszerek) kapnak, ezek a jelek csak nagyon enyhék lehetnek (nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek).
-- trombocitopénia (a vérlemezkék számának csökkenése), olyan tünetekkel, mint a fokozott hajlam a vérzékenységre, véraláfutásokra/petechiákra (vérzés által okozott apró, vörös pontok a bőrön és a nyálkahártyákon) (nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
-- páncitopénia (minden típusú vérsejt számának nagymértékű csökkenése), amely gyengeséget, véraláfutásokat okozhat, illetve megnövelheti a fertőzések előfordulásának valószínűségét (gyakoriság nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vérképét (beleértve ebbe a minőségi vérképet is). Ne alkalmazza a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot addig, amíg nem állnak rendelkezésre a laboratóriumi vizsgálati eredmények, és a kezelőorvosa nem javasolja egyértelműen, hogy továbbra is alkalmazza a gyógyszert.
Ezek a reakciók akkor is bekövetkezhetnek, ha a metamizol szedése korábban nem okozott problémát.
Egyéb lehetséges mellékhatások
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- bíborszínű vagy mélyvörös, részben hólyagos bőrkiütések (fix gyógyszerkiütés),
- vérnyomásesés (átmeneti hipotóniás reakció). Ezt okozhatja a gyógyszer közvetlen hatása, és nem jár együtt a túlérzékenységi reakciók egyéb jeleivel. Ilyen reakció csak ritkán idéz elő súlyos vérnyomásesést. A vérnyomáseséssel járó reakció kockázata fokozott lehet nagyon magas láz (hiperpirexia) esetén. A hirtelen vérnyomásesés jellemző tünetei a saját szívverés érzése, sápadtság, remegés, szédülés, hányinger és eszméletvesztés.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- csökkent fehérvérsejtszám a vérben (leukopénia),
- bőrkiütések (pl. makulopapuláris exantéma).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- asztmás rohamok (a kis légutak összehúzódása miatt bekövetkező légszomj),
- heveny vesekárosodás, amelynek következtében túl kevés a vizelet mennyisége, vagy teljesen leáll a vizeletkiválasztás (oliguria vagy anuria), illetve fehérje ürül a vizelettel (proteinuria), vagy a betegség heveny veseelégtelenségig súlyosbodik; vesegyulladás (heveny intersticiális nefritisz).
Nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- allergiás reakció tüneteként jelentkező szívroham (Kounis-szindróma),
- a vörösvértestek számának csökkenése, amely a bőr sápadtságát, gyengeséget vagy légszomjat idézhet elő, amivel együtt jár a csontvelő működésének zavara (aplasztikus anémia),
- hányinger, hányás, hasmenés, gyomor- és bélnyálkahártya-irritáció, emésztőrendszeri vérzés,
- nagy adagokban a koffein a központi idegrendszer ingerlését váltja ki. Esti alkalmazása az alvást zavarhatja.
- nagyobb adagokban a koffein szívdobogásérzést (palpitáció), szívritmuszavart, szapora szívverést (tahikardia), bőrpírt, fokozott légcserét (hiperventilláció), szapora légvételt (tahipnoé), fokozott vizeletürítést válthat ki,
- a metamizol ártalmatlan lebomlási terméke (rubazonsav) a vizelet vörös elszíneződését okozhatja.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland-ot tárolni?
Hűtőszekrényben (2 °C-8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, valamint a fóliacsíkon feltüntetett lejárati idő (EXP.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a végbélkúp színének megváltozását, a fehér vagy sárgásfehér árnyalattól való eltérését észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland?
- A készítmény hatóanyagai: Egy végbélkúp 0,50 g metamizol-nátrium-monohidrátot és 0,05 g koffeint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: szilárd zsír, nátrium-benzoát.
Milyen a Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
2,27 g tömegű, fehér vagy sárgásfehér színű, enyhén jellegzetes szagú, egynemű, sima, torpedó alakú végbélkúp.
6 db végbélkúp átlátszó celofán, fóliacsík csomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 6x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9846/01
Suppositorium analgeticum FoNo VII. Naturland
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Naturland
  • Hatóanyag: caffeine sodium benzoate, metamizole sodium
  • ATC: Metamizole natrium, kombinációk, kivéve psycholepticumok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 597Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 448 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -6 °C

Reggelig erősen felhős vagy borult lesz az ég, és helyenként előfordulhat hószállingózás. Ezt követően csökken a felhőzet, és a legtöbb helyen napos idő várható gomolyfelhőkkel. Az Észak-Alföldön és a Zemplén térségében viszont végig borult marad az ég, és ott kialakulhat további havazás, hózápor. Az északnyugati, nyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérik, amely főként a Bakonyban hófúvásokat eredményezhet. Estére mindenhol mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este -9 és -3 fok között valószínű. Az elmúlt napok kettős fronthatása után szombaton egy hidegfront vonul át a térség felett.