DIFFERIN 1 mg/g krém

DIFFERIN 1 mg/g krém betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Differin 1 mg/g krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény az arcon, a mellkason és a háton kialakuló mérsékelten súlyos akne (a bőr pórusainak eltömődésével, és ennek következtében pattanások, gyulladt, fertőzött gennyes csomók kialakulásával járó bőrbetegség), különösen a szokásos életkor után is fennmaradt akne kezelésére javasolt.

2. Tudnivalók a Differin 1 mg/g krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Differin 1 mg/g krémet
- ha allergiás az adapalenre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Differin 1 mg/g krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A javasoltnál nagyobb mennyiség alkalmazása nem növeli a hatékonyságot, illetve nem eredményez gyorsabb hatást, viszont bőrvörösséget, hámlást és kellemetlen érzést okozhat.
- Hatásából adódóan irritálhatja a bőrt.
- Alkalmazása során az alábbi óvatossági intézkedéseket kell figyelembe venni:
- A krém ne kerüljön szembe, szemhéjra, orrba és szájba, nyílt sebre. Ha véletlenül mégis megtörténik, az érintett területet meleg vízzel alaposan le kell mosni.
- Ha az alkalmazást megelőzően helyi hámlasztó készítménnyel már történt kezelés, akkor addig kell várni a kezelés megkezdésével, míg a bőr megnyugszik.
- Napozás és mesterséges fényfürdő fokozza az irritációt. Ezért - amennyire csak lehetséges - ezek a kezelés során kerülendők. A kezelés azonban folytatható, ha pl. kalap viselésével, fényvédő krém használatával csökkenti a napfény okozta esetleges hatások kockázatát és a készítmény alkalmazásának gyakoriságát ennek megfelelően változtatja.
- Kivételes esetben, ha elkerülhetetlen a napozás (pl. strandolás alkalmával), akkor a Differin alkalmazását az adott napon, az azt megelőző és követő napon fel kell függeszteni. Ha az előzetes napozás napégésszerű bőrtünetet okozott, akkor a kezelés csak a gyulladás teljes gyógyulása után kezdhető újra.
- Kerülendő az illatosítót vagy alkoholt tartalmazó olyan kozmetikai szerek alkalmazása, melyek összehúzzák, szárítják vagy irritálják a bőrt, mert ezek fokozhatják a készítmény irritáló hatását. Azok a kozmetikai készítmények (sminkek, hidratáló krémek stb.), amelyek nem okoznak comedo-kat (faggyúdugaszok), használhatók a kezelés közben. Kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát e tekintetben.
- Egyéb gyógyszerek és a Differin 1 mg/g krém

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Az egyéb hatóanyagú - klindamicin-foszfát, benzoil-peroxid - akne ellenes készítményekkel egyidejűleg alkalmazható, mert várhatóan nem befolyásolják egymás hatását.
- Az adapalen igen kis mértékben szívódik fel, ezért a szisztémásan alkalmazott pl. szájon át szedhető gyógyszerekkel való kölcsönhatás valószínűsége rendkívül kicsi.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítményt terhesség alatt nem szabad alkalmazni.
- Ha a Differin kezelés folyamán esik teherbe, a kezelést meg kell szakítani és amint lehet a további lépésekről konzultáljon orvosával.
- A Differin szoptatás során alkalmazható. Elkerülendő, hogy a csecsemőt közvetlenül a készítmény hatásának kitegye, ne alkalmazza a Differint az emlő területén.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásai nem ismertek.
- A Differin 1 mg/ g krém metil-parahidroxibenzoátot és propil-parahidroxibenzoátot tartalmaz, amelyek esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhatnak.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Differin 1 mg/g krémet?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Differin 1 mg/g krém csak felnőttek vagy 12 évet betöltött vagy idősebb serdülők kezelésére szolgál.
- A készítmény ajánlott adagja: naponta egyszer este, mosakodás után javasolt alkalmazni.
- A megmosott és gondosan szárazra törölt arcbőrre tegyen kismennyiségű krémet és kenje be az érintett (aknés) területet. Szembe, szemhéjra, orrba és ajakra ne kerüljön. A készítmény használata után a kezet meg kell mosni.
- Ha feltűnő bőrreakciók jelentkeznek, azonnal hagyja abba a gél alkalmazását és kérje ki orvosa tanácsát.
- Minden esetben szigorúan tartsa be az orvosa utasításait.
- A javulás első jelei általában a kezelés 4-8. hetében jelennek meg. A kezelést általában 3 hónapig kell folytatni.
- Ha az előírtnál több Differin 1 mg/g krémet alkalmazott
- Túladagolás esetlegesen szájon át történő, nem rendeltetésszerű alkalmazás során fordulhat elő.
- A készítmény véletlen lenyelése esetén azonnal forduljon orvoshoz.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A Differin 1 mg/g krém az alkalmazás helyén az alábbi mellékhatásokat okozhatja:
- Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10-et érint)
- száraz bőr
- bőrirritáció
- a bőr égő érzése
- bőrvörösség
- Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10-et érint)
- helyi bőrreakció (kontakt dermatitisz)
- a bőr diszkomfort érzése
- leégés
- a bőr viszketése
- a bőr hámlása
- az akné fellobbanása
- Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- allergiás kontakt reakció,
- a bőr fájdalma és duzzanata és irritációja,
- a szemhéj viszketése vagy duzzanata.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Differin 1 mg/g krémet tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Differin 1mg/g krém
- A készítmény hatóanyaga 1 mg adapalen 1 g krémben.
- Egyéb összetevők: propil-parahidroxibenzoát, dinátrium-edetát, metil-parahidroxibenzoát, karbomer 934 P/karbopol 974 P, fenoxi-etanol, glicerin, metil-glükóz-szeszkvisztearát, polietilénglikol-20-metil-glükóz-szeszkvisztearát, "natural squalane", ciklometikon, nátrium-hidroxid, tisztított víz.
Milyen a Differin 1mg/g krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Sima fehér, fényes homogén krém tubusban és dobozban.
Kiszerelés: 1x30 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-8217/01
DIFFERIN 1 mg/g krém
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Galderma International
  • Hatóanyag: adapalene
  • ATC: Adapalene
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.