KINERET 100 mg/0,67 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben

KINERET 100 mg/0,67 ml oldatos injekció előretöltött fecskendőben betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Kineret és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Kineret az anakinra nevű hatóanyagot tartalmazza. Ez egy olyan típusú citokin (immunszuppresszív szer), amely a következő betegségek kezelésére használatos
- Reumatoid artritisz (RA)
- Kriopirin-asszociált periódikus szindrómák (CAPS), amelyek a következő autoinflammatorikus betegségeket foglalják magukban:
- Újszülött korban kezdődő multiszisztémás gyulladásos betegség (NOMID) / krónikus infantilis neurológiai, kután, artikuláris szindróma (CINCA)
- Muckle-Wells szindróma (MWS)
- Familiáris hideg autoinflammatorikus szindróma (FCAS)
A citokinek a szervezet által termelt fehérjék, amelyek a sejtek közti kommunikációt hangolják össze, valamint segítik a sejtaktivitás irányítását. Reumatoid artritisz és CAPS esetén az Ön szervezete túl sok interleukin-1 nevű citokint termel. Ez olyan káros hatásokat eredményez, amelyek a betegség tünetet okozó gyulladáshoz vezetnek. Normális körülmények között az Ön szervezete egy olyan fehérjét termel, amely gátolja az interleukin-1 káros hatásait. A Kineret hatóanyaga az anakinra, ez ugyanúgy működik, mint a szervezetében lévő természetes interleukin-1 gátló fehérje. Az anakinra előállítása DNS-technológiával történik az E. coli mikroorganizmus alkalmazásával.
Reumatoid artritisz (RA) esetén Kineret-et egy másik, metotrexát nevű gyógyszerrel kombinálva használják a betegség (18 éves és idősebb) felnőtteknél jelentkező tüneteinek kezelésére. A Kineret-et azoknál a betegeknél alkalmazzák, akik egyedül a metotrexátra nem reagálnak kellőképpen ahhoz, hogy a reumatoid artritisz esetükben jól kezelhető legyen.
A kriopirin-asszociált periodikus szindrómák (CAPS) esetében a Kineretet az olyan betegségekhez kapcsolódó gyulladások tünetek kezelésére használják, mint például kiütés, ízületi fájdalom, láz, fejfájás és fáradtság felnőtteknél és (8 hónapos és idősebb) gyermekeknél.
2. Tudnivalók a Kineret alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Kineret-et:
- ha allergiás az anakinrára vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás más, az E. coli mikroorganizmusból DNS-technológiával előállított termékekre.
- ha súlyos vesekárosodásban szenved.
- ha Önnek a vérvizsgálat alapján neutropéniája van (alacsony fehérvérsejtszám).
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha a Kineret-injekció beadása után egész testén kiütés jelentkezik, vagy ha légszomj, ziháló légzés, szapora pulzus vagy izzadás lép fel. Ezek a tünetek arra utalhatnak, hogy Ön allergiás a Kineret-re.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tájékoztassa kezelőorvosát,
- Ha hosszabb ideje visszatérő fertőzésekben vagy asztmában szenved. A Kineret ez esetben ronthat állapotán;
- Ha rákban szenved. Ekkor kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy alkalmazhat-e Kineret-et;
- Ha az Ön kórelőzményében emelkedett májenzimszintek fordultak elő.
- Ha védőoltásra van szüksége. A Kineret-kezelés alatt nem szabad Önt élő oltóanyaggal beoltani,
- Ha allergiás a latexre. Az előretöltött fecskendő belső tűburkolata latex-származékot tartalmaz.
Gyermekek és serdülők
- RA: A Kineret alkalmazását reumatoid artritiszben szenvedő gyermekek és serdülők esetében nem vizsgálták teljes részletességgel, ezért ilyen betegek esetében az alkalmazása nem javasolt.
- CAPS: A Kineret nem ajánlott a 8 hónapnál fiatalabb gyermekek kezelésére, mivel erre a korcsoportra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat.
Egyéb gyógyszerek és a Kineret
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az úgynevezett tumor nekrózis faktor (TNF) inhibitorok, mint például az etanercept nem alkalmazható a Kinerettel, mert ez növelheti a fertőzések kockázatát.
Amikor elkezdi a Kineret alkalmazását, az Ön szervezetében a krónikus gyulladás csökkenni fog. Ez azt jelentheti, hogy bizonyos egyéb gyógyszerek, pl. warfarin vagy fenitoin adagolását módosítani kell.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A Kineret-et nem vizsgálták terhes nőknél. A Kineret használata nem ajánlott terhesség alatt, és a Kineret alkalmazásakor a fogamzóképes nőknek megfelelő fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.
Nem ismeretes, hogy az anakinra átjut-e az anyatejbe. Ha Kineret-et alkalmaz, a szoptatás nem javasolt.
A Kineret nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol nátriumot (23 mg) tartalmaz 100 mg-os adagonként, tehát gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Kineret-et?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A Kineret-et naponta egyszer, a bőr alá (szubkután) kell beadni. Ügyeljen arra, hogy az injekciót minden nap ugyanabban az időben adja be.
A készítmény ajánlott adagja 20 - 90 mg vagy 100 mg. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt, hogy mekkora adagot kell alkalmaznia, és arról is, hogy 100 mg-nál nagyobb adagra van-e szüksége.
A Kineret injekció önálló beadása
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa úgy dönt, hogy az a legkényelmesebb, ha Ön adja be magának a Kineret-et. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember megmutatja Önnek, hogy hogyan adja be magának az injekciót. Ne próbálkozzon öninjekciózással, ha nem gyakorolták azt Önnel előzetesen.
A Kineret öninjekciózásával vagy gyermeke szervezetébe való injekciózásával kapcsolatos további tájékoztatásért kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található útmutatásokat "A Kineret előkészítésére és beadására vonatkozó információk".
Ha az előírtnál több Kineret-et alkalmazott
Általában nem jelent komoly problémát, ha véletlenül a szükségesnél több Kineret-et adott be magának. Mégis értesítse kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét, ha ez megtörtént. Ha rosszul érzi magát, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Ha elfelejtette alkalmazni a Kineret-et
Ha elfelejtett beadni magának egy adag Kineret-et, értesítse kezelőorvosát és beszélje meg vele, mikor kell beadnia magának a következő adagot.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A lehetséges mellékhatások hasonlóak, függetlenül attól, hogy Önt az RA vagy CAPS miatt kezelték Kinerettel.
Ha a következő mellékhatások bármelyike fellép, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Súlyos fertőzések, pl. tüdőgyulladás (pneumónia) vagy bőrgyulladás felléphetnek a Kineret-kezelés során. A tünetek láz, köhögés, bőrpír vagy bőrérzékenység lehetnek.
- A súlyos allergiás reakciók nem gyakoriak. Azonban a következő tünetek bármelyike a Kineret-re adott allergiás reakcióra utalhat, ilyenkor azonnal forduljon orvoshoz, és ne alkalmazza tovább a Kineret-et.
- Az arc, a nyelv vagy a torok feldagadása
- Nyelési vagy légzési nehézség
- Hirtelen kialakuló szapora szívverés vagy izzadás
- A bőr viszketése vagy bőrkiütés
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több, mint 1 beteget érinthetnek):
- bőrpír, duzzanatok, véraláfutás vagy viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhe
vagy közepesen súlyos jelenségek, amelyek a kezelés kezdetén gyakoribbak.
- fejfájás.
Gyakori mellékhatások: (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- vérvizsgálat által kimutatott alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia). Ez megnövelheti a fertőzések kialakulásának kockázatát. A fertőzés tünetei között szerepelhet a láz vagy torokfájás is.
- súlyos fertőzések, pl. tüdőgyulladás (pneumónia) vagy bőrgyulladás.
Nem gyakori mellékhatások: (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- súlyos allergiás reakciók, amelyek tünete lehet az arc, a nyelv vagy a torok feldagadása, nyelési vagy légzési nehézség, hirtelen kialakuló szapora szívverés vagy izzadás, a bőr viszketése vagy bőrkiütés.
- Emelkedett májenzimszintek, vérvizsgálat alapján.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Májbetegségek tünetei, például sárga bőr és szemek, émelygés, étvágytalanság, sötét színű vizelet és világos színű széklet.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Kineret-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne használja a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C és 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne alkalmazza a Kineret-et, ha úgy véli, hogy az fagyasztva volt. Ha a fecskendőt kivette a hűtőszekrényből és annak hőmérséklete elérte a szobahőmérsékletet (25 °C-ig), akkor azt vagy fel kell használni 12 órán belül, vagy meg kell semmisíteni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Kineret
- A készítmény hatóanyaga: anakinra. Egy fokbeosztásos, előretöltött fecskendő 100 mg anakinrát tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, nátrium-klorid, dinátrium-edetát-dihidrát, poliszorbát 80, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Kineret külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Kineret tiszta, színtelen-fehéres színű oldatos injekció, és használatra kész előretöltött fecskendőben kerül forgalomba. Áttetsző vagy fehér színű fehérjeszemcséket tartalmazhat. Az ilyen szemcsék
jelenléte nem befolyásolja a készítmény minőségét.
1, 7 és 28 darabos kiszerelés (a gyűjtőcsomagolás 4 db, 7 előretöltött fecskendőt tartalmazó csomagból áll).
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
A KINERET-INJEKCIÓ ELŐKÉSZÍTÉSÉRE ÉS BEADÁSÁRA VONATKOZÓ UTASÍTÁSOK

Ez a rész arról tájékoztatja Önt, hogyan kell beadnia magának vagy gyermekének a Kineret injekciót. Fontos, hogy ne próbálja meg beadni magának vagy gyermekének az injekciót, csak akkor, ha gyakorolta a beadást kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerészével. Ha kérdése van az injekció beadásával kapcsolatban, kérjük, forduljon segítségért kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez vagy gyógyszerészéhez.
Hogyan kell alkalmaznia Önnek, vagy az Önnek segítő személynek a Kineret előretöltött fecskendőt?
Az injekciót minden nap ugyanabban az időben kell beadnia magának és gyermekének. A Kineret-et közvetlenül a bőr alá kell beadni. Ezt szubkután beadott injekciónak is nevezik.

Felszerelés:
A szubkután injekció Önnek és gyermekének való beadásához a következőkre van szüksége:
- egy Kineret előretöltött fecskendőre;
- alkoholos vagy hasonló törlőkendőkre, és
- steril gézre vagy papírzsebkendőre
Mit kell tennie, mielőtt beadja magának vagy gyermekének a szubkután Kineret injekciót?
1. Vegye ki a hűtőszekrényből a Kineret előretöltött fecskendőt.
2. Ne rázza fel az előretöltött fecskendőt.
3. Ellenőrizze az előretöltött fecskendő címkéjén található lejárati időt (EXP). Ne használja a fecskendőt, ha már elmúlt az itt feltüntetett hónap utolsó napja.
4. Ellenőrizze a Kineret külső megjelenését. Az oldat tiszta, színtelen-fehéres színű folyadék. Az oldat áttetsző vagy fehér színű fehérjeszemcséket tartalmazhat. Az ilyen szemcsék jelenléte nem befolyásolja a készítmény minőségét. Nem szabad használni az oldatot, ha az elszíneződött vagy zavaros, vagy ha áttetsző vagy fehér színű szemcséken kívül bármilyen más szemcsét tartalmaz.
5. Hogy az injekciózás ne legyen olyan kellemetlen, tartsa az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten 30 percig, vagy tartsa kezében az előretöltött fecskendőt óvatosan néhány percig. Más módon nem szabad a Kineret-et felmelegíteni (pl. mikrohullámú sütőben vagy forró vízben).
6. Ne vegye le a tűvédőt a fecskendőről, csak akkor, amikor kész az injkeció beadására.
7. Mossa meg alaposan a kezét.
8. Keressen kényelmes, jól megvilágított, tiszta felületet és helyezze keze ügyébe a szükséges felszerelést.
9. Győződjön meg arról, hogy ismeri a kezelőorvosa által Önnek rendelt Kineret adagot (20-90 mg, 100 mg vagy annál magasabb).
- Ha az Ön kezelőorvosa 100 mg-os adagot írt elő, folytassa a "Hogyan készítsük el a 100 mg-os adagot" szakasszal 111.
- Ha az Ön kezelőorvosa alacsonyabb dózist írt fel, folytassa a "Hogyan készítsük el a 20-90 mg-os dózist" szakasszal.
Hogyan készítsük el a 100 mg-os dózist

3. Ezt követően alkalmazhatja az előretöltött fecskendőt, a "Hova kell beadnia az injekciót?" és a "Hogyan kell beadni az injekciót?" szakasz szerint.
Hogyan készítsük elő a 20- 90 mg-os adagot?
Mielőtt beadná magának a Kineret-et, a következőket kell tennie:
1. A fecskendőt a hengeres résznél tartva óvatosan, csavarás nélkül vegye le a tűvédőt a tűről. Egyenesen húzza le, ahogyan azt az A. ábra mutatja. Ne érintse meg a tűt, és ne nyomja meg a fecskendő dugattyúját. Azonnal dobja ki a tű burkolatát.
2. Vegye a fecskendőt az egyik kezébe úgy, hogy a tű egyenesen felfelé mutasson, a B ábrán szemléltetett módon. Helyezze a hüvelykujját a dugattyúra, és nyomja meg lassan, amíg meg nem jelenik egy apró csepp folyadék a tű hegyén.

3. Fordítsa meg a fecskendőt úgy, hogy a tű lefelé nézzen.
Helyezzen steril gézt vagy papírzsebkendőt egy sima felületre és tartsa fölé a fecskendőt úgy, hogy a tű a géz vagy a papírzsebkendő felé nézzen, a C ábrán szemléltetett módon. Vigyázon, hogy a tű ne érintkezzen a gézzel vagy papírzsebkendővel.

4. Helyezze a hüvelykujját a dugattyúra, és nyomja lassan addig, amíg a dugattyú elülső része el nem érte az Ön Kineret adagjának megfelelő jelölést a skálán (kezelőorvosa elmondja majd Önnek, mekkora adagot kell alkalmaznia.) A kifecskendezett folyadékot a géz vagy a papírzsebkendő fel fogja majd szívni, ahogy azt a C ábra is szemlélteti.
5. Ha nem tudja beállítani a megfelelő adagot, dobja el a fecskendőt és használjon újat.
6. Most pedig használhatja az előretöltött fecskendőt a "Hova kell beadnia az injekciót?" és a "Hogyan kell beadnia az injekciót?" szakaszokban leírtaknak megfelelően.
Hova kell beadnia az injekciót?
Az injekció beadására legalkalmasabb helyek az Ön és gyermeke esetében (Lásd a D. ábrát):
- a has, kivéve a köldök körüli területet.
- a comb felső része;
- a fenék felső, külső részei; és
- a felkar külső területe

Váltogassa az injekció beadási helyét, hogy a beadási területek ne váljanak fájdalmassá. Ha valaki más adja be az injekciót Önnek, akkor azt a felkarja hátsó részébe is adhatja.
Hogyan kell beadnia az injekciót?
1. Fertőtlenítse bőrt alkoholos törlőkendővel és csippentse hüvelykujja és mutatóujja közé a beadásra kiszemelt bőrfelületet, anélkül, hogy összeszorítaná.
2. Szúrja be a tűt teljesen a bőrbe, ahogyan azt a kezelőorvaorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember mutatták.
3. Lassan és egyenletesen adja be a folyadékot, a bőrfelületet továbbra is két ujja közé csippentve, az E ábrán látható módon.

4. Miután beadta a folyadékot, húzza ki a tűt és engedje el a bőrfelületet.
5. Minden fel nem használt gyógyszert el kell dobni. Egy fecskendő csak egy injekció beadására használható. Ne használja újra a fecskendőt, mert ez fertőzést okozhat.
Figyelem
Ha bármilyen problémája lenne, kérjen segítséget és tanácsot kezelőorvosától vagy a gondozását végző egészségügyi szakembertől.
A használt fecskendők és tartozékok megsemmisítése
- Ne tegye vissza a használt tűre a tűvédőt.
- A használt fecskendőket tartsa gyermekektől elzárva.
- Soha ne dobja a használt előretöltött fecskendőket a háztartási szemétbe.
- Ha az Ön dózisa 100 mg-nál alacsonyabb volt, Ön azt az utasítást kapta, hogy fecskendezzen ki bizonyos mennyiségű folyadékot egy gézre vagy papírzsebkendőre. Az injekciót követően a fecskendővel együtt dobja el a nedves gézt vagy a papírzsebkendőt, és tisztítsa meg a felületet egy tiszta papírzsebkendővel.
- A használt előretöltött fecskendőket és a Kineret oldattal átitatott minden gézt vagy papírzsebkendőt a helyi előírásoknak megfelelően kell megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Kiszerelés: 7x Törzskönyvi szám: EU/1/02/203/006
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Swedish Orphan Biovitrum AB
  • Hatóanyag: anakinra
  • ATC: Anakinra
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 101327Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: EU/1/02/203/007
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Swedish Orphan Biovitrum AB
  • Hatóanyag: anakinra
  • ATC: Anakinra
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)