TAMALIS 10 mg tabletta

TAMALIS 10 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Tamalis tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A rupatadin egy antihisztamin.
A Tamalis tabletta enyhíti az allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (nátha) tüneteit, azaz például a tüsszentést, az orrfolyást és a szem vagy az orr viszketését.
A Tamalis tablettát az ismeretlen eredetű csalánkiütés (allergiás bőrkiütés) tüneteinek, azaz például a viszketésnek és bőrkiütésnek (helyi bőrvörösség és duzzanat) az enyhítésére is használják.
2. Tudnivalók az Tamalis alkalmazása előtt
Ne szedje az Tamalis tablettát
- ha allergiás a rupatadinra vagy a a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Tamalis tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
Ha vese- vagy májelégtelenségben szenved, forduljon kezelőorvosához. A Tamalis 10 mg tabletta alkalmazása vese- vagy májelégtelenségben szenvedő beteg esetében jelenleg nem javasolt.
Ha az Ön vérében alacsony a kálium szintje vagy a szívverése bizonyos rendellenes mintát mutat (a QTc intervallum ismert meghosszabbodása az EKG-n), amely a szívbetegség egyes formái esetében fordulhat elő, kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
Ha 65 évnél idősebb, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez
Gyermekek
Ez a készítmény 12 évesnél fiatalabb gyermeknek nem adható.
Egyéb gyógyszerek és a Tamalis tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha Tamalis tablettát szed, ne szedjen ketokonazolt vagy eritromicint tartalmazó gyógyszereket.
Ha Ön központi idegrendszeri depresszív gyógyszereket vagy sztatin gyógyszereket szed, kérje ki orvosa tanácsát a Tamalis tabletta szedése előtt.
A Tamalis tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel, italokkal és alkohollal
A Tamalis tablettát nem szabad grépfrútlével bevenni, mivel ilyenkor a szervezetben megemelkedhet a hatóanyag koncentrációja.
A Tamalis tabletta az ajánlott adagjában (10 mg) nem növeli az alkohol által produkált álmosságot.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A javasolt dózisban a Tamalis tabletta várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal mikor elkezdi szedni a Tamalis tablettát, gépjárművezetés és gépek üzemeltetése előtt figyelje meg, hogy a kezelés milyen hatással van Önre.
Az Tamalis tabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Tamalis tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a gyógyszer felnőtteknek és serdülőknek (12 éves kortól kezdve) javallott. A szokásos dózis egy tabletta (10 mg rupatadin), naponta egyszer, étkezéssel vagy étkezéstől függetlenül. A tablettát elegendő mennyiségű folyadékkal (azaz például egy pohár vízzel) kell lenyelni.
Orvosa megmondja, hogy Tamalis tablettával való kezelése mennyi ideig fog tartani.
Ha az előírtnál több Tamalis tablettát vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a gyógyszeréből véletlenül túl nagy adagot vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Tamalis tablettát
Amint lehetséges, vegye be az adagját, majd folytassa a gyógyszer szedését a megszokott módon. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthetnek) mellékhatások közé tartozik az álmosság, a fejfájás, a szédülés, a szájszárazság gyengeségérzet és a fáradtság. A nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások közé tartozik az étvágynövekedés, az ingerlékenység, a figyelem-összpontosítás zavara, orrvérzés, az orrnyálkahártya szárazsága, a torokgyulladás, a köhögés, a torokszárazság, a orrnyálkahártya-gyulladás (nátha), a hányinger, a hasi fájdalom, a hasmenés, a gyomorrontás, a hányás, a székrekedés, a kiütés, a hátfájás, az ízületi fájdalom, az izomfájás, a szomjúság, az általános rossz közérzet, a láz, az abnormális májfunkciós teszt és a testtömegnövekedés.
Ritka mellékhatások (1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek) lehetnek palpitációk (heves szívdobogás), emelkedett pulzus és allergiás reakciók (viszketés, csalánkiütés, valamint az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tamalis tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje be ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tamalis tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a rupatadin. Minden tabletta 10 mg rupatadint tartalmaz (rupatadin-fumarát formájában).
- Egyéb összetevők: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172), laktóz-monohidrát és magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tamalis kerek, halvány lazacszínű tabletta 3 db, 7 db, 10 db, 15 db, 20 db, 30 db, 50 db vagy 100 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20788/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: J. Uriach y Compañia
  • Hatóanyag: rupatadine
  • ATC: Rupatadine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 3242Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)