LONQUEX 6 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben

LONQUEX 6 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lonquex és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Lonquex?
A Lonquex hatóanyagként lipegfilgrasztimot tartalmaz. A lipegfilgrasztim egy olyan, hosszú hatástartamú módosított fehérje, amelyet biotechnológiai úton, az Escherichia coli nevű baktériumokból állítanak elő. A citokineknek nevezett fehérjék csoportjába tartozik, és hasonló a szervezet által termelt természetes fehérjéhez (granulocita-kolónia stimuláló faktor (G-CSF)).
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Lonquex?
Kezelőorvosa azért írta fel Önnek a Lonquex-et, hogy csökkentse a neutropénia (alacsony fehérvérsejtszám) nevű kórállapot időtartamát és a lázas neutropénia (lázzal társult alacsony fehérvérsejtszám) előfordulását. Ezeket citotoxikus kemoterápiás kezelés (a gyorsan növekvő sejteket elpusztító gyógyszerek alkalmazása) okozhatja.
Hogyan fejti ki hatását a Lonquex?
A lipegfilgrasztim serkenti a csontvelőt (vérsejteket termelő szövet), hogy az több fehérvérsejtet termeljen. A fehérvérsejtek azért fontosak, mert segítenek a szervezetnek a fertőzések leküzdésében. Ezek a sejtek nagyon érzékenyen reagálnak a kemoterápiára, ami csökkentheti ezeknek a sejteknek a számát a szervezetében. Ha a fehérvérsejtek száma túl alacsony szintre esik, akkor esetleg nem marad elegendő fehérvérsejt a szervezetben a baktériumok leküzdéséhez, és fokozott lehet a fertőzések kockázata.
2. Tudnivalók a Lonquex alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Lonquex-et:
- ha allergiás a lipegfilgrasztimra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lonquex alkalmazása ELŐTT beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel
- ha fájdalmat érez hasa bal felső részén vagy a vállcsúcsban. Ez a lép rendellenességének következménye lehet (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot).
- ha köhög, láza van, vagy nehezen lélegzik. Ez tüdőrendellenesség következménye lehet (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot).
- ha sarlósejtes vérszegénységben, egy olyan örökletes betegségben szenved, amelyet sarló formájú vörösvértestek jellemeznek.
- ha korábban már volt allergiás reakciója ehhez hasonló egyéb gyógyszerekre (például a G-CSF-ek csoportjába tartozó filgrasztim, lenograsztim vagy pegfilgrasztim). Fennáll a kockázata, hogy a Lonquex-re is reakció alakul ki Önnél.
Kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatokat végeztet majd Önnél, hogy ellenőrizzen a vér bizonyos alkotóelemeit és azok szintjét. Kezelőorvosa rendszeres vizeletvizsgálatokat is végeztet majd Önnél, mivel az ehhez hasonló gyógyszerek (pl. egyéb granulocita-kolónia stimuláló faktorok, a filgrasztim, a lenograsztim vagy a pegfilgrasztim) károsíthatják a vesék apró szűrőit (glomerulonefritisz; lásd a "4. Lehetséges mellékhatások" pontot).
Ritkán az aorta (a szívből a testbe vért szállító nagy ér) gyulladását jelentették hasonló gyógyszerek (pl. a G-CSF-ek csoportjába tartozó filgrasztim, lenograsztim vagy pegfilgrasztim) alkalmazása esetén. A tünetek közé tartozhat a láz, a hasi fájdalom, a rossz közérzet, a hátfájás és az emelkedett gyulladásos markerek. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezeket a tüneteket észleli.
Gyermekek és serdülők
Ezt a gyógyszert ne alkalmazza gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél, mivel gyermekeknél kevés az olyan tapasztalat, amely igazolná, hogy a gyógyszer biztonságos és hatásos ebben a korcsoportban.
Egyéb gyógyszerek és a Lonquex
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Rendes körülmények között minden egyes kemoterápiás ciklus végén, a kemoterápia utolsó adagjának beadása után hozzávetőlegesen 24 órával fogja magának befecskendezni a Lonquex adagját.
Terhesség és szoptatás
A Lonquex-et terhes nőknél nem vizsgálták. Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, mivel kezelőorvosa úgy is dönthet, hogy nem alkalmazhatja ezt a gyógyszert.
Nem ismert, hogy a gyógyszer hatóanyaga kiválasztódik-e az anyatejbe. Ezért a kezelés során meg kell szakítania a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lonquex nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Lonquex szorbitot és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer 30 mg szorbitot tartalmaz előretöltött fecskendőnként.
Ez a gyógyszer kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) per előretöltött fecskendő nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Lonquex-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
Az ajánlott adag egy előretöltött fecskendő (6 mg lipegfilgrasztim) kemoterápiás ciklusonként egyszer.
Mikor kell alkalmazni a Lonquex-et?
A gyógyszert minden kemoterápiás ciklus végén, az utolsó adag kemoterápia után hozzávetőlegesen 24 órával kell beadni.
Hogyan kell beadni az injekciót?
Ezt a gyógyszert egy előretöltött fecskendő segítségével, injekció formájában adják be. Az injekciót közvetlenül a bőr alatti szövetbe adják (szubkután injekció).
Kezelőorvosa javasolhatja Önnek a gyógyszer öninjekciózásának elsajátítását. Kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet erre vonatkozóan utasításokkal fogja Önt ellátni. Ne próbálja meg a Lonquex-et beadni magának anélkül, hogy erre megtanították volna. Az előretöltött fecskendő alkalmazásához szükséges információk megtalálhatók "Az öninjekciózással kapcsolatos tájékoztató" pontja alatt.
Ugyanakkor a betegsége megfelelő kezeléséhez a kezelőorvossal történő szoros és folyamatos együttműködés szükséges.
Az öninjekciózással kapcsolatos tájékoztató
Ez a rész egy tájékoztatót tartalmaz arról, hogy miként kell beadnia magának a Lonquex-injekciót a bőr alá. Fontos, hogy csak abban az esetben kísérelje meg beadni magának az injekciót, ha kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember már speciális oktatásban részesítette. Ha nem biztos benne, hogyan kell magának beadni az injekciót, vagy bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon segítségért kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Hogyan kell alkalmazni a Lonquex-et?
Az injekciót közvetlenül a bőr alatti szövetbe kell beadnia magának. Ezt más néven szubkután injekciónak nevezik.
Szükséges felszerelés
Az injekció bőr alá történő beadásához a következőkre van szüksége:
- egy Lonquex előretöltött fecskendőre,
- alkoholos törlőre,
- egy darab gézkötszerre vagy egy steril géztamponra,
- szúrásbiztos tartályra (a kórház vagy a gyógyszertár által biztosított műanyag tartály) a használt fecskendők biztonságos kidobásához.
Teendők az injekció beadása előtt
1. Vegye ki a gyógyszert a hűtőszekrényből.
2. Nyissa ki a buborékcsomagolást, és vegye ki belőle az előretöltött fecskendőt. Az előretöltött fecskendőt ne a dugattyúnál vagy a tűvédő kupaknál fogja meg.
3. Ellenőrizze a lejárati időt az előretöltött fecskendő címkéjén (Felh.:). Ne használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.
4. Ellenőrizze a Lonquex küllemét. Az oldatnak átlátszónak és színtelennek kell lennie. Nem szabad használni az oldatot, ha zavaros vagy látható részecskéket tartalmaz.
5. Ne rázza erősen a Lonquex-et, mivel az befolyásolhatja az aktivitását.
6. Csökkentendő az injekciózással járó kellemetlenséget, 30 percen keresztül hagyja az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten állni (de nem 25 °C feletti hőmérsékleten), vagy óvatosan tartsa a kezében az előretöltött fecskendőt néhány percig. Semmilyen más módon ne melegítse a Lonquex-et (például ne melegítse mikrohullámú sütőben vagy forró vízben).
7. Ne vegye le a tűvédőt, csak akkor, ha felkészült az injekciózásra.
8. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet. Helyezzen minden szükséges dolgot (a Lonquex előretöltött fecskendőt, alkoholos törlőt, gézkötszert vagy steril géztampont és a szúrásbiztos tartályt) könnyen elérhető közelségbe.
9. Mossa meg alaposan a kezét.
Hogyan kell előkészülni az injekcióhoz
Mielőtt beadná magának a Lonquex injekciót, a következőket kell tennie:
1. Fogja meg a fecskendőt, és távolítsa el a tűről a tűvédőt óvatosan, csavarás nélkül. Egyenesen húzza le, ahogy azt az 1. és 2. ábra mutatja. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.
2. Kis légbuborékokat észlelhet az előretöltött fecskendőben. Ha légbuborékokat lát, akkor az ujjával óvatosan kocogtassa meg a fecskendőt, amíg a légbuborékok fel nem szállnak a fecskendő felső részébe. A fecskendőt felfelé tartva, a dugattyú lassú, felfelé történő nyomásával távolítsa el a levegőt a fecskendőből.
3. Most már használhatja az előretöltött fecskendőt.


Hova kell beadnia az injekciót?
Az injekció beadására legalkalmasabb helyek:
- a comb felső része,
- a has, kivéve a köldököt közvetlen körülvevő terület bőrét (lásd a szürke területeket a 3. ábrán).
Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, akkor azt a felkarja hátsó és oldalsó részébe is adhatja (lásd a szürke területeket a 4. és 5. ábrán).Hogyan kell beadnia magának az injekciót?
1. Fertőtlenítse a beadási bőrfelületet alkoholos törlővel, majd a bőrt csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé anélkül, hogy összeszorítaná (lásd 6. ábra).
2. Teljesen szúrja be a tűt a bőrbe, ahogy kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember mutatta. A fecskendő és a bőrfelszín által bezárt szög ne legyen túl kicsi (legalább 45°, lásd 7. ábra).
3. Kissé húzza vissza a dugattyút, így ellenőrizve, hogy nem szúrt-e meg eret. Ha vér jelenik meg a fecskendőben, akkor húzza ki a tűt, és szúrja be újra máshová.
4. Lassan és egyenletesen fecskendezze be a folyadékot a szövetbe, és közben végig tartsa a bőrt összecsippentve.
5. Miután beadta a folyadékot, húzza ki a tűt, és engedje el a bőrt.
6. Néhány másodpercig szorítson gézkötszert vagy steril géztampont az injekció beadásának helyére.
7. Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható. A fecskendőben maradt Lonquex-et nem szabad felhasználni.


Ne feledje
Ha bármilyen problémája van, kérjük, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
A használt fecskendők megsemmisítése
- Ne tegye vissza a használt tűre a tűvédőt.
- Tegye a használt fecskendőket a szúrásbiztos tartályba, és a tartályt gyermekektől elzárva tárolja!
- A megtelt szúrásbiztos tartályt kezelőorvosa, a gyógyszerész vagy a gondozását végző egészségügyi szakember utasításainak megfelelően semmisítse meg.
- Soha ne dobja a használt fecskendőt a hagyományos háztartási hulladéktartályba.
Az öninjekciózással kapcsolatos tájékoztató
Ez a rész egy tájékoztatót tartalmaz arról, hogy miként kell beadnia magának a Lonquex-injekciót a bőr alá. Fontos, hogy csak abban az esetben kísérelje meg beadni magának az injekciót, ha kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember már speciális oktatásban részesítette. Ha nem biztos benne, hogyan kell magának beadni az injekciót, vagy bármilyen kérdése van, kérjük, forduljon segítségért kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
Hogyan kell alkalmazni a Lonquex-et?
Az injekciót közvetlenül a bőr alatti szövetbe kell beadnia magának. Ezt más néven szubkután injekciónak nevezik.
Szükséges felszerelés
Az injekció bőr alá történő beadásához a következőkre van szüksége:
- egy Lonquex előretöltött fecskendőre,
- alkoholos törlőre,
- egy darab gézkötszerre vagy egy steril géztamponra.
Teendők az injekció beadása előtt
1. Vegye ki a gyógyszert a hűtőszekrényből.
2. Nyissa ki a buborékcsomagolást, és vegye ki belőle az előretöltött fecskendőt (lásd 1. ábra). Az előretöltött fecskendőt ne a dugattyúnál vagy a tűvédő kupaknál fogja meg, mivel így sérülhet a biztonsági védőeszköz.
3. Ellenőrizze a lejárati időt az előretöltött fecskendő címkéjén (Felh.:). Ne használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.
4. Ellenőrizze a Lonquex küllemét. Az oldatnak átlátszónak és színtelennek kell lennie. Nem szabad használni az oldatot, ha zavaros vagy látható részecskéket tartalmaz.
5. Ne rázza erősen a Lonquex-et, mivel az befolyásolhatja az aktivitását.
6. Csökkentendő az injekciózással járó kellemetlenséget, 30 percen keresztül hagyja az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten állni (de nem 25 °C feletti hőmérsékleten), vagy óvatosan tartsa a kezében az előretöltött fecskendőt néhány percig. Semmilyen más módon ne melegítse a Lonquex-et (például ne melegítse mikrohullámú sütőben vagy forró vízben).
7. Ne vegye le a tűvédőt, csak akkor, ha felkészült az injekciózásra.
8. Keressen egy kényelmes, jól megvilágított helyet. Helyezzen minden szükséges dolgot (a Lonquex előretöltött fecskendőt, alkoholos törlőt és gézkötszert vagy steril géztampont) könnyen elérhető közelségbe.
9. Mossa meg alaposan a kezét.

Hogyan kell előkészülni az injekcióhoz
Mielőtt beadná magának a Lonquex injekciót, a következőket kell tennie:
1. Fogja meg a fecskendőt, és távolítsa el a tűről a tűvédőt óvatosan, csavarás nélkül. Egyenesen húzza le, ahogy azt a 2. és 3. ábra mutatja. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját.
2. Kis légbuborékokat észlelhet az előretöltött fecskendőben. Ha légbuborékokat lát, akkor az ujjával óvatosan kocogtassa meg a fecskendőt, amíg a légbuborékok fel nem szállnak a fecskendő felső részébe. A fecskendőt felfelé tartva, a dugattyú lassú, felfelé történő nyomásával távolítsa el a levegőt a fecskendőből.
3. Most már használhatja az előretöltött fecskendőt.


Hova kell beadnia az injekciót?
Az injekció beadására legalkalmasabb helyek:
- a comb felső része,
- a has, kivéve a köldököt közvetlen körülvevő terület bőrét (lásd a szürke területeket a 4. ábrán).
Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, akkor azt a felkarja hátsó és oldalsó részébe is adhatja (lásd a szürke területeket az 5. és 6. ábrán).Hogyan kell beadnia magának az injekciót?
1. Fertőtlenítse a beadási bőrfelületet alkoholos törlővel, majd a bőrt csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé anélkül, hogy összeszorítaná (lásd 7. ábra).
2. Teljesen szúrja be a tűt a bőrbe, ahogy kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember mutatta. A fecskendő és a bőrfelszín által bezárt szög ne legyen túl kicsi (legalább 45°, lásd 8. ábra).
3. Kissé húzza vissza a dugattyút, így ellenőrizve, hogy nem szúrt-e meg eret. Ha vér jelenik meg a fecskendőben, akkor húzza ki a tűt, és szúrja be újra máshová.
4. Lassan és egyenletesen fecskendezze be a folyadékot a szövetbe, és közben végig tartsa a bőrt összecsippentve (lásd 9. ábra).
5. A folyadék teljes mennyiségének befecskendezéséhez ütközésig nyomja előre a dugattyút. A dugattyút teljesen lenyomva tartva húzza ki a tűt a bőrből (lásd 10. ábra). Ezután engedje fel a dugattyút. A biztonsági védőeszköz azonnal működésbe lép. Az egész tű és a fecskendő automatikusan visszahúzódik és takarásba kerül, így nem tudja vele megszúrni magát (lásd 11. ábra).
6. Néhány másodpercig szorítson gézkötszert vagy steril géztampont az injekció beadásának helyére.
7. Minden előretöltött fecskendő kizárólag egyszer használatos.

Ne feledje!
Ha bármilyen problémája van, kérjük, forduljon tanácsért kezelőorvosához vagy a gondozást végző egészségügyi szakemberhez.
Ha az előírtnál több Lonquex-et alkalmazott
Ha az előírtnál több Lonquex-et alkalmazott, akkor beszéljen kezelőorvosával.
Ha elfelejtette alkalmazni a Lonquex-et
Ha elmulasztotta beadni az injekciót, akkor forduljon kezelőorvosához, és beszélje meg vele, hogy mikor adja be magának a következő adagot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legsúlyosabb mellékhatások
- Nem gyakran számoltak be allergiás reakciókról, úgymint bőrkiütésről, a bőrből kiemelkedő, viszkető területekről és súlyos allergiás reakciókról, amelyeket gyengeség, vérnyomásesés, légzési nehézség és arcduzzanat kísér (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet). Ha úgy véli, hogy ilyen típusú reakció lépett fel Önnél, akkor abba kell hagynia a Lonquex injekciózását, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia.
- A Lonquex-hez hasonló más gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatban nem gyakori előfordulással beszámoltak lépmegnagyobbodásról és léprepedéssel járó esetekről. A léprepedés néhány esetben halálos kimenetelű volt. Fontos, hogy haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, amennyiben a has bal felső részén vagy a bal vállban fájdalmat érez, mivel ezek a tünetek a lép rendellenességével lehetnek kapcsolatban.
- A köhögés, láz és nehézlégzés vagy légzési fájdalom a tüdőt érintő nem gyakori, súlyos mellékhatások tünetei lehetnek, úgymint a tüdőgyulladás és a heveny légzési distressz szindróma, amelyek akár halálosak is lehetnek. Ha Ön lázas vagy a fenti tünetek bármelyikét észleli, fontos, hogy haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával.
- Fontos, hogy haladéktalanul felkeresse kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik Önnél: vizenyő és duzzadás, mely ritkább vizeletürítéssel járhat, légzési nehézség, a has duzzadása és teltségérzés, valamint általános fáradtság-érzet. Ezek a tünetek általában gyorsan alakulnak ki.
Ezek a nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem megállapítható) gyakorisággal jelentett, úgynevezett "kapilláris szivárgás szindróma" tünetei lehetnek, ami a vér hajszálerekből testbe történő szivárgását okozza, és azonnali orvosi ellátást igényel.
Egyéb mellékhatások
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- Izom-csontrendszeri fájdalom, úgymint a csontfájdalom és ízületi, izom-, végtag- vagy mellkasi fájdalom, illetve nyak- vagy hátfájás. Kezelőorvosa tájékoztatja majd, hogy mit vehet be a csontfájdalom enyhítésére.
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A vérlemezkeszám csökkenése, ami fokozza a vérzések vagy véraláfutások kialakulásának kockázatát.
- Fejfájás.
- Bőrreakciók, úgymint bőrpír vagy kiütés.
- Alacsony káliumszint a vérben, ami izomgyengeséget, izomrángást vagy szívritmuszavart okozhat.
- Mellkasi fájdalom.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A fehérvérsejtszám emelkedése.
- Az injekció beadási helyén fellépő reakció, úgymint fájdalom vagy keményedés.
- Vérképében előfordulhatnak bizonyos elváltozások, de ezeket a rutin vérvizsgálatok során kimutatják.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az aorta (a szívből a testbe vért szállító nagy ér) gyulladása, lásd 2. pont.
Olyan mellékhatások, amelyeket hasonló gyógyszerekkel kapcsolatban már észleltek, de a Lonquex alkalmazása során még nem
- Sarlósejtes vérszegénységben szenvedő betegeknél sarlósejtes krízis.
- Lázzal járó, szilvakék színű, kiemelkedő, fájdalmas sebek a végtagokon és néha az arcon és a nyakon is (Sweet-szindróma)
- A bőrben található erek gyulladása.
- A vesékben található apró szűrők károsodása (glomerulonefritisz, lásd a 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részét).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lonquex-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az előretöltött fecskendő címkéjén feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendőt tartsa a dobozában.
A Lonquex-et egyetlen, legfeljebb 3 napos időszakra ki lehet venni a hűtőszekrényből, de ez idő alatt is 25 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolandó. Ha a gyógyszert egyszer már kivették a hűtőszekrényből, akkor ezen időszak alatt fel kell használni, vagy ki kell dobni.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha úgy látja, hogy zavaros vagy részecskéket tartalmaz.
Ezt a gyógyszert ne dobja a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. A gyógyszert a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember utasításainak megfelelően semmisítse meg.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lonquex?
- A készítmény hatóanyaga a lipegfilgrasztim. Előretöltött fecskendőnként 6 mg lipegfilgrasztimot tartalmaz. Az oldat 10 mg lipegfilgrasztimot tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): jégecet, nátrium-hidroxid, szorbit (E420), poliszorbát 20 és injekcióhoz való víz.
Milyen a Lonquex külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Lonquex egy oldatos injekció (injekció) előretöltött fecskendőben, amely rögzített injekciós tűvel rendelkezik, buborékcsomagolásban. A Lonquex átlátszó és színtelen oldat. Előretöltött fecskendőnként 0,6 ml oldatot tartalmaz.
Minden csomag 1 darab, biztonsági védőeszközzel ellátott vagy anélküli előretöltött fecskendőt tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x előretöltött fecskendő biztonsági tűvédővel Törzskönyvi szám: EU/1/13/856/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva B.V.
  • Hatóanyag: lipegfilgrastim
  • ATC: Lipegfilgrastim
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 257646Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső