LIKACIN 250 mg/ml oldatos injekció

LIKACIN 250 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A LIKACIN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Likacin 250 mg / ml oldatos injekció (a továbbiakban Likacin) hatóanyaga az amikacin, mely az aminoglikozidok családjába tartozó fél-szintetikus antibiotikum. Az amikacin széles spektrumú hatással bír számos Gram-negatív és Gram-pozitív csoportba tartozó baktériumtörzsre. E baktériumok - elsősorban a Gram-negatívok - által okozott súlyosabb fertőzésekben indokolt a kezelés.
Kérdezze meg orvosát, ha további kérdései vannak arra vonatkozóan, miért kell Önnek ezt a gyógyszert kapnia.
2. TUDNIVALÓK A LIKACIN ALKALMAZÁSA ELŐTT
Nem alkalmazható a Likacin
- Ha allergiás (túlérzékeny) az amikacin-ra, más aminoglikozid antibiotikumra (amely gyógyszercsoportba a Likacin is tartozik) vagy a Likacin egyéb összetevőjére.
A Likacin fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Az aminoglikozid típusú antibiotikumok idegkárosodást okozhatnak.
Az aminoglikozidokkal kezelt betegek körében előfordulhat idegkárosodásra visszavezethető halláskárosodás. Az aminoglikozid-kezelés által kiváltott halláskárosodás kockázata nagyobb vesekárosodás esetén vagy olyan betegekben, akik az amikacint nagy adagban kapják, illetve hosszabb ideig állnak kezelés alatt.
Az idegkárosodás egyéb jelei közé tartozik a zsibbadás, a bizsergő érzés a bőrben, az izomrángás és a központi idegrendszeri görcsök.
Az aminoglikozidok vesekárosodást is okozhatnak, amelynek kockázata nagyobb a már károsodott veseműködésű betegekben, továbbá azok esetében, akik nagy adagokat kapnak, illetve ha a kezelés elhúzódó időtartamú.
A veseműködést és a hallóideg működését az orvos szoros megfigyelés alatt tartja, különösen olyan betegek esetében, akiknél ismert vagy gyanított vesekárosodás áll fenn a kezelés kezdetekor, illetve azoknál is, akiknek a veseműködése kezdetben normális, de később a terápia során a romlás jeleit mutatja.
Amennyiben lehetséges, az orvos az amikacin vérkoncentrációját is ellenőrzi.
Rendszeres vizeletvizsgálatra is sor kerül.
Sorozatos hallásvizsgálatot végeznek olyan esetekben, amikor a beteg (gyermek) elég idős ahhoz, hogy erre sor kerülhessen, különösen magas kockázatú betegek esetében.
Halláskárosodásra (szédülés, fülcsengés, zúgó hangérzet a fülben és halláscsökkenés) és vesekárosodásra utaló bizonyítékok jelentkezése esetén az orvos a gyógyszer alkalmazásának felfüggesztéséről vagy az adag módosításáról dönt.
A mellékhatások kockázatát növelő egyéb tényezők közé tartozik az előrehaladott életkor és a kiszáradás (dehidráció).
Mint más antibiotikumok esetében is, az amikacin alkalmazása a gyógyszerrel szemben ellenálló (rezisztens) kórokozók elszaporodását eredményezheti. Amennyiben ilyen eset fordul elő, az orvos megfelelő kezelést indít.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más ideg- vagy vesekárosító anyagok (különösképpen bacitracin, ciszplatin, amfotericin B, cefaloridin, paromomicin, viomicin, polimixin B, kolisztin, vankomicin és más aminoglikozidok) egyidejű alkalmazását kerülni kell.
A Likacin egyidejű alkalmazása kerülendő nagyhatékonyságú vizelethajtókkal (etakrinsavval, illetve furoszemiddel).
Az aminoglikozidok óvatosan alkalmazhatók izomrendellenességek (pl. myasthenia gravis vagy Parkinson-kór) kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, mivel ezek súlyosbíthatják az izomgyengeséget.
Terhesség és szoptatás
Az aminoglikozid hatóanyagcsoportba tartozó antibiotikumok magzati károsodást okozhatnak; ugyanakkor amikacin-nal végzett vizsgálatok ezt nem erősítették meg. Terhesség alatt a Likacin ezért kizárólag az orvos utasítására, az orvos által meghatározott adagban és ideig alkalmazható.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem ismert, hogy az amikacin kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. A szoptatást a kezelés idején fel kell függeszteni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták, azonban figyelni kell az amikacin esetleges ideg- és halláskárosító hatására. Ha ilyen tünetek jelentkeznének, nem szabad gépjárművet vezetni és balesetveszélyes gépeket kezelni.
Fontos információk a Likacin egyes összetevőiről
A Likacin injekció nátrium-biszulfitot tartalmaz, ami ezekre hajlamos emberekben allergiás reakciókat okozhat, beleértve az anafilaxiás tüneteket és az életveszélyes, illetve enyhébb hörgőgörcsöt (asztmás reakciót). A szulfit-érzékenység az átlagnépességben ritka. Asztmás betegek esetében gyakrabban tapasztalnak szulfit-érzékenységet, mint nem asztmás személyekben.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A LIKACIN-T?
Izomba adott injekció (intramuscularis), vagy vénás (intravénás) infúzió formájában adhatják be Önnek a készítményt. Az injekció, illetve az infúzió adagját, valamint az adagolás módját, idejét kezelőorvosa az Ön betegségétől, klinikai állapotától, testtömegétől függően egyedileg állapítja meg.
Izomba adott injekció esetében a szokásos adagot naponta 2-3 egyenlő részre osztva adják be.
A kezelés ideje általában 7-10 nap, de a lehetőségek szerint a legrövidebb ideig tart.
Nem komplikált esetben javulás már a kezelés megkezdése után 24-48 órán belül jelentkezik. Amennyiben javulás nem tapasztalható, 3-5 napon belül a kezelést félbeszakítják, és újból értékelik a kórokozó gyógyszerérzékenységét.
Gyermekek esetében a Likacin-infúzió egy adagja 1/2-1 órán át folyik, míg a csecsemők infúziójának időtartama 1-2 óra.
Az adagolások szokásos időtartamától a kezelőorvos eltérhet.
14 napnál tovább az amikacin-kezelés nem tarthat.
Túladagolás
Túladagolás vagy toxikus reakció esetén az orvos ún. peritonealis dialízissel vagy hemodialízissel segíti az amikacin vérből való eltávolítását.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Likacin is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A többi aminoglikozid antibiotikumhoz hasonlóan ez a gyógyszer is rendelkezik a halló és egyensúlyozó szervrendszert, veseműködést, ideg-, illetve izomműködést károsító mellékhatásokkal, különösen olyan betegek esetében, akik kórelőzményében vesekárosodás szerepel vagy más, a halló- és egyensúlyozó szervet, illetve a veseműködést károsító hatású gyógyszert szednek.
A halláskárosodás elsősorban a magas frekvenciájú hangtartományt érinti, és többnyire végleges.
Az ideg-izomkárosító mellékhatás heveny izombénulásban, légzésbénulásban is megnyilvánulhat.
A vesekárosodás a gyógyszer adagjának csökkentésével, illetve a gyógyszer alkalmazásának leállításával visszafordítható.
Ritkán bőrpír, láz, fejfájás, érzészavar, izom-, illetve végtagremegés, hányinger, hányás, ízületi fájdalom, vérszegénység és egyéb vérképzőrendszeri eltérések, vérnyomásesés, alacsony magnézium-vérszint jöhet létre.
Előfordulhat - főleg asztmás betegeken - a készítmény hatóanyagával és/vagy segédanyagával (diszulfit) szembeni túlérzékenységi reakció is.
Szembe adott amikacin injekció esetén maradandó látásvesztéshez vezető szemkárosodás is kialakulhat.
A fenti mellékhatások folyamatos nyomon követése a kezelőorvos feladata.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A LIKACIN-T TÁROLNI?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Likacin
A készítmény hatóanyaga: 500 mg amikacin (amikacin-szulfát formájában) injekciós üvegenként.
Segédanyagok: nátrium-biszulfit, nátrium-citrát, kénsav, injekcióhoz való víz.
Milyen a Likacin készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás
Csaknem színtelen, steril, vizes oldat 50 db 2 ml töltettérfogatú, szürke gumidugóval, alumínium kupakkal és piros műanyag védőkoronggal lezárt színtelen, átlátszó injekciós üvegben, dobozban.
Kiszerelés: 50x2 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1188/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Lisapharma S.p.A.
  • Hatóanyag: amikacin
  • ATC: Amikacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 40192Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 40192 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.