CIPRINOL 250 mg filmtabletta

CIPRINOL 250 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIPRINOL FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Ciprinol a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos.
Felnőttek
A Ciprinol felnőttek esetében a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- légúti fertőzések
- hosszan tartó vagy kiújuló fül- vagy arcüregfertőzések
- húgyúti fertőzések
- a herék fertőzései
- női nemi szervek fertőzései
- gyomor-bélrendszeri fertőzések és hasüregi fertőzések
- bőr- és lágyrészfertőzések
- csont- és ízületi fertőzések
- nagyon alacsony fehérvérsejtszámmal (neutropénia) rendelkező betegek fertőzéseinek kezelésére
- nagyon alacsony fehérvérsejtszámmal (neutropénia) rendelkező betegek fertőzéseinek megelőzésére
- Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére
- a lépfene kórokozójának belégzése
Amennyiben súlyos, vagy egyszerre többféle kórokozó által előidézett fertőzésben szenved, akkor lehet, hogy a Ciprinollal együtt adva további antibiotikumokkal is fogják Önt kezelni.
Gyermek és serdülőkorúak
Gyermekek és serdülők esetében a Ciprinol- szakorvosi felügyelet mellett - a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek és serdülők tüdő- és hörgő fertőzései
- szövődményes húgyúti fertőzések, beleértve a vesét is érintő fertőzéseket (pielonefritisz),
- a lépfene kórokozójának belégzése
A Ciprinol a gyermekek és serdülőkorúak egyéb specifikus súlyos fertőzéseinek kezelésére is alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.
2. TUDNIVALÓK A CIPRINOL FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Ciprinol filmtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra, illetve egyéb kinolon készítményekre, vagy a Ciprinol egyéb összetevőjére (lásd 6. pont)
- ha tizanidint szed (lásd 2. pont: A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek)
A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Mielőtt elkezdené szedni a Ciprinol filmtablettát
Tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha Önnek valamikor volt már veseproblémája, mert ez esetben lehet, hogy a kezelést módosítani kell
- ha Ön epilepsziában vagy egyéb idegrendszeri betegségben szenved
- ha korábbi antibiotikum-kezelésnél, például Ciprinol filmtablettával végzett kezelés alatt Önnél ínproblémák jelentkeztek
- ha Ön az izomgyengeséggel járó betegségek egyik formájában (miaszténia gráviszban) szenved
- ha már előfordult Önnél szívritmuszavar (arritmia)
A Ciprinol szedése során
Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha a Ciprinol filmtabletta szedése alatt az alábbiak közül bármelyik tünetet észleli: Kezelőorvosa eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Ciprinol filmtabletta szedését.
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorító érzés, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprinol filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Alkalmanként az ízületek fájdalma és duzzanata, valamint íngyulladás alakulhat ki, különösen ha Ön időskorú, és kortikoszteroidokkal is kezelik. Bármilyen fájdalom vagy gyulladás első jelére hagyja abba a Ciprinol filmtabletta szedését, és pihentesse a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen testmozgást, mivel ez növelheti az ínszakadás kockázatát.
- Amennyiben Ön epilepsziában vagy olyan egyéb ideggyógyászati betegségben szenved, mint például az agy vérellátási zavara vagy a szélütés, akkor Önnél a Ciprinol szedésekor idegrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprinol szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Ciprinol filmtabletta első adagjának alkalmazásakor Önnél pszichiátriai reakciók léphetnek fel. Ha Ön depresszióban vagy pszichózisban szenved, tünetei súlyosbodhatnak a Ciprinol filmtablettával végzett kezelés alatt. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprinol filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Tapasztalhat olyan neuropátiás tüneteket, mint a fájdalom, az égő érzés, a bizsergés, a zsibbadás és/vagy a gyengeség. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprinol filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Hasmenés alakulhat ki antibiotikumok, így a Ciprinol filmtabletta szedése során is, sőt, több héttel a kezelés abbahagyása után is jelentkezhet. Amennyiben a hasmenése súlyossá vagy tartóssá válik, vagy azt tapasztalja, hogy az Ön széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba a Ciprinol filmtabletta szedését, mivel ez az állapot életveszélyes is lehet. Ne szedjen a bélmozgásokat leállító vagy lelassító gyógyszereket, és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnek vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy a Ciprinol filmtablettát szedi.
- A Ciprinol filmtabletta májkárosodást okozhat. Ha Ön olyan tüneteket észlel, mint például étvágytalanság, sárgaság, sötét vizelet, viszketés, érzékenység a gyomor területén, hagyja abba a Ciprinol filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Ciprinol filmtabletta Önnél a fehérvérsejtszám csökkenését és fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképességet okozhat. Ha Ön lázzal és súlyos állapotromlással, vagy lázzal és helyi fertőzés tüneteivel járó fertőzést (például torokfájás, garat vagy szájgyulladás, húgyúti problémák) tapasztal, azonnal keresse fel a kezelőorvosát. Vért fognak venni Öntől a fehérvérsejtek számának ellenőrzése, és az esetleges súlyos fokú fehérvérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) kimutatása érdekében. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.
- Tájékoztassa orvosát, ha Önnél vagy az Ön családjában előfordult glükóz-6-foszfát dehidrogenáz (G6PD) hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Az Ön bőre érzékenyebbé válhat a napsütéssel vagy ultraibolya (UV) fénnyel szemben a Ciprinol filmtabletta szedése alatt. Kerülje az erős napfényt vagy mesterséges UV fényt, például a szoláriumozást.
- Fokozott óvatossággal alkalmazhatók az ilyen típusú gyógyszer, amennyiben
- Ön hosszú QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában QT-szakasz
meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele);
- a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony kálium- vagy magnézium vérszint esetén);
- ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia);
- ha gyenge a szíve (szívelégtelenség)
- ha korábban Önnél szívroham (miokardiális infarktus) fordult elő;
- ha Ön nő vagy idős korú;
- vagy ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek pontot)
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha más gyógyszereket is szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust: egyes szívritmust szabályozó gyógyszerek (ún. antiaritmikumok, pl. kinidin, hidrokinidin,
dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos
antidepresszánsok), egyes kórokozó elleni szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), egyes
elmebetegségek kezelésére használt szerek (ún. antipszichotikumok).
Ne szedje a Ciprinol filmtablettát tizanidinnel együtt, mivel ez olyan mellékhatásokat okozhat, mint például az alacsony vérnyomás és az álmosság (lásd 2. pont:"Ne szedje a Ciprinol filmtablettát").
A következő gyógyszerekről ismert, hogy a szervezetben kölcsönhatásba lépnek a Ciprinol filmtablettával. Ha a Ciprinol filmtablettát ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedik, megváltoztathatja ezen gyógyszerek terápiás hatását. A mellékhatások kialakulásának valószínűségét is növelheti.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi:
- warfarin vagy egyéb véralvasgátló gyógyszer (a vér hígítására szolgáló gyógyszerek)
- probenecid (köszvény kezelésére való gyógyszer)
- metotrexát (a rák bizonyos típusaira, pikkelysömör és reumás izületi gyulladás kezelésére alkalmazható)
- teofillin (légzési problémákra való gyógyszer)
- tizanidin (izommerevség kezelésére szklerózis multiplexben használt gyógyszer)
- klozapin (pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer)
- ropinirol (Parkinson-betegségre való gyógyszer)
- fenitoin (az epilepszia kezelésére szolgál)
A Ciprinol filmtabletta növelheti vérében az alábbi gyógyszerek szintjét:
- pentoxifillin (keringési betegségekre való gyógyszer)
- koffein
Néhány gyógyszer csökkenti a Ciprinol filmtabletta hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi vagy szedni szeretné:
- savkötők
- ásványi anyag-pótló készítmények
- szukralfát
- polimer foszfátkötők (például szevelamer)
- kalciumot, magnéziumot, alumíniumot vagy vasat tartalmazó gyógyszerek vagy ásványi anyag pótló készítmények
Amennyiben e készítmények szedése nélkülözhetetlen, akkor ezeket a Ciprinol filmtabletta bevételét megelőzően körülbelül két órával, vagy azt követően legalább 4 óra elteltével vegye be.
A Ciprinol egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Hacsak nem étkezés közben veszi be a Ciprinol filmtablettát, ne egyen vagy igyon semmilyen tejterméket (például tejet vagy joghurtot) vagy hozzáadott kálciumot tartalmazó italt a tabletták bevételekor, mivel ezek befolyásolhatják a hatóanyag felszívódását.
Terhesség és szoptatás
Amennyiben lehetséges, terhesség alatt kerülje a Ciprinol filmtabletta alkalmazását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben terhességet tervez.
Ne szedje a Ciprinol filmtablettát, ha szoptat, mert a ciprofloxacin kiválasztódik az anyatejbe, és káros lehet a szoptatott csecsemő számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ciprinol filmtabletta szedése során csökkenhet az éberség. Néhány idegrendszeri mellékhatás előfordulhat. Ezért mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, feltétlenül tapasztalja ki, hogyan reagál szervezete a Ciprinol filmtablettára. Amennyiben kétsége van, beszéljen kezelőorvosával.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A CIPRINOL FILMTABLETTÁT?
A kezelőorvosa fogja elmondani Önnek hogy pontosan mennyit, milyen gyakran, és mennyi ideig kell szednie a Ciprinol filmtablettából. Ez attól függ, hogy milyen típusú, és mennyire súlyos fertőzésben szenved.
Értesítse kezelőorvosát, amennyiben veseproblémái vannak, mert szükségessé válhat a dózis módosítása.
A kezelés általában 5-21 napig tart, de súlyosabb fertőzések esetén hosszabb időt is igénybe vehet.
A tablettákat mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos benne, hogy hány darab Ciprinol filmtablettát, és hogyan kell szednie.
a.) A tablettát bőséges folyadékkal kell bevenni. Ne rágja össze a tablettákat, mert rossz ízűek.
b.) Próbálja meg a tablettákat minden nap lehetőleg nagyjából ugyanabban az időben bevenni.
c.) A tabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezésektől függetlenül is. Az étkezéssel bevitt kalcium nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást.
Ne vegye be azonban a Ciprinol filmtablettát tejtermékekkel, például tejjel vagy joghurttal, vagy hozzáadott ásványianyagokat tartalmazó gyümölcslevekkel (például hozzáadott kalciumot tartalmazó narancslével).
Ne feledje, hogy a Ciprinol filmtabletta szedése során bőséges folyadékfogyasztás szükséges.
Ha az előírtnál több Ciprinol-t vett be
- Ha az előírt adagnál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Amennyiben lehetséges, vigye magával a tablettákat vagy a dobozt, hogy meg tudja mutatni az orvosnak.
Ha elfelejtette bevenni a Ciprinol-t
Amint lehet, vegye be a normál adagot, majd folytassa a gyógyszer szedését előírás szerint. Ha azonban már rövidesen esedékes a következő adag bevétele, ne vegye be a kihagyott adagot, és a megszokott módon szedje tovább a gyógyszert. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Feltétlenül szedje a kúra végéig a gyógyszert.
Ha idő előtt abbahagyja a Ciprinol szedését
- Fontos, hogy befejezze a kúrát még akkor is, ha pár nap után jobban érzi magát. Ha túl hamar hagyja abba a gyógyszer szedését, akkor előfordulhat, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, és a fertőzés tünetei kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak. Rezisztencia is kialakulhat az antibiotikummal szemben.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Ciprinol filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Gyakori mellékhatások (100 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- hányinger, hasmenés
- ízületi fájdalmak gyermekek esetén.
Nem gyakori mellékhatások (1000 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- gombás felülfertőződés
- a fehérvérsejtek egyik típusának, az úgynevezett eozinofil granulociták számának megemelkedése
- étvágytalanság
- hiperaktivitás vagy izgatottság
- fejfájás, szédülés, alvási problémák vagy ízérzészavar
- hányás, hasi fájdalom, emésztési problémák, például gyomorbántalom (emésztési zavar/gyomorégés), bélgázképződés
- bizonyos anyagok (a transzaminázok és/vagy bilirubin) szintjének megemelkedése a vérben
- bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés
- ízületi fájdalmak felnőttek esetén
- nem megfelelő veseműködés
- izom- és csontfájdalom, rossz közérzet (gyengeség) vagy láz
- a vérben az alkalikus-foszfatáz (egy kémiai anyag a vérben) szintjének megemelkedése
Ritka mellékhatások (10 000 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- a bél antibiotikumok alkalmazásához társuló gyulladása (kolitisz) (nagyon ritka esetekben halálos lehet) (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- változások a vérképben a vérsejtek számában (leukopénia, leukocitózis, neutropénia, vérszegénység), a véralvadási faktorok (vérlemezkék) megnövekedett vagy csökkent mennyisége
- allergiás reakció, vizenyő (ödéma) vagy a bőr és a nyálkahártyák gyorsan kialakuló vizenyős duzzanata (angioödéma).
- emelkedett vércukorszint (hiperglikémia)
- zavartság, a tájékozódás zavara, szorongásos reakciók, furcsa álmok, depresszió vagy hallucinációk
- zsibbadás, az ingerekkel szembeni szokatlan érzékenység, csökkent bőrérzékenység, remegés, görcsroham (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható") vagy szédülés
- látási problémák.
- fülcsengés, hallásvesztés vagy halláskárosodás
- gyors szívverés (tahikardia)
- a vérerek kitágulása (vazodilatáció), alacsony vérnyomás vagy ájulás
- nehezített légzés, beleértve az asztmás tüneteket is
- a máj működészavara, sárgaság (kolesztatikus ikterusz) vagy májgyulladás
- fényérzékenység (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- izom- és csontfájdalom, ízületi gyulladás, fokozott izomtónus vagy görcs
- veseelégtelenség, vér vagy kristályok a vizeletben (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható"), húgyúti gyulladás
- folyadékvisszatartás vagy nagymértékű verejtékezés
- egy véralvadási faktor (a protrombin) kóros szintje, illetve az amiláz-enzim emelkedett szintje
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből várhatóan kevesebb, mint 1 tapasztalja):
- a vörösvérsejtszám csökkenésének egyik speciális típusa (hemolítikus anémia); egy bizonyos típusú fehérvérsejt számának veszélyes szintre csökkentése (agranulocitózis); az összes vérsejt (a fehér- és vörösvérsejtek, valamint vérlemezkék) számának csökkenése (páncitopénia), amely halálos lehet, és csontvelő működésének gátlása, ami szintén halálos is lehet (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- allergiás reakciók (anafilaxiás reakció vagy anafilaxiás sokk, amely halálos lehet - szérumbetegség) (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- elmezavar (pszichotikus reakciók) (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- migrén, egyensúlyzavar, bizonytalan járás (járászavar), szaglászavarok (olfaktórikus zavarok), koponyaűri agynyomás-fokozódás (a koponyán belüli nyomás megnő)
- színlátási zavarok
- a vérerek falának gyulladása (vaszkulitis)
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májsejtelhalás (májnekrózis), amely nagyon ritkán életveszélyes májelégtelenséghez vezethet
- pici, tűszúrásnyi vérzések a bőr alatt (petechiák); különféle bőrkiütések (például az akár halált is okozó Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis)
- izomgyengeség, íngyulladás, ínszakadás - különösen a boka hátsó részén található nagy ín (Achillesz-ín) esetében (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható"), a miaszténia grávisz tüneteinek rosszabbodása (lásd 2. pont "A Ciprinol filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható").
A gyakoriság nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- az idegrendszerrel kapcsolatos panaszok, például fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy végtaggyengeség
- rendellenes gyors szívműködés, életveszélyes szabálytalan szívritmus, szívritmus változás (amelyet "QT-szakasz megnyúlás"-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor az EKG-n látható).
5. HOGYAN KELL A CIPRINOL FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Ciprinolt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaznak a Ciprinol filmtabletták
- A készítmények hatóanyaga: Ciprinol 250 mg filmtabletta: 250 mg ciprofloxacin (291 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában); Ciprinol 500 mg filmtabletta: 500 mg ciprofloxacin (582 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában); Ciprinol 750 mg filmtabletta: 750 mg ciprofloxacin (873 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában)
- Egyéb összetevő(k): mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, povidon, kroszkarmellóz-nátrium, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz. Bevonat: propilénglikol, talkum, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Ciprinol filmtabletták külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Ciprinol 250 mg filmtabletta
Fehér, kerek, az egyik oldalán felezővonallal ellátott filmbevonatú tabletta.
Ciprinol 500 mg filmtabletta
Fehér, ovális, mindkét oldalán felezővonallal ellátott filmbevonatú tabletta.
Ciprinol 750 mg filmtabletta
Fehér, ovális, mindkét oldalán felezővonallal ellátott filmbevonatú tabletta
Csomagolás:
10 db filmtabletta átlátszó PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 10x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9362/01
CIPRINOL 250 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: ciprofloxacin
  • ATC: Ciprofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 644 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)