+13° - +25°
Nincs front

INERTA 20 mg lágy kapszula

INERTA 20 mg lágy kapszula betegtájékoztatója

FIGYELMEZTETÉS
SÚLYOSAN KÁROSÍTHATJA A MAGZATOT!
A nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk!
Ne alkalmazza, ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével.
A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer az Inerta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Inerta az izotretinoin hatóanyagot tartalmazza, amely a retinoidok gyógyszercsoportjába tartozik, és szerkezetileg az A-vitamin rokon vegyülete. Csökkenti a faggyúmirigyek működését, amelyek a bőrben a zsírt termelik.
Az Inerta vényköteles gyógyszer, és olyan súlyos pattanásos bőrbetegség, más néven akne (pl. noduláris akne, akne konglobáta vagy maradandó hegesedés kockázatával járó akne) kezelésére javallott, amely nem javul az általánosan alkalmazott, az egész szervezetre ható (szisztémás) antibiotikumokkal végzett, valamint a helyi kezelésekre.
A kezelést olyan szakorvosnak (pl. bőrgyógyásznak) kell végeznie vagy felügyelnie, aki jártas a súlyos akne egész szervezetre ható (szisztémás) retinoidokkal történő kezelésében, és teljes mértékben tisztában van az izotretinoin-kezelés kockázataival, valamint a beteg megfigyelésének követelményeivel.
2. Tudnivalók az Inerta szedése előtt
Ne szedje az Inerta-t:
- ha Ön terhes, vagy szoptat;
- ha van rá esély, hogy terhes lesz, Önnek be kell tartania a "Terhességmegelőző Program"-ban felsorolt előírásokat, lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt;
- ha allergiás az izotretinoinra, szójára, földimogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha károsodott a májműködése;
- ha magas a vérében a zsírok (például koleszterin vagy trigliceridek) szintje;
- ha nagyon magas szervezetében az A-vitamin szintje (A-hipervitaminózis);
- ha egyidejűleg tetraciklin-tartalmú antibiotikumot is szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és az Inerta".
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Inerta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhességmegelőző Program
Terhes nők nem alkalmazhatják az Inerta-t
Ennek a gyógyszernek súlyos magzatkárosító hatása lehet (vagyis ez a gyógyszer "teratogén") - a születendő gyermeknél az agy, az arc, a fül, a szem, a szív és bizonyos mirigyek (csecsemőmirigy és mellékpajzsmirigy) súlyos rendellenességeit okozhatja. Hatására a vetélés is nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ez akkor is bekövetkezhet, ha az Inerta-t a terhesség alatt csak rövid ideig alkalmazzák.
- Nem szedhet Inerta-t, ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
- Nem szedhet Inerta-t, ha szoptat. A gyógyszer valószínűleg bejut az anyatejbe és károsíthatja gyermekét.
- Nem szedhet Inerta-t, ha teherbe eshet a kezelés alatt.
- A kezelés befejezését követően még 1 hónapig nem eshet teherbe, mert lehetséges, hogy bizonyos gyógyszermennyiség még maradt az Ön szervezetében.
Fogamzóképes nőknek csak szigorú előírások mellett adható Inerta-kezelés, a súlyos magzatkárosodás kockázata miatt.
Az előírások a következők:
- Kezelőorvosának el kell magyaráznia a magzatkárosító hatás kockázatát - Önnek pedig meg kell értenie, hogy miért nem szabad teherbe esnie és mit kell tennie a terhesség megelőzése érdekében.
- Beszélnie kell kezelőorvosával a fogamzásgátlásról. Kezelőorvosa tanácsot ad Önnek a terhesség megelőzésével kapcsolatban. Kezelőorvosa elküldheti Önt szakorvoshoz is fogamzásgátlási tanácsadásra.
- A kezelés megkezdése előtt kezelőorvosa terhességi tesztet végeztet Önnel. A tesztnek igazolnia kell, hogy Ön nem terhes az Inerta-kezelés megkezdésekor.
A nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk az Inerta-kezelés megkezdése előtt, a kezelés alatt és azt követően.
- Önnek bele kell egyeznie abba, hogy legalább egy, rendkívül megbízható fogamzásgátló módszert alkalmaz (például méhen belüli eszközt vagy fogamzásgátló implantátumot), vagy két hatásos, eltérő hatásmechanizmusú módszert (például egy hormonális fogamzásgátló tablettát és óvszert). Beszélje meg kezelőorvosával, hogy melyik módszer lenne Önnek megfelelő.
- A fogamzásgátlást az Inerta-kezelés megkezdése előtt 1 hónappal, majd folyamatosan a kezelés során, továbbá a kezelés befejezése után még 1 hónapig kell alkalmaznia.
- Fogamzásgátlást akkor is alkalmaznia kell, ha nem menstruál, vagy nem él aktív szexuális életet (kivéve, ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy ez nem szükséges).
A nőknek bele kell egyezniük abba, hogy az Inerta-kezelés előtt, a kezelés alatt és azt követően terhességi tesztet kell végezniük.
- Önnek bele kell egyeznie abba, hogy rendszeresen - ideális esetben havonta - megjelenik az ellenőrző viziteken.
- Bele kell egyeznie a rendszeres terhességi tesztek elvégzésébe, amelyeket a kezelés során, ideális esetben havi rendszerességgel, és az Inerta-kezelés befejezését követően 1 hónappal kell elvégezni, ugyanis bizonyos mennyiségű gyógyszer még maradhat a szervezetében (kivéve, ha kezelőorvosa úgy dönt, hogy az Ön esetében erre nincs szükség).
- Önnek bele kell egyeznie a soron kívüli terhességi tesztek elvégzésébe is, amennyiben kezelőorvosa ezt kéri.
- Nem eshet teherbe a kezelés alatt és még 1 hónapig a kezelés befejezése után, mivel bizonyos mennyiségű gyógyszer még maradhat a szervezetében.
- Kezelőorvosa egy ellenőrző lista segítségével tájékoztatni fogja Önt ezekről a pontokról és megkéri Önt (vagy a szülőt/gondviselőt) az ellenőrző lista aláírására. Ez a nyomtatvány igazolja, hogy Önt tájékoztatták a kockázatokról, és Ön betartja a fenti előírásokat.
Ha Ön teherbe esik az Inerta-kezelés során, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, és keresse fel kezelőorvosát. Kezelőorvosa szakorvoshoz utalhatja Önt tanácsadásra.
Abban az esetben is keresse fel kezelőorvosát, ha Ön az Inerta-kezelés befejezését követő 1 hónapon belül esik teherbe. Kezelőorvosa szakorvoshoz utalhatja Önt tanácsadásra.
Információk férfi betegeknek
A szájon át alkalmazott retinoid nagyon kis mennyiségben van jelen az Inerta-t szedő férfiak spermájában, ami kevés ahhoz, hogy káros hatással legyen partnerük születendő gyermekére. Ugyanakkor gyógyszerét soha nem adhatja át másnak.
További figyelmeztetések
Ezt a gyógyszert soha ne adja át másnak. A kezelés végén a fel nem használt kapszulákat juttassa vissza gyógyszerészének.
A gyógyszer alkalmazása alatt és az Inerta-kezelés abbahagyása után még 1 hónapig nem adhat vért, mert ha terhes nőbeteg kap az Ön véréből, a magzat károsodhat.
Elővigyázatossági intézkedések minden beteg számára
- Beszéljen kezelőorvosával az Inerta alkalmazása előtt, ha volt már bármilyen mentális problémája, beleértve a depressziót, agresszióra való hajlamot vagy hangulati ingadozásokat. Ide tartozik az is, ha olyan gondolata támad, hogy kárt tegyen önmagában, vagy véget vessen az életének. Ez azért van, mert az Inerta alkalmazása hatással lehet az Ön hangulatára.
- A bőre könnyen kiszáradhat. Használjon hidratáló kenőcsöt, vagy krémet és ajakbalzsamot a kezelés alatt. A bőrirritáció megelőzése érdekében kerülje el a hámlasztó vagy más, olyan akne elleni készítmények alkalmazását, amelyeket nem kezelőorvosa írt fel.
- Kerülje a túlzott napfényt, továbbá ne használjon kvarclámpát, és ne járjon szoláriumba. A bőre érzékenyebbé válhat a napfényre. Mielőtt napra megy, használjon magas, legalább 15-ös fényvédő faktorszámú (SPF 15) krémet.
- Kerülje a kozmetikai kezeléseket. Az Inerta sérülékenyebbé teheti a bőrét. A kezelés alatt és a kezelés után még legalább 6 hónapig ne végeztessen semmilyen gyantázást (szőreltávolítást), bőrdörzsöléssel járó beavatkozást (elhalt bőr vagy hegek eltávolítása céljából) vagy lézerkezelést (bőrkeményedés vagy hegek eltüntetése). Ezek hegesedést, bőrirritációt vagy ritka esetben a bőr elszíneződését okozhatják.
- Az Inerta szemszárazságot és látászavart okozhat. A szemszárazság enyhíthető nedvesítő szemkenőcsökkel vagy műkönny alkalmazásával. Előfordulhat, hogy nem tud kontaktlencsét viselni, ezért a kezelés alatt szemüveget kell hordania. Csökkent éjszakai látás igen gyorsan kialakulhat, ezért mindig legyen óvatos, ha éjszaka járművet vezet vagy gépet kezel.
- Az Inerta izom- és ízületi fájdalmat okozhat. Csökkentse a testedzéseinek intenzitását és a fizikai megterhelést.
- Az Inerta növelheti az olyan vérzsírok mennyiségét, mint amilyen a koleszterin és trigliceridek. Kezelőorvosa vizsgálatokkal fogja ellenőrzi ezeknek a szintjét Önnél az Inerta-kezelés előtt, alatt és a kezelés befejezése után. Mondja el kezelőorvosának, ha már így is magas a vérzsírszintje. Ha a vérzsírok szintje tartósan emelkedett marad, orvosa esetleg módosítja az adagját vagy leállítja az Inerta-kezelést.
- Az Inerta alkalmazása gyulladásos bélbetegséggel hozható összefüggésbe. Ha súlyos (véres) hasmenése jelentkezik, hagyja abba az Inerta szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Az Inerta emelheti a vércukorszintet. Ritka esetben cukorbetegséget válthat ki. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy gyakrabban ellenőrzi az Ön vércukorszintjét a kezelés alatt különösen, ha Ön már cukorbeteg, magas a vérzsírszintje, túlsúlyos vagy alkoholbeteg.
- Tartós fejfájás, hányingerrel, hányással és látászavarral, többek között homályos látással kísérten előfordulhat. Ezek a jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás tünetei lehetnek, főként, ha az Inerta-t tetraciklin nevű antibiotikummal szedi együtt. Ilyen esetben azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához.
- Súlyos bőrreakciókat (például eritéma multiformét, Stevens-Johnson-szindrómát és toxikus epidermális nekrolízist) jelentettek az izotretionin alkalmazásával összefüggésben. További információkat lásd a 4. pontban "Lehetséges mellékhatások".
- Allergiás reakciók - például bőrkiütés, viszketés - előfordulhatnak. A súlyos (anafilaxiás) reakció tünete lehet például: a nehézlégzés, vagy nyelési nehézség, a torok, az arc, az ajkak és a száj hirtelen jelentkező vizenyős duzzanata. Előfordulhat még a kéz, boka vagy lábfej hirtelen kialakuló duzzanata is. Ha allergiás reakció jelentkezik Önnél, hagyja abba az Inerta szedését és sürgősen kérjen orvosi segítséget.
- Az Inerta a májenzimek szintjének emelkedését idézheti elő. Kezelőorvosa a májenzimek szintjének ellenőrzése érdekében vérvizsgálatot fog előírni Önnek az Inerta-kezelés megkezdése előtt, alatt és a kezelés befejezése után. Ha a májenzimszintek tartósan emelkedettek maradnak, orvosa esetleg csökkentheti az Inerta adagját, vagy leállíthatja a gyógyszert.
Mentális problémák
Előfordulhat, hogy Ön nem veszi észre, ha a hangulatában és a viselkedésében változás következik be, ezért nagyon fontos, hogy beszéljen barátaival és családjával arról, hogy Ön ezt a gyógyszert szedi. Lehetséges, hogy ők észreveszik ezeket a változásokat és segítenek gyorsan felismerni olyan problémákat, amelyeket szükséges megbeszélnie a kezelőorvosával.
Gyermekek és serdülők
Az Inerta alkalmazása nem ajánlott 12 év alatti gyermekeknél. Ennek oka, hogy nem ismert, vajon a gyógyszer biztonságos és hatásos-e ebben a korcsoportban. 12 év feletti gyermekeknél és serdülőknél csak pubertás után alkalmazható.
Egyéb gyógyszerek és az Inerta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ne szedjen A-vitamint pótló készítményeket az Inerta-kezelés alatt. A gyógyszer A-vitaminnal történő egyidejű alkalmazása fokozhatja a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
- Ne szedjen együtt Inerta-t és tetraciklint (antibiotikum). A két gyógyszer egyidejű alkalmazása a koponyaűri nyomás fokozódását idézheti elő, olyan tünetekkel, mint a fejfájás, hányinger, hányás, látászavarok és a látóidegfő duzzanata.
- Ne alkalmazzon semmilyen helyi akne-kezelést, amíg szedi az Inerta-t. Használhat hidratáló és bőrpuhító szereket (olyan krémek vagy készítmények, amelyek megakadályozzák a bőr vízvesztését és bőrpuhító hatásuk van).
Termékenység, terhesség és szoptatás
Tilos az Inerta-t szednie, ha Ön terhes.
Amennyiben az Inerta-kezelés alatt, vagy a kezelés befejezését követő hónapban mégis bekövetkezik a terhesség, nagy a kockázata annak, hogy a születendő gyermeknél igen súlyos károsodások lépnek fel.
Ezért hatékony fogamzásgátló módszert kell használnia az Inerta-kezelés alatt és a kezelés befejezése után még egy hónapig, ha Ön fogamzóképes korú nő (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című része).
Ha mégis teherbe esik, amíg Inerta-t szed, vagy a kezelés befejezése után egy hónapon belül, hagyja abba a gyógyszer szedését (amennyiben még tart a kezelés), és azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
A terhességgel és a fogamzásgátlással kapcsolatos további információkat lásd a 2. pontban a "Terhességmegelőző Program" címszó alatt.
Tilos az Inerta-t szednie, ha szoptat. A gyógyszer valószínűleg bejut az anyatejbe és ártalmas lehet a szoptatott csecsemő számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A kezelés alatt romolhat az éjszakai látóképesség, ami hirtelen is bekövetkezhet. Ritka esetben ez a kezelés abbahagyása után is fennmaradhat. Nagyon ritkán álmosságot, szédülést és látászavarokat jelentettek. Gépjárművezetéskor és gépek kezelésekor ezekre figyelemmel kell lenni.
Az Inerta nátriumot, szorbitot, szójaolajat és Ponceau 4R alumínium lakk színezőanyagot tartalmaz
Nátrium
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz lágy kapszulánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
Szorbit
A 10 mg-os lágy kapszula 5,31 mg szorbitot tartalmaz, míg a 20 mg-os lágy kapszula 16,99 mg szorbitot.
Szójaolaj
Ne szedje az Inerta-t, ha földimogyoró- vagy szójaallergiában szenved.
Ponceau 4R alumínium lakk
A Ponceau 4R alumínium lakk (E124) színezőanyag allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni az Inerta-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A kapszulákat étellel kell bevenni. A kapszulákat naponta egyszer vagy kétszer vegye be.
Egészben nyelje le folyadékkal.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek, serdülők és idősek
A szokásos kezdő adag napi 0,5 mg testtömegkilogrammonként (0,5 mg/ttkg/nap).
Néhány hét elteltével kezelőorvosa módosíthatja az adagot. Ez attól függ, hogy Ön miként reagál a gyógyszerre. A legtöbb beteg számára a dózis 0,5 mg és 1,0 mg/ttkg/nap között lesz.
Ha úgy érzi, hogy az Inerta hatása túlságosan erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Gyermekek
Az Inerta nem alkalmazható 12 év alatti gyermekeknél.
Csökkent veseműködés
Ha súlyos veseproblémái vannak, a kezelést kisebb (például 10 mg/nap) adaggal kell kezdeni, majd ezt orvosa arra a legmagasabb adagra emeli, amit az Ön szervezete elvisel.
Egy kúra általában 16-24 hétig tart. A legtöbb betegnek csupán egy kúrára van szüksége. Az akne tovább javulhat a kezelés befejezése utáni 8 hét alatt, ezért egy újabb kúra rendszerint csak ezen időszak letelte után kezdhető.
Néhány beteg azt tapasztalhatja, hogy az akne súlyosbodik a kezelés első néhány hete alatt, de a tünetek a kezelés folytatása során javulnak.
Ha az előírtnál több Inerta-t vett be
Forduljon kezelőorvosához, egy sürgősségi osztályhoz vagy gyógyszerészéhez, ha az ebben a betegtájékoztatóban ajánlott vagy az orvosa által előírt adagnál több Inerta kapszulát vett be.
A túladagolás tünetei lehetnek a fejfájás, hányinger, hányás, álmosság, ingerlékenység és viszketés.
Ha elfelejtette bevenni az Inerta-t
Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut, kivéve, ha már majdnem itt az ideje a következő adag bevételének. Ez utóbbi esetben folytassa a kezelést a megszokott rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos is lehet, és azonnali orvosi beavatkozást igényelhet. Ha az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Súlyos allergiás/anafilaxiás reakciók, mint az arc, az ajkak, a száj és a torok hirtelen kialakuló duzzanata, ami nehézlégzéssel vagy nyelési nehézséggel, a kéz-és lábfejek vizenyős duzzanatával jár együtt. Ha Önnél súlyos allergiás reakció jelentkezik, azonnal kérjen sürgősségi orvosi segítséget.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Tartós, hányingerrel, hányással és homályos látással jelentkező fejfájás. Ezek a jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás jelei lehetnek, amelyek elsősorban akkor alakulnak ki, ha az Inerta-t a tetraciklineknek nevezett antibiotikumokkal együtt szedik.
- Erős hasi fájdalom, véres hasmenéssel vagy anélkül, hányinger és hányás. Ezek a belek súlyos állapotának jelei lehetnek.
- A bőr vagy a szemfehérjék besárgulása, és fáradtságérzet. Ezek a májgyulladás jelei lehetnek.
- Izomgyengeség, ami akár életveszélyes is lehet, valamint társulhat a karok és a lábak mozgási nehézségével, fájdalmas, duzzadt, véraláfutásos területek a testen, sötét színű vizelet, csökkent vizeletmennyiség vagy a vizeletürítés hiánya, zavartság vagy kiszáradás. Ezek a rabdomiolízis, vagyis a vázizomzat lebomlásával járó betegség jelei, ami veseelégtelenséghez vezethet.
- Vizelési nehézség, szemhéj-duzzanat, nagyfokú fáradtságérzés. Ezek a vesegyulladás jelei lehetnek. Azonnal hagyja abba az Inerta szedését és forduljon kezelőorvosához.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Súlyos bőrkiütések (eritéma multiforme, Stevens-Johnson-szindróma és toxikus epidermális nekrolízis). Ezek eleinte kör alakú foltokként jelentkeznek, a közepükön hólyaggal és elsősorban a karokon, kezeken, a lábon és a lábfejen alakulnak ki. Súlyosabb bőrkiütés esetén a mellkas vagy a hát hólyagosodása is előfordulhat. További tünetek, mint amilyen a szem fertőzése (konjunktivitisz) vagy a szájban, a torokban vagy az orrban kialakuló fekélyek is megjelenhetnek. A kiütés súlyos formája nagy kiterjedésű bőrleválásig súlyosbodhat, ami életveszélyes lehet. Ezeket a súlyos bőrkiütéseket gyakran előzi meg fejfájás, láz, testszerte jelentkező fájdalom (influenzaszerű tünetek). Ha Önnél kiütések vagy ezek a bőrtünetek alakulnak ki, hagyja abba az Inerta szedését, és azonnal forduljon orvoshoz.
Mentális problémák
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Depresszió vagy ezzel kapcsolatos betegségek. Ennek tünetei lehetnek: szomorú vagy megváltozott hangulat, szorongás, érzelmi diszkomfortérzés.
- A már fennálló depresszió súlyosbodása.
- Agresszívvá, erőszakossá válás.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Néhány betegnek olyan gondolatai voltak, hogy kárt tesznek magukban vagy véget vetnek saját életüknek (öngyilkossági gondolatok), egyes betegek megpróbáltak véget vetni életüknek (öngyilkosságot kíséreltek meg) vagy véget vetettek életüknek (öngyilkosság). Ezek a betegek nem feltétlenül tűnnek depressziósnak.
- Szokatlan viselkedés.
- Pszichózis jelei: a beteg elveszti kapcsolatát a valósággal, hangokat hall, vagy olyan dolgokat lát, amelyek valójában nincsenek ott.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha a fenti mentális problémák bármelyikének jeleit észleli. Lehet, hogy kezelőorvosa tanácsára abba kell hagynia az Inerta szedését. Lehetséges azonban, hogy ez nem elég a tünetek megszüntetéséhez: előfordulhat, hogy további segítségre lesz szüksége, amelyet kezelőorvosa javasol Önnek.
További mellékhatások
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):
- vérszegénység, olyan tünetekkel, mint a gyengeség, szédülés, és sápadt bőr (ez a vörösvérsejtek csökkent száma miatt van);
- véraláfutás, vérzés és gyorsabb véralvadás (ezt a vérlemezkék csökkent száma okozza);
- bőrszárazság, bőrpír, sérülékeny bőr, helyi bőrhámlás, viszketés, szemszárazság, szemirritáció, a bőr, az ajkak, a szem és/vagy a szemhéj gyulladása;
- a májenzimek emelkedett szintje;
- ízületi-, izomfájdalom, és hátfájás (elsősorban serdülőknél);
- emelkedett vérzsírszint és csökkent nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szint.
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás;
- orrszárazság, orrvérzés, torok- vagy orrfájás, illetve torok- vagy orrgyulladás;
- gyakrabban jelentkező fertőzések az alacsony fehérvérsejtszám miatt;
- magasabb koleszterinszint a vérben, emelkedett vércukorszint;
- vér vagy fehérje jelenléte a vizeletben.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Allergiás bőrreakciók, bőrkiütéssel és viszketéssel. Ha bármilyen allergiás reakciót tapasztal, hagyja abba az Inerta szedését és forduljon kezelőorvosához.
- hajhullás.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a bőr és a nyálkahártyák baktériumfertőzései;
- a nyirokcsomók megduzzadhatnak;
- cukorbetegség, olyan tünetekkel, mint a nagyfokú szomjúság és a gyakori vizelési inger;
- nagymennyiségű húgysav a vérben;
- a látóidegfő duzzanata;
- görcsrohamok, aluszékonyság, szédülés;
- hányinger, általános rossz közérzet;
- homályos látás, színvakság, a színlátás rosszabbodása, a szemlencse elhomályosodása (szürkehályog), a szemgolyó felszínének elhomályosodása, hegesedése (szaruhártya-homályosodás), kontaktlencse által kiváltott szemirritáció, csökkent éjszakai látás, fokozódó fényérzékenység; úgy érezheti, hogy az erős napsütéstől való védelem érdekében napszemüveget kell hordania, szaruhártya-gyulladás (keratítisz), látászavarok;
- halláskárosodás;
- érgyulladás (esetenként véraláfutással, vörös foltokkal);
- hirtelen jelentkező mellkasi szorítás, légszomj és sípoló légzés, főként, ha Ön asztmában szenved;
- rekedtség, torokszárazság;
- súlyos fokú akne (fulmináns akne), az akne rosszabbodása, bőrvörösség (főként az arcon), bőrkiütés (exantéma), hajrendellenességek, testszőrzet növekedése, a körömágy bakteriális fertőzései, a köröm változásai, fényérzékenység, a bőr elszíneződése, vörös, kiemelkedő dudorok a bőrön, amelyek könnyen véreznek (piogén granulóma), nagyfokú verítékezés;
- ízületi gyulladás;
- csontbetegségek (késleltetett növekedés, fokozott növekedés, a csontsűrűség megváltozása), kalciumlerakódás a lágyszövetekben, ínfájdalom;
- fokozott hegképződés (ami a bőr megvastagodását, hegesedést okozhat);
- a vér emelkedett kreatin-foszfokináz-szintje (ami arra utal, hogy magas az izomlebomlásból származó anyagok szintje a vérben).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- a merevedés kialakulásának vagy fenntartásának zavarai;
- csökkent libidó;
- emlőduzzanat férfiaknál emlőérzékenységgel vagy anélkül;
- hüvelyszárazság.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Inerta-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolást tartsa a dobozában.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Inerta?
- A készítmény hatóanyaga az izotretinoin.
- 10 mg-os kapszula: 10 mg, izotretinoin mindegyik lágy kapszulában
- 20 mg-os kapszula: 20 mg izotretinoin mindegyik lágy kapszulában
- Egyéb összetevők:
Kapszulatartalom: finomított szójaolaj, all-rac-alfa-tokoferol, dinátrium-edetát, butilhidroxianizol, hidrogénezett növényi olaj, részben hidrogénezett szójaolaj, sárga viasz
Kapszulahéj:
10 mg-os kapszula:
zselatin, glicerin 98%-101%, szorbit, Ponceau 4R alumínium lakk (E124), fekete vas-oxid (E172), titán-dioxid (E 171), tisztított víz.
20 mg-os kapszula: zselatin, glicerin 98%-101%, szorbit, Ponceau 4R alumínium lakk (E124), indigókármin (E132), titán-dioxid (E 171), tisztított víz.
Milyen az Inerta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Inerta 10 mg lágy kapszula: Világos ibolyaszínű, hosszúkás alakú, 10 mm × 7 mm méretű lágy zselatin kapszula, amely sárga/narancssárga átlátszatlan, viszkózus folyadékot tartalmaz.
Inerta 20 mg lágy kapszula: Vörösesbarna színű, hosszúkás alakú, 13 mm × 8 mm méretű lágy zselatin kapszula, amely sárga/narancssárga átlátszatlan, viszkózus folyadékot tartalmaz.
A készítmény az alábbi számú kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba:
Inerta 10 mg: 10 db, 20 db, 30 db, 60 db, 90 db, 100 db lágy kapszula.
Inerta 20 mg: 10 db, 20 db, 30 db, 60 db, 90 db, 100 db lágy kapszula.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22560/08

INERTA 20 mg lágy kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: isotretinoin

ATC: Isotretinoin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 4713 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

akne, mitesszer, pattanás

Kapcsolódó betegségek ( bőr- és nemi betegségek )