DESLORATADINE ACTAVIS 5 mg filmtabletta

DESLORATADINE ACTAVIS 5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Desloratadine Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható!

Mi a Desloratadin Actavis?

A Desloratadine Actavis dezloratadin hatóanyagot tartalmaz, ami egy antihisztamin.

Hogyan hat a Desloratadin Actavis?
A Desloratadin Actavis egy allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Az allergiás reakciók és tünetek enyhítésére szolgál.

A Desloratadine Actavis enyhíti az allergiás nátha tüneteit (ez az orrjáratok gyulladása, amit allergia, például szénanátha vagy poratkákkal szembeni allergia okoz) felnőtteknél és 12 éves vagy ennél idősebb serdülőknél. A tünetek közé tartozik a tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, szájpadlás viszketés és a szemek viszketése, bevörösödése vagy könnyezése.

A Desloratadine Actavis a csalánkiütés (allergia okozta bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ezen tünetek között szerepel például a viszketés és a csalánkiütés.

A fenti tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, így a gyógyszer segít abban, hogy a beteg ismét folytathassa normális napi tevékenységét és jól aludhasson.


2. Tudnivalók a Desloratadine Actavis szedése előtt

Ne szedje a Desloratadine Actavis-t

- ha allergiás a dezloratadinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére vagy a loratadinra.
- ha kórelőzményében vagy családi kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Desloratadine Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel
- ha Önnek gyengült a veseműködése.

Gyermekek és serdülők
Ezt a gyógyszert ne adja 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek!

Egyéb gyógyszerek és a Desloratadine Actavis
Nem észleltek kölcsönhatásokat a Desloratadin Actavis és már gyógyszerek között.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Desloratadine Actavis egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Desloratadine Actavis étellel vagy anélkül is bevehető. A Desloratadine Actavis szedése és alkohol fogyasztása esetén elővigyázatosság szükséges.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Desloratadine Actavis alkalmazása az Ön számára nem javasolt ha Ön terhes, vagy gyermekét szoptatja.

Termékenység
Férfi/női termékenységre vonatkozóan nincs adat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A javasolt adag esetén ez a gyógyszer várhatóan nem lesz hatással az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeire. Habár a legtöbb embernél nem jelentkezik álmosság, javasolt, hogy ne végezzen szellemi frisseséget igénylő tevékenységeket, mint például az autóvezetés vagy a gépek kezelése, amíg meg nem bizonyosodott a gyógyszerre adott saját reakciójáról.


3. Hogyan kell szedni a Desloratadine Actavis-t!

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és 12 éves vagy ennél idősebb serdülők
A készítmény ajánlott adagja naponta egy tabletta vízzel, továbbá étellel vagy anélkül bevéve.

Ezt a gyógyszert szájon át kell alkalmazni. A tablettát egészben kell lenyelni.

A kezelés időtartamára vonatkozóan: kezelőorvosa fogja megállapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és ugyancsak ő fogja meghatározni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie a Desloratadine Actavis-t.
Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb, mint 4 napig vagy kevesebb, mint 4 hétig vannak jelen), kezelőorvosa az adagolási rendet a betegség előzetes lefolyásának értékelése alapján fogja meghatározni.
Ha az allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig és több, mint 4 hétig vannak jelen), kezelőorvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.

Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért kezelőorvosa utasításait kell követnie.

Ha az előírtnál több Desloratadine Actavis-t vett be

A Desloratadine Actavis-t kizárólag az Ön számára felírt adagolási rend szerint szedje. A véletlen túladagolás várhatóan nem jár súlyos következményekkel. Ennek ellenére szóljon kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha az előírtnál több Desloratadine Actavis-t vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Desloratadine Actavis-t
Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Desloratadin Actavis szedését
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A dezloratadin forgalomba kerülése óta nagyon ritkán beszámoltak súlyos allergiás reakciókról (légzési nehézség, zihálás, viszketés, csalánkiütés és duzzanat).
Ha Önnél ezen súlyos mellékhatások bármelyike jelentkezik, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget.

Felnőttekkel végzett klinikai vizsgálatokban az észlelt mellékhatások hasonlóak voltak, mint a placebo tabletta esetében, azonban kimerültségről, szájszárazságról és fejfájásról gyakrabban számoltak be, mint a placebo tablettánál. Serdülőknél a fejfájás volt a leggyakrabban jelentett mellékhatás.

A dezloratadinnal végzett klinikai vizsgálatokban a következő melléhatásokat jelentették:
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Desloratadine Actavis-t tárolni!

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, a palack címkéjén és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Buborékcsomagolás
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Palack
Ez a gyógyszer különleges tárolási hőmérsékletet nem igényel. A fénytől való védelem érdekében a palackot tartsa jól lezárva.

Ha bármilyen változást észlel a tabletták küllemén, ezt közölje gyógyszerészével.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Desloratadine Actavis?

- A készítmény hatóanyaga a dezloratadin. Minden egyes filmtabletta (tabletta) 5 mg dezloratadint tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: Mikrokristályos cellulóz, keményítő (hidegen duzzadó), mannit, talkum, magnézium-sztearát. Tablettabevonat: Hipromellóz 6cP, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, indigókármin alumínium lakk (E132).

Milyen a Desloratadine Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kék színű, kerek, 6 mm átmérőjű, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "LT" bevéséssel.

A Desloratadine Actavis 5 mg filmtabletta az alábbi kiszerelésekben kerül forgalomba:
Buborékcsomagolás: 7, 10, 14, 20, 21, 30, 50, 90 vagy 100 tabletta.

Nedvességmegkötőt tartalmazó, műanyag kupakkal lezárt műanyag palack: 30 vagy 100 tabletta. Ne nyelje le a nedvességmegkötőt.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: EU/1/11/745/006
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: desloratadine
  • ATC: Desloratadine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 810 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)