GENTAMICIN SANDOZ 80 mg oldatos injekció

GENTAMICIN SANDOZ 80 mg oldatos injekció betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GENTAMICIN SANDOZ 80 MG OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A gentamicin az aminoglikozidok csoportjába tartozó széles spektrumú antibiotikum, mely baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik.
A készítmény a gentamicinre érzékeny kórokozók által kiváltott, különféle fertőzések kezelésére alkalmas:
Légúti fertőzések, pl. légcsőhurut és tüdőgyulladás, különösen a visszaesésre hajlamosak; légcsőbe helyezett lélegeztető cső okozta tüdőgyulladás megelőzése.
Húgy-, ivarrendszeri fertőzések, pl. vesemedencemedence-gyulladás, hólyaghurut, húgycsőgyulladás és prosztatagyulladás; Gonococcus-fertőzések, beleértve a penicillinre és más antibiotikumra ellenálló törzsek okozta fertőzéseket is.
Súlyos vagy mély rétegeket érintő bakteriális szemfertőzések.
Súlyos égésekhez társuló fertőzések.
Vérmérgezés.
A gentamicin kiválóan alkalmas a kórházi fertőzések kezelésére, mivel hatásos a kórházi kórokozókkal szemben, érzékenységüket csak kis mértékben veszítették el a gyógyszerrel szemben.
2. TUDNIVALÓK A GENTAMICIN SANDOZ 80 MG OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Gentamicin Sandoz 80 mg oldatos injekciót
- gentamicinnel vagy aminoglikozidokkal és/vagy tartósítószerekkel (parabencsoport-allergia) szembeni ismert túlérzékenység esetén.
- A belső fülhöz tartozó halló- és egyensúlyozó szerv korábbi károsodása esetén az ún. aminoglikozidokat csak életveszélyes állapotokban szabad alkalmazni. Egyéb halláskárosító és/vagy vesekárosító antibiotikumok együttes, vagy közvetlen folytatólagos alkalmazását kerülni kell.
- Beszűkült vesefunkció esetén óvatosan alkalmazandó (a felhalmozódás veszélye miatt).
- Enyhébb fokú veseelégtelenség vagy az idegeket és izmokat érintő betegségek (pl. miaszténia grávisz nevű izomgyengeséggel járó betegség, Parkinson-kór) esetén, valamint idős betegekben csak kellő óvatossággal adható.
Mivel a Gentamicin Sandoz 80 mg oldatos injekció szulfitot tartalmaz, a szulfit iránt túlérzékeny asztmás betegeknek nem adható.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Kérjük, értesítse kezelőorvosát, ha bármilyen gyógyszert szed (különös tekintettel: antibiotikum, altatószer, vízhajtó).

Terhesség és szoptatás
Terhesség alatt kizárólag akkor alkalmazható, ha a beteg életveszélyben van, vagy ha más antibiotikum nem adható.
Amennyiben szoptatós anya gentamicin-kezelésben részesül, az anyatejét le kell fejni és ki kell önteni, mivel a gyógyszer átjut az anyatejbe.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A GENTAMICIN SANDOZ 80 MG OLDATOS INJEKCIÓT?

A készítmény izomba vagy vénába alkalmazható.
A tüdőgyulladás megelőzésére a gentamicin légcsőbe adandó.
Súlyos szemfertőzések esetén a gentamicin kötőhártya alá alkalmazandó.
Kizárólag tiszta, színtelen oldat használható fel.

A kezelőorvos fogja megállapítani a dózist és az alkalmazás időtartamát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Gentamicin Sandoz 80 mg oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az aminoglikozid antibiotikumok bizonyos körülmények között belsőfül-károsító és/vagy vesekárosító hatásúak lehetnek. Ezen nemkívánt hatások többnyire tartósan fennálló, nagyon magas plazmakoncentrációhoz társultan jelentkeznek, többnyire a vesefunkciót figyelmen kívül hagyó adagok esetén.
A belsőfül károsodása elsősorban az egyensúlyi- és hallóideg károsodása tüneteinek, így például szédülés, fülcsengés, akaratlan ritmikus szemmozgás, belsőfül eredetű, rohamokban jelentkező szédülés vagy egyensúlyzavarok formájában jelentkeznek. Ezen szövődmények általában a kezelés második hetében alakulnak ki. Az egyensúlyozó szerv toxicitása 11,5%-os. A magas hangtartományban jelentkező nagyothallás formájában jelentkezik, és nagyon ritkán vezet teljes süketséghez.
A csigajárat toxicitásának előfordulási gyakorisága eléri a 11,4%-ot.
A gentamicin okozta esetleg előforduló vesekárosodás a veseérgomolyagok károsodása és a vesecsatornácska elhalása formájában jelentkezik. Beszámoltak a szérum karbamid-nitrogén és kreatininszintek (vesén keresztül ürülő anyagcsere-végtermékek) emelkedéséről, de ezek általában visszafordíthatók. Fehérjevizelés, vérvizelés és fehérvérsejt-vizelés is előfordulhat. A vesekárosodás általában reverzíbilis és az a napi egyszeri kezelésben részesült betegek 7,5%-ánál, míg a hagyományos módon kezeltek 14,7%-ában fordul elő.
Egyéb lehetséges nemkívánatos hatások:
Perifériás idegbántalmak (különösen a kezeket és a száj körüli területet érintő fonákérzés), zsibbadás, bizsergés, izomrángás és görcsök.
Allergiás reakciók (a készítmény szisztémás adagolását követően az esetek kevesebb, mint 0,5%-ában): viszketés, csalánkiütés, az egyik fehérvérsejtfajta számának növekedése, láz, ízületi fájdalmak. Gégeödéma is előfordulhat.
Vérképzőrendszeri rendellenességek: fehérvérsejtszám-rendellenességek, vérlemezkeszám csökkenése okozta apró vérzések a bőrön és nyálkahártyákon, vérszegénység.
Beszámoltak továbbá felülfertőződésről, gyógyszerlázról, émelygésről, hányásról, testsúlycsökkenésről, hajhullásról, fokozott nyálképződésről, a tüdő rostos elfajulásáról, alacsony vérnyomásról vagy magas vérnyomásról és lokális fájdalomról az injekció beadásának helyén. Ideghez és izomhoz tartozó működési zavar és a légzőizmok bénulása ritka, de igen súlyos mellékhatás, mely elsősorban akkor fordul elő, ha a gentamicint kurare-származékokkal együtt adják. További rizikótényezők: kiszáradás, valamint magas szérumkoncentráció, ami a túl gyors infúzió vagy a vesekárosodást figyelembe nem vevő adagolási hiba következtében alakulhat ki.
Izolált esetekben, elsősorban asztmás betegeknél a készítmény szulfittartalma túlérzékenységi reakciókat válthat ki, melyek hányinger, hasmenés, nehézlégzés, heveny asztmás roham, tudatzavar vagy sokk formájában jelentkeznek. Ezek az elváltozások jelentős egyéni variációkat mutatnak, és életveszélyes állapothoz vezethetnek.
5. HOGYAN KELL A GENTAMICIN SANDOZ 80 MG OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?
2 °C-30 °C közötti hőmérsékleten, fénytől védve kell tárolni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (hh éééé) után ne alkalmazza a Gentamicin Sandoz 80 mg oldatos injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Gentamicin Sandoz 80 mg oldatos injekció?
A készítmény hatóanyaga: 80 mg gentamicin (124,8 mg gentamicin szulfát formájában), 2 ml ampullánként.
Segédanyagok: dinátrium-edetát, propil-parahidroxi-benzoát, metil-parahidroxi-benzoát, nátrium-metabiszulfit, injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, steril oldat.
5 db ill. 50 db 2 ml töltettérfogatú, fehér törőponttal ellátott, színtelen, forrasztott ampulla műanyag tálcán és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 5x2 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-5087/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz GmbH
  • Hatóanyag: gentamicin
  • ATC: Gentamicin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 886Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 886 Ft
Kiszerelés: 50x2 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-5087/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz GmbH
  • Hatóanyag: gentamicin
  • ATC: Gentamicin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 7069Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 7069 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)