+10° - +25°
Nincs front

Gyógyszerkereső

DECAPEPTYL DEPOT por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

Kiszerelés: 1 poramp.+1x1 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5310/01

DECAPEPTYL DEPOT por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Ferring Magyarország

Hatóanyag: triptorelin

ATC: Triptorelin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

Fogyasztói ár: 35022 Ft *

Normatív támogatott ár: 35022 Ft 

Eü. kiemelt támogatott ár: 300 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Decapeptyl Depot por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz és milyen betegség esetén alkalmazható?

A Decapeptyl Depot injekció triptorelint (GnRH agonista) tartalmaz, amelynek egyik hatása, hogy az emberi szervezetben a nemi hormonok szintjét csökkenti.
Alkalmazása férfiaknak:
-
Előrehaladott hormonfüggő prosztata (dülmirigy) daganat kezelésére.
- A prosztatadaganat hormonérzékenységének megállapítására.
Nőknek:
-
Méhizomszövet jóindulatú daganataiban (mióma).
- Endometriózisban (a méhnyálkahártya rendellenes helyen történő megtapadása).
- A méhizomszövet jóindulatú daganataiban a daganat tervezett eltávolítását megelőzően.
- Laparoszkópiával igazolt endometriózisban, amennyiben a betegség sebészileg nem oldható meg.
- Mesterséges megtermékenyítés meghatározott módszereinek alkalmazása (asszisztált reprodukció) esetén az LH (sárgatestképző hormon)-szint időelőtti nemkívánatos emelkedésének megelőzésére.
Gyermekeknek:
- korai pubertás kezelésére (a serdülés túlságosan korán következik be ugyanakkor a fizikai és hormonális változások a megfelelnek a normál serdülőkornak).
Kizárólag orvosi rendeletre adható.

2. Tudnivalók a Decapeptyl Depot alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Decapeptyl Depot injekciót:
- ha allergiás (túlérzékeny) a triptorelinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha allergiás (túlérzékeny) a gonadotrop releasing hormonra (GnRH) vagy egyéb GnRH-hoz hasonló gyógyszerre,
- terhesség, szoptatás idején.
Figyelmeztetések, óvintézkedések
Általában:
A Decapeptyl Depot-val történő kezelés esetén depresszió előfordulását tapasztalták. Ha Decapeptyl Depot kezelésben részesül és depressziós hangulat előfordulását tapasztalja, tájékoztassa kezelőorvosát.
A Decapeptyl Depot-val történő hosszú távú kezelés csontvesztést okozhat, ezért 6 hónapnál hosszabb idejű kezelés nem javasolt. A kezelés befejezése után a 6-9 hónappal a csontvesztés általában rendeződik.
Amennyiben bármely olyan betegségben szenved, vagy olyan gyógyszert szed, mely a csontozat erősségére hatással van (bizonyos típusú görcsoldók, kortikoidok), krónikus alkoholizmusban szenved vagy dohányzik, ha családjában már előfordult csontritkulás a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát.

A GnRH agonistával végzett kezelés az agyalapi mirigy egy bizonyos típusú jóindulatú daganatát fedheti fel. Ha hirtelen jelentkező fejfájást, hányást, látási zavarokat tapasztal, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha Ön depressziós, a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, mert a depressziós betegeket a kezelés alatt gondos megfigyelés alatt kell tartani.
Ha Ön bármilyen szív-és érrendszeri betegségben szenved, beleértve a szív ritmuszavarait is (aritmia) vagy ezen betegségek kezelésére szolgáló gyógyszert szed tájékoztassa kezelőorvosát. A Decapeptyl Depot alkalmazásával a szívritmuszavarok előfordulásának kockázata emelkedhet.
Férfiaknál:
Kezdetben rövid időre emelkedik a férfi nemi hormonok szintje, ami egyes betegségtünetek átmeneti felerősödéséhez vezethet (csontfájdalmak az áttétek miatt, vizelési nehézség, gerincvelő-kompresszió, izomgyengeség a lábakban, nyirokpangás).
Ha Ön csontfájdalmat vagy vizeletürítési nehézséget tapasztal vagy Önnél másodlagos gerincvelői vagy húgyúti daganatot találtak tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha Ön szív-és érrendszeri vagy anyagcsere betegségben szenved a kezelés megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát.
Nőknél:
Méhizomzat jóindulatú daganata és endometriózis esetén a kezelés alatt a fogamzásgátlásra nem-hormonális módszert kell alkalmazni (gumióvszer). A kezelés alatt ösztrogén tartalmú készítmények szedését abba kell hagyni.
Mivel a menstruáció Decapeptyl Depot kezelés alatt megszűnik, a rendszeres menstruáció folytatódása esetén tájékoztassa kezelőorvosát.
Fogamzóképes nők esetében a kezelés megkezdése előtt vizsgálatot kell végezni a terhesség kizárására.
A Decapeptyl Depot-val történő hosszú távú kezelés csontvesztést okozhat, ezért 6 hónapnál hosszabb idejű kezelés nem javasolt. A kezelés befejezése után a 6-9 hónappal a csontvesztés általában rendeződik.
Meddőség
Policisztás ovárium szindrómában szenvedő betegeknél a Decapeptyl depot injekció asszisztált reprodukciós eljárásban való alkalmazása óvatosságot igényel, mivel a tüszőképződés fokozott lehet.

Gyermekeknél:
A kezelést lányok esetén kizárólag 9 éves kor alatt, fiúknál 10 éves kor alatt lehet elkezdeni.
A kezelés befejezése után a serdülőkorra jellemző tulajdonságok fejlődnek ki.
A legtöbb lánynál átlagosan a kezelés befejezése után egy évvel rendszeres menstruáció kezdődik.
Egyéb gyógyszerek és a Decapeptyl Depot
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Amennyiben a triptorelint az agyalapimirigy működését befolyásoló gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, az Ön szervezetének hormonális állapotát ellenőrizni kell.
A Decapeptyl Depot kölcsönhatásba léphet egyéb szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (például kinidin, prokainamid, amiodaron és szotalol), vagy megnövelheti a szívritmuszavarok előfordulásának kockázatát, ha például metadont (fájdalomcsillapításra és gyógyszerfüggőség esetén a méregtelenítés részeként alkalmazzák), moxifloxacint (egy antibiotikum), antipszichotikumokat (súlyos elmebetegségben alkalmazott gyógyszerek) szed.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával! Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben terhes, terhességet tervez vagy szoptat.
Terhesség alatt a Decapeptyl Depot nem alkalmazható. A kezelés megkezdése előtt a terhességet ki kell zárni. A kezelés alatt nem hormonális fogamzásgátlást kell alkalmazni, amíg a menzesz helyre nem áll.
Szoptatás időszakában nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléshez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket a jelentkező szédülés, aluszékonyság és látászavarok ronthatják, melyek lehetnek a kezelés mellékhatásai vagy a fennálló betegség következményei.
3. Hogyan kell alkalmazni a Decapeptyl Depot injekciót?

Az adagolást és az alkalmazás időtartamát a kezelőorvos határozza meg.
Prosztata daganat: Szokásos adagja 4 hetenként 1 ampulla. A kezelési ciklusokat pontosan be kell tartani.
Diagnosztika: 3 hónapos kezelés után igazolni kell, hogy a prosztata daganat hormonfüggő-e és a kezelés folytatható-e.
A hormonfüggő prosztata daganat Decapeptyl Depot-val történő kezelése hosszú távú. A terápia sikerét rendszerint klinikai vizsgálatokkal, valamint a prosztata specifikus antigén (PSA) és a szérum tesztoszteron (férfi nemi hormon) szintjének meghatározásával ellenőrizni kell.
Méhizomszövet jóindulatú daganataiban, endometriózisban: A csontritkulás lehetősége miatt a kezelés a 6 hónapot nem haladhatja meg.
Asszisztált reprodukció: A készítmény alkalmazási módját az orvos határozza meg.
Korai pubertas: A kezelés elején egy injekció a 0.; 14. és 28. napon. Ezután a kezelés során megfigyelt hatás függvényében 3-4 hetente egy injekció.
Az adagot orvosa a gyermek testtömege alapján határozza meg.
A porampulla tartalmát a mellékelt oldószerben kell feloldani és feloldás után izomba vagy bőr alá kell beadni.
Az elkészített szuszpenzió csak három percig stabil, elkészítés után azonnal felhasználandó.

Ha az előírtnál több Decapeptyl Depot injekciót kapott:
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát!
Ha elfelejtették alkalmazni a Decapeptyl Depot injekciót:
Tájékoztassa kezelőorvosát!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Általában (minden beteg):
Ha Ön duzzadást tapasztal az arcán, ajkain, száján vagy a torkában és ez nyelési vagy légzési nehézséget okoz, azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Férfiaknál:
Kezdetben rövid időre emelkedik a férfi nemi hormonok szintje, ami egyes betegségtünetek átmeneti felerősödéséhez vezethet (csontfájdalmak az áttétek miatt, vizelési nehézség, gerincvelő-kompresszió (összenyomódás), izomgyengeség a lábakban, nyirokpangás).
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint) mellékhatások:
Csökkent nemi vágy, hőhullámok, csontfájdalom, vizelési nehézség, merevedési zavarok,
Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:
Allergiás (túlérzékenységi) reakció, megváltozott hangulat (hosszú távú kezelésnél), depresszió, alvási zavarok, fejfájás, hányinger, túlzott verejtékezés, izom-, és ízületi fájdalom, az emlők megnagyobbodása, fáradtság, ingerlékenység, reakció és/vagy fájdalom az injekció beadásának helyén.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:
Túlérzékenységi (anafilaxiás) reakció, megváltozott hangulat, depresszió (rövid távú kezelésnél), étvágycsökkenés, magas vérnyomás, embólia, az asztma súlyosbodása, a felső hasi tájék fájdalma, szájszárazság, szőrzet csökkenése, kopaszság, heresorvadás, néhány májenzim értékének emelkedése, testtömeg növekedés vagy testtömeg csökkenés.

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- orr-, garat gyulladás
- megnövekedett étvágy
- köszvény
- cukorbetegség
- álmatlanság
- hangulatváltozások
- zavart állapot
- csökkent aktivitás
- felfokozott jó közérzet
- szorongás
- nemi vágy elvesztése
- szédülés
- fonákérzés
- az emlékezőkészség csökkenése
- íz érzés zavara
- aluszékonyság
- állási nehézség
- látászavarok
- látásromlás
- homályos látás
- fülzúgás
- szédülés
- alacsony vérnyomás
- nehézlégzés
- orrvérzés
- hasi fájdalom
- székrekedés
- hasmenés
- hányás
- hasi felfúvódás
- gyomor-, és bélgázképződés
- pattanások
- bőrviszketés
- bőrkiütés
- börhólyagosodás
- a bőr alatti szövetek duzzanata (angioödéma)
- csalánkiütés
- a bőr lilás elszíneződése
- hátfájás
- izom-és csontfájdalom
- végtagfájdalom
- izomgörcsök
- izomgyengeség
- ízületi-, izom-, és csontmerevség
- az ízületek duzzanata
- ízületi gyulladás
- emlő-, és herefájdalom
- rendellenes magömlés
- gyengeség
- bőrvörösség és/vagy gyulladás az injekció beadásának helyén
- duzzanat
- fájdalom
- hidegrázás
- mellkasi fájdalom
- influenza-szerű tünetek
- néhány máj-, és veseenzim emelkedett értéke
- emelkedett testhőmérséklet
- emelkedett vérnyomás
- EKG elváltozás (QT megnyúlás)
- Nőknél:
- Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint) mellékhatások:
- Csökkent nemi vágy, megváltozott lelkiállapot, alvászavarok, hőhullámok, fejfájás, hasi fájdalom, túlzott verítékezés, csontfájdalom, hüvelyi vérzés, a külső nemi szervek és a hüvely szárazsága, fájdalmas közösülés, fájdalmas menstruáció, petefészek megnagyobbodás, medencei fájdalom, gyengeség.
- Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:
- Allergiás (túlérzékenységi) reakció, megváltozott hangulat, depresszió (hosszú távú kezelésnél), fonákérzés, hányinger, izom-, és ízületi fájdalom, fáradtság, ingerlékenység, reakció és/vagy fájdalom az injekció beadásának helyén.
- Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:
- Túlérzékenységi (anafilaxiás) reakció, látási zavarok, hátfájás, néhány májenzim értékének és a koleszterin szintjének emelkedése, megváltozott hangulat, depresszió (rövid távú kezelésnél).
- Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- zavart állapot
- szorongás
- szédülés
- homályos látás
- nehézlégzés
- hasi diszkomfortérzés
- hasmenés
- hányás
- bőrviszketés
- bőrkiütés
- a bőr alatti szövetek duzzanata (angioödéma)
- csalánkiütés
- csontgyengeség
- izomgörcsök
- izomgyengeség
- az emlők fájdalma
- a havi vérzés elmaradása
- bő havi vérzés
- rendszertelen havi vérzés
- bőrvörösség és/vagy gyulladás az injekció beadásának helyén
- láz
- rossz közérzet
- néhány máj-, és veseenzim emelkedett értéke
- emelkedett vérnyomás
- testtömeg növekedés
- testtömeg csökkenés
- Gyermekek:
- Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:
- Megváltozott hangulat, depresszió (hosszú távú kezelésnél).

- Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint) mellékhatások:
- Lányoknál hüvelyi vérzés vagy folyás, hányinger, hányás, túlérzékenységi (anafilaxiás) reakció, megváltozott hangulat, depresszió (rövid távú kezelésnél).
- Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)
- allergiás reakció
- idegesség
- hasi fájdalom
- látászavar
- orrvérzés
- hőhullámok
- bőrkiütés
- csalánkiütés
- hajhullás
- a csöves csontok növekedési zónájának meglazulása vagy szétválása
- a bőr alatti szövetek duzzanata (angioödéma)
- bőrvörösség
- fájdalom
- homályos látás
- hasi diszkomfortérzés
- genitális vérzés
- emelkedett vérnyomás
- testtömeg növekedés
- fájdalom, gyulladás, bőrvörösség az injekció beadási helyén
- rossz közérzet
- izomfájdalom
- érzelmi labilitás
- Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Decapeptyl Depot-t tárolni?

Hűtőszekrényben (2-8 °C) tárolandó.
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Decapeptyl Depot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Decapeptyl Depot por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz?
Mikrokapszula összetétele fecskendőnként:
- A készítmény hatóanyaga: 3,75 mg triptorelin (4,12 Triptorelin acetát formájában).
- Segédanyagok: poli(glikolsav, tejsav) 1:1 és propilénglikol-dikaprilokaprát.
A szuszpendáló oldószer: nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, poliszorbát 80, dextrán 70, nátrium-hidroxid (1N) injekcióhoz való desztillált víz.

Milyen a Decapeptyl Depot por és oldószer szuszpenziós injekcióhoz külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Csomagolás
1 db fecskendő, amely a hatóanyagot mikrokapszulázott (speciális bevonattal ellátott) formában tartalmazza 1 db fecskendő a szuszpenziós injekció elkészítéséhez való oldószerrel + 1 db műanyag összekötő, amely a hatóanyagot és oldószert tartalmazó fecskendő összekapcsolására szolgál, + 2 db injekciós tű műanyag tálcában és dobozban.
Leírás
Mikrokapszula: fehér, ill. halványsárga színű, szagtalan, homogén, steril mikrokapszulák.
Szuszpendáló oldószer: színtelen, ill. halványsárga színű, jellemző szagú, steril oldat.

Kapcsolódó betegségek ( tumoros megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár