MERCKFORMIN XR 750 mg retard tabletta

MERCKFORMIN XR 750 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Merckformin XR és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Merckformin XR?
A metformin, a Merckformin XR hatóanyaga a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.
A tablettákat különleges technológiával készítették, ezért felszívódásuk elhúzódó, így a szükséges napi adagot egyszerre be lehet venni.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glukózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Merckformin XR elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Merckformin XR hosszabb távú szedése segíti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentését. A Merckformin XR szedése együtt jár a testsúly stabilizálódásával vagy enyhe súlyvesztéssel.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Merckformin XR?
A Merckformin XR a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amikor a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazzák.
A felnőttek a Merckformin XR-t szedhetik önmagában, vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb szerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
2. Tudnivalók a Merckformin XR szedése előtt
Ne szedje a Merckformin XR-t:
- ha allergiás a metforminnal vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- vese-, vagy májbetegsége van,
- nem megfelelően beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), mely hányingerrel, hányással, dehidrációval, gyors súlyvesztéssel vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a "keton-testeknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben és diabetikus pre-kómához vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a szapora és mély légzés, aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet,
- szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavas-acidózis kockázatát (lásd "A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" című pont),
- súlyos fertőzésben szenved (pl. tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés). A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavas-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd "A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pont),
- szívbetegség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavas-acidózis kialakulásának kockázatát (lásd "A Merckformin XR fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pont),
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt (akár mindennap, akár időnként).
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.
Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak,
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége.
A vizsgálat, vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Merckformin XR szedését. Kezelőörvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Merckformin XR szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Kérjük, vegye figyelembe a laktát (tejsavas)-acidózis következő különleges kockázatát:
A Merckformin XR hozzájárulhat egy nagyon ritka, de súlyos szövődmény, az úgynevezett tejsavas acidózis kialakulásához, különösen károsodott veseműködés esetén. A tejsavas acidózis kialakulásának esélye nem kontrollált, rosszul beállított diabétesz, elhúzódó éhezés és alkohol bevitel, májbetegség és a szöveti oxigénhiánnyal járó állapotok esetén szintén fokozódhat. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Merckformin XR szedését és vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
A Merckformin XR önmagában nem okoz hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint). Ha azonban a Merckformin XR-t más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
Gyermekek
Adatok hiányában a Merckformin XR alkalmazása nem javasolt gyermekkorban.
Egyéb gyógyszerek és a Merckformin XR
Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Merckformin XR szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).
Közölje orvosával, ha a Merckformin XR-rel egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Merckformin XR dózisát:
- diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése mellett kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2 agonisták, például a salbutamol vagy terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére)
- egyéb diabétesz kezelésére szolgáló készítmények.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Merckformin XR egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a mellékhatások (pl. tejsavas-acidózis) előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség ideje alatt a cukorbetegség kezelése inzulin-terápián alapszik. Közölje orvosával, ha gyermeket vár, úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, hogy az orvos változtathasson a kezelésen.
Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Merckformin XR önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Tudnia kell azonban, hogy a Merckformin XR más vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazva hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézhet elő. A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, gyors szívverés, látászavarok vagy a koncentráló-képesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Merckformin XR-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Merckformin XR nem helyettesítheti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is tartsa be az orvos által elmondott étrendi tanácsokat és rendszeresen végezzen testmozgást.
A készítmény ajánlott adagja
A felnőtteknél a szokásos kezdő adag naponta egy Merckformin XR 750 mg retard tabletta. A maximális napi adag 3 tabletta. A szükséges napi adagot egyszerre kell bevenni, az esti étkezéssel.
Amennyiben inzulint is kap, kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan kezdje el szedni a Merckformin XR-t.
Ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint ellenőrzést fog végezni és hozzáigazítja a Merckformin XR adagolását az ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos idős betegek esetén.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy károsodott vesefunkciójú betegeknél.
Hogyan kell szedni a Merckformin XR-t
A szükséges napi adagot egyszerre kell bevenni, az esti étkezéssel.
Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél. A tablettákat NE törje össze vagy NE rágja szét. Minden egyes tablettát egy pohár vízzel nyeljen le.
Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Merckformin XR hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Merckformin XR-t vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Merckformin XR-t vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki. A tejsavas acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
Ha elfelejtette bevenni a Merckformin XR-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint egynél lépnek fel)
- emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Merckformin XR kezelés megkezdésekor jelentkeznek. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Merckformin XR szedését és beszéljen kezelőorvosával.
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-nél lépnek fel)
- megváltozott ízérzés
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél lépnek fel):
- Tejsavas-acidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél.
A tejsav acidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, általános rossz közérzet súlyos fáradtságérzéssel, valamint légzési nehézség.
Ha ez előfordul, Önnek azonnali kórházi kezelésre lehet szüksége, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Merckformin szedését és vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
- Májfunkciós eltérések, valamint hepatitisz (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot,
súlyvesztést okozhat, a bőr sárgulásával vagy anélkül, illetve a szemfehérje besárgulásával együtt).
Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Merckformin szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy csalánkiütés.
- A vér csökkent B12-vitamin szintje.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.
5. Hogyan kell a Merckformin XR-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Merckformin XR
- A készítmény hatóanyaga: 750 mg metformin-hidroklorid (megfelel 585 mg metformin bázisnak) retard tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, karmellóz-nátrium, hipromellóz.
Milyen a Merckformin XR külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Merckformin XR 750 mg retard tabletta fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás alakú, domború felületű tabletta, egyik oldalán "750", a másik oldalán "Merck" jelzéssel ellátva.
A retard tabletták 30 db, 60 db vagy 90 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kerülnek forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-5157/04
MERCKFORMIN XR 750 mg retard tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck
  • Hatóanyag: metformin
  • ATC: Metformin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-5157/05
MERCKFORMIN XR 750 mg retard tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Merck
  • Hatóanyag: metformin
  • ATC: Metformin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 3443Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)