CIFRAN 500 mg filmtabletta

CIFRAN 500 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Cifran filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cifran filmtabletta a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos.
Felnőttek

A Cifran filmtabletta felnőttek esetében a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- légúti fertőzések
- hosszan tartó vagy kiújuló fül- vagy melléküreg-fertőzések
- húgyúti fertőzések
- férfi és női nemi szervek fertőzései
- gyomor-bélrendszeri fertőzések és hasüregi fertőzések
- bőr- és lágyrészfertőzések
- csont- és ízületi fertőzések
- Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére
- a lépfene kórokozójának belégzése.
- A ciprofloxacin olyan betegek kezelésére alkalmazható, akiknek alacsony a fehérvérsejtszáma (neutropénia) és lázasak, amit valószínűsíthetően baktérium-fertőzés okoz.
- Amennyiben súlyos vagy egyszerre többféle kórokozó által előidézett fertőzésben szenved, akkor lehet, hogy a Cifran filmtablettával együtt adva további antibiotikumokkal is fogják Önt kezelni.
- Gyermekek és serdülők

- Gyermekek és serdülők esetében a Cifran filmtabletta - szakorvosi felügyelet mellett - a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:

- cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek és serdülők tüdő- és hörgőfertőzései
- szövődményes húgyúti fertőzések, beleértve a vesét is érintő fertőzéseket (pielonefritisz),
- a lépfene kórokozójának belégzése.
- A Cifran filmtabletta a gyermekek és serdülők egyéb specifikus súlyos fertőzéseinek kezelésére is alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.
- 2. Tudnivalók a Cifran filmtabletta szedése előtt

- Ne szedje a Cifran filmtablettát
- ha allergiás a ciprofloxacinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, illetve egyéb kinolon készítményekre
- ha tizanidint szed (lásd 2. pont: Egyéb gyógyszerek és a Cifran filmtabletta).
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Cifran filmtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha Önnek valamikor volt már veseproblémája, mert ez esetben lehet, hogy a kezelést módosítani kell;
- ha Ön epilepsziában vagy egyéb idegrendszeri betegségben szenved;
- ha korábbi antibiotikum-kezelésnél, például ciprofloxacin készítménnyel végzett kezelés alatt Önnél ínproblémák jelentkeztek;
- ha cukorbeteg, mert a ciprofloxacinnal nagyobb a veszélye az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kialakulásának;
- ha Ön az izomgyengeséggel járó betegségek egyik formájában (miaszténia gráviszban) szenved, mert tünetei súlyosbodhatnak;
- ha Önnek szívproblémái vannak. A ciprofloxacin alkalmazása során elővigyázatosság szükséges, amennyiben Ön hosszú QT-szakasszal született, vagy előfordult már a családjában QT-szakasz meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele); a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony a kálium- vagy magnézium vérszint esetén); ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia); gyenge a szíve (szívelégtelenség); ha korábban szívrohama volt (miokardiális infarktus); ha Ön nő vagy időskorú; vagy ha Ön egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd 2. pont: Egyéb gyógyszerek és a Cifran filmtabletta);
- ha Önnél vagy az Ön családjában előfordult glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD)-hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Bizonyos nemi szervi fertőzésekre kezelőorvosa felírhat a ciprofloxacin mellé más antibiotikumot is. Amennyiben 3 napon belül tünetei nem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát.
- A Cifran filmtabletta szedése során
- Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha a Cifran filmtabletta szedése alatt az alábbiak közül bármelyik tünetet észleli. Kezelőorvosa eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Cifran filmtabletta szedését.
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorító érzés, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Alkalmanként az ízületek fájdalma és duzzanata, valamint íngyulladás alakulhat ki, különösen ha Ön időskorú, és kortikoszteroidokkal is kezelik. Íngyulladás és ínszakadás előfordulhat már a kezelés első 48 órájában és a ciprofloxacin-kezelés abbahagyása után több hónappal is. Bármilyen fájdalom vagy gyulladás első jelére hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, és pihentesse a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen testmozgást, mivel ez növelheti az ínszakadás kockázatát.
- Amennyiben Ön epilepsziában vagy olyan egyéb ideggyógyászati betegségben szenved, mint például az agy vérellátási zavara vagy agyi érkatasztrófa (sztrók), akkor Önnél a Cifran filmtabletta szedésekor idegrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Cifran filmtabletta első adagjának alkalmazásakor Önnél pszichiátriai reakciók léphetnek fel. Ha Ön depresszióban vagy pszichózisban szenved, tünetei súlyosbodhatnak a Cifran filmtablettával végzett kezelés alatt. Ritka esetben a depresszió vagy pszichózis öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethet. Ha öngyilkossági gondolatokat/szándékot tapasztal, hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Tapasztalhat olyan neuropátiás tüneteket, mint a fájdalom, az égő érzés, a bizsergés, a zsibbadás és/vagy a gyengeség. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Leggyakrabban cukorbetegeknél, különösen idős betegeknél számoltak be hipoglikémiáról (alacsony vércukorszint). Amennyiben ezt tapasztalja, azonnal keresse fel orvosát.
- Hasmenés alakulhat ki antibiotikumok, így a Cifran filmtabletta szedése során is, sőt, több héttel a kezelés abbahagyása után is jelentkezhet. Amennyiben a hasmenése súlyossá vagy tartóssá válik, vagy azt tapasztalja, hogy az Ön széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, mivel ez az állapot életveszélyes is lehet. Ne szedjen a bélmozgásokat leállító vagy lelassító gyógyszereket, és forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben látása romlását, vagy bármilyen egyéb szemproblémát észlel, haladéktalanul keressen fel egy szemész szakorvost.
- Az Ön bőre érzékenyebbé válhat a napsütéssel vagy ultraibolya (UV) fénnyel szemben a Cifran filmtabletta szedése alatt. Kerülje az erős napfényt vagy mesterséges UV fényt, például a szoláriumozást.
- Ha Önnek vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Cifran filmtablettát szed.
- Ha Önnek veseproblémái vannak, tájékoztassa kezelőorvosát, mert ez esetben lehet, hogy gyógyszeradagját módosítani kell.
- A Cifran filmtabletta májkárosodást okozhat. Ha Ön olyan tüneteket észlel, mint például étvágytalanság, sárgaság, sötét vizelet, viszketés, hasi érzékenység, hagyja abba a Cifran filmtabletta szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Cifran filmtabletta a fehérvérsejtszám csökkenését és fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképességet okozhat. Ha Ön lázzal és súlyos állapotromlással, vagy lázzal és helyi fertőzés tüneteivel járó fertőzést (például torokfájás, garat vagy szájüregi gyulladás, húgyúti problémák) tapasztal, azonnal keresse fel a kezelőorvosát. Vért fognak venni Öntől a fehérvérsejtek számának ellenőrzése, és az esetleges súlyos fokú fehérvérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) kimutatása érdekében. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.

- Egyéb gyógyszerek és a Cifran filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ne szedje a Cifran filmtablettát tizanidinnel együtt, mivel ez olyan mellékhatásokat okozhat, mint például az alacsony vérnyomás és az álmosság (lásd 2. pont: "Ne szedje a Cifran filmtablettát").
- A következő gyógyszerekről ismert, hogy a szervezetben kölcsönhatásba lépnek a Cifran filmtablettával. Ha a Cifran filmtablettát ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedik, megváltoztathatja e gyógyszerek terápiás hatását. A mellékhatások kialakulásának valószínűségét is növelheti.

- Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi:
- K-vitamin antagonisták (pl. warfarin, acenokumarol, fenprokumon vagy fluindion) vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszer (a vér hígítására szolgáló gyógyszerek)
- más gyógyszerek amelyek megváltoztathatják a szívritmusát: antiaritmiás gyógyszerek, (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok), egyes kórokozó elleni szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), egyes elmebetegségekkezelésére használt szerek (ún. antipszichotikumok)
- probenecid (köszvény kezelésére való gyógyszer)
- metoklopramid (hányinger, hányás elleni gyógyszer)
- metotrexát (a daganatos betegségek bizonyos típusaira, pikkelysömör és reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazható)
- teofillin (légzési problémákra való gyógyszer)
- tizanidin (izommerevség kezelésére szklerózis multiplexben használt gyógyszer)
- olanzapin (pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer)
- klozapin (pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer)
- ropinirol (Parkinson-betegségre való gyógyszer)
- fenitoin (az epilepszia kezelésére szolgál)
- ciklosporin (bőrbetegségek, reumatoid artritisz és szervátültetés esetén használt gyógyszer)
- A Cifran filmtabletta növelheti vérében az alábbi gyógyszerek szintjét, illetve hatását:
- pentoxifillin (keringési betegségekre való gyógyszer)
- koffein (központi idegrendszeri izgató szer)
- duloxetin (depresszió, diabéteszes idegkárosodás vagy inkontinencia kezelésére használt gyógyszer)
- lidokain (szívbetegségek kezelésére vagy érzéstelenítésre használt gyógyszer)
- szildenafil (pl. merevedési zavar kezelésére használt gyógyszer)
- agomelatin (depresszió kezelésére használatos szer)
- zolpidem (altató)

- Néhány gyógyszer csökkenti a Cifran filmtabletta hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi vagy szedni szeretné:
- savkötők
- omeprazol
- ásványianyag-pótló készítmények
- szukralfát
- polimer foszfátkötők (például szevelamer vagy lantán-karbonát)
- kalciumot, magnéziumot, alumíniumot vagy vasat tartalmazó gyógyszerek vagy ásványianyag-pótló készítmények
Amennyiben e készítmények szedése nélkülözhetetlen, akkor a Cifran filmtablettát ezen készítmények bevételét megelőzően körülbelül két órával, vagy azt követően legalább 4 óra elteltével vegye be.
A Cifran filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Hacsak nem étkezés közben veszi be a Cifran filmtablettát, ne egyen vagy igyon semmilyen tejterméket (például tejet vagy joghurtot) vagy hozzáadott kalciumot tartalmazó italt a filmtabletták bevételekor, mivel ezek befolyásolhatják a hatóanyag felszívódását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben lehetséges, terhesség alatt kerülje a Cifran filmtabletta alkalmazását.
Ne szedje a Cifran filmtablettát, ha szoptat, mert a ciprofloxacin kiválasztódik az anyatejbe, és káros lehet a szoptatott csecsemő számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Cifran filmtabletta szedése során csökkenhet az éberség. Néhány idegrendszeri mellékhatás előfordulhat. Ezért mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, feltétlenül tapasztalja ki, hogyan reagál szervezete a Cifran filmtablettára. Amennyiben kétsége van, beszéljen kezelőorvosával.
3. Hogyan kell szedni a Cifran filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos benne, hogy hány darab Cifran filmtablettát és hogyan kell szednie, kérdezze meg kezelőorvosát.
A kezelőorvosa fogja elmondani Önnek, hogy pontosan mennyit, milyen gyakran, és mennyi ideig kell szednie a Cifran filmtablettát. Ez attól függ, hogy milyen típusú, és mennyire súlyos fertőzésben szenved.
Értesítse kezelőorvosát, amennyiben veseproblémái vannak, mert szükségessé válhat a dózis módosítása.
A kezelés általában 5-21 napig tart, de súlyosabb fertőzések esetén hosszabb időt is igénybe vehet.
a) A filmtablettát bőséges folyadékkal kell bevenni. Ne rágja össze a filmtablettákat, mert rossz ízűek.
b) Próbálja a filmtablettákat minden nap lehetőleg nagyjából ugyanabban az időben bevenni.
c) A filmtabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezésektől függetlenül is. Az étkezéssel bevitt kalcium nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást. Ne vegye be azonban a Cifran filmtablettát tejtermékekkel, például tejjel vagy joghurttal, vagy hozzáadott ásványi anyagokat tartalmazó gyümölcslevekkel (például hozzáadott kalciumot tartalmazó narancslével).
Ne feledje, hogy a Cifran filmtabletta szedése során bőséges folyadékfogyasztás szükséges.
Ha az előírtnál több Cifran filmtablettát vett be
Ha az előírt adagnál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Amennyiben lehetséges, vigye magával a filmtablettákat vagy a dobozt, hogy meg tudja mutatni az orvosnak.
Ha elfelejtette bevenni a Cifran filmtablettát
Amint lehet, vegye be a normál adagot, majd folytassa a gyógyszer szedését előírás szerint. Ha azonban már rövidesen esedékes a következő adag bevétele, ne vegye be a kihagyott adagot, és a megszokott módon szedje tovább a gyógyszert. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Feltétlenül szedje a kúra végéig a gyógyszert.
Ha idő előtt abbahagyja a Cifran filmtabletta szedését
Fontos, hogy befejezze a kúrát még akkor is, ha pár nap után jobban érzi magát. Ha túl hamar hagyja abba a gyógyszer szedését, akkor előfordulhat, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, és a fertőzés tünetei kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak. Rezisztencia is kialakulhat az antibiotikummal szemben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (10 emberből legfeljebb 1 tapasztalhatja):
- hányinger, hasmenés;
- ízületi fájdalmak gyermekek esetén;
- Nem gyakori mellékhatások (100 emberből legfeljebb 1 tapasztalhatja):
- gombákkal történő felülfertőződés;
- a fehérvérsejtek egyik típusának, az úgynevezett eozinofil granulociták számának megemelkedése;
- csökkent étvágy;
- hiperaktivitás vagy izgatottság;
- fejfájás, szédülés, alvási problémák vagy az ízérzés zavara;
- hányás, hasi fájdalom, emésztési problémák, például gyomorbántalom (emésztési zavar/gyomorégés), bélgázképződés;
- bizonyos anyagok (a transzaminázok és/vagy a bilirubin) szintjének megemelkedése a vérben;
- bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés;
- izom- és csontfájdalom (pl. végtagfájdalom, hátfájás, mellkasi fájdalom);
- rossz közérzet (gyengeség) vagy láz;
- ízületi fájdalmak felnőttek esetén;
- nem megfelelő veseműködés;
- a vérben az alkalikus-foszfatáz (egy kémiai anyag a vérben) szintjének megemelkedése;
- Ritka mellékhatások (1000 emberből legfeljebb 1 tapasztalhatja):
- a bél antibiotikumok alkalmazásához társuló gyulladása (álhártyás kolitisz) (nagyon ritka esetekben halálos lehet) (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- változások a vérképben a vérsejtek számában (leukopénia, leukocitózis, neutropénia, vérszegénység), a véralvadási faktorok (vérlemezkék) megnövekedett vagy csökkent mennyisége;
- allergiás reakció, vizenyő (ödéma) vagy a bőr és a nyálkahártyák gyorsan kialakuló vizenyős duzzanata (angioödéma);
- emelkedett vércukorszint (hiperglikémia);
- csökkent vércukorszint (hipoglikémia) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- zavartság, a tájékozódás zavara, szorongásos reakciók, furcsa álmok, depresszió (amely öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethet) vagy hallucinációk;
- zsibbadás és tűszúrás-érzés, az ingerekkel szembeni szokatlan érzékenység, csökkent bőrérzékenység, remegés, görcsroham (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések") vagy szédülés;
- látási problémák, beleértve a kettős látást;
- fülzúgás, hallásvesztés vagy halláskárosodás;
- gyors szívverés (tahikardia);
- a vérerek kitágulása (vazodilatáció), alacsony vérnyomás vagy ájulás;
- nehezített légzés, beleértve az asztmás tüneteket is;
- a máj működészavara, sárgaság (kolesztatikus ikterusz) vagy májgyulladás;
- fényérzékenység (lásd a 2. pontban: "Figyelmezetések és óvintézkedések");
- izomfájdalom, ízületi gyulladás, fokozott izomtónus vagy izomgörcs;
- veseelégtelenség, vér vagy kristályok a vizeletben (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések"), húgyúti gyulladás;
- folyadékvisszatartás (ödéma) vagy nagymértékű verejtékezés;
- az amiláz-enzim emelkedett szintje;
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből legfeljebb 1 tapasztalhatja):
- a vörösvérsejtszám csökkenésének egyik speciális típusa (hemolitikus anémia); egy bizonyos típusú fehérvérsejt számának veszélyes szintre csökkenése (agranulocitózis); az összes vérsejt (a fehér- és vörösvérsejtek, valamint vérlemezkék) számának csökkenése (páncitopénia), amely halálos lehet, a csontvelő működésének gátlása, ami szintén halálos is lehet (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás reakció vagy anafilaxiás sokk, amely halálos lehet - szérumbetegségszerű reakció) (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- elmezavar (pszichotikus reakciók, amelyek öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethetnek) (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- migrén, egyensúlyzavar, bizonytalan járás (járászavar), szaglászavarok (olfaktórikus zavarok), koponyaűri nyomásfokozódás (a koponyán belüli nyomás megnő) és pszeudotumor cerebri (jóindulatú koponyaűri nyomásfokozódás);
- színlátási zavarok;
- a vérerek falának gyulladása (vaszkulitisz);
- hasnyálmirigy-gyulladás;
- májsejtelhalás (májnekrózis), amely nagyon ritkán életveszélyes májelégtelenséghez vezethet;
- kisméretű, tűszúrásnyi vérzések a bőr alatt (petehiák); különféle bőrkiütések (például az akár halált is okozó Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme, eritéma nodózum);
- izomgyengeség, íngyulladás, ínszakadás - különösen a boka hátsó részén található nagy ín (Achillesz-ín) esetében (lásd a 2. pontban: "Figyelmeztetések és óvintézkedések"), a miaszténia grávisz tüneteinek rosszabbodása (lásd a 2. pontban: "Figyelmezetések és óvintézkedések");
- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- az idegrendszerrel kapcsolatos panaszok, például fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy végtaggyengeség (perifériás neuropátia és polineuropátia);
- rendellenes gyors szívműködés, életveszélyes szabálytalan szívritmus, szívritmus-változás
- (amelyet "QT-szakasz megnyúlás"-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor az EKG-n látható);
- hólyagos kiütések;
- véralvadásra gyakorolt hatás (K-vitamin antagonistákkal kezelt betegeknél);
- túlzottan emelkedett hangulat (mánia), vagy túlzott optimizmusérzés és hiperaktivitás (hipománia);
- DRESS-szindrómának nevezett túlérzékenységi reakció (gyógyszer által okozott bőrkiütés magas eozinofil vérsejtszámmal (eozinofíliával) és a különböző szerveket érintő (szisztémás) tünetekkel).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Cifran filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, nedvességtől védve tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cifran filmtabletta?
A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin.
Cifran 250 mg filmtabletta:
250 mg ciprofloxacin (291,19 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Cifran 500 mg filmtabletta:
500 mg ciprofloxacin (582,37 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Cifran 750 mg filmtabletta:
750 mg ciprofloxacin (873,56 mg ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: talkum, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kukoricakeményítő, karboximetilkeményítő-nátrium (A-típusú), mikrokristályos cellulóz.
Bevonat: "Opadry OY-S- 5810 white": talkum, makrogol 400, titán-dioxid (E 171), hipromellóz.
Milyen a Cifran filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Cifran 250 mg filmtabletta
Fehér vagy törtfehér, kerek, minkét oldalán domború felületű, filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "250" jelöléssel.
Cifran 500 mg filmtabletta
Fehér vagy törtfehér, hosszúkás, minkét oldalán domború felületű, filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "500" jelöléssel.
Cifran 750 mg filmtabletta
Fehér vagy törtfehér, hosszúkás, minkét oldalán domború felületű, filmtabletta, egyik oldalán mélynyomású "750" jelöléssel.
10 db, ill. 20 db filmtabletta színtelen, átlátszó PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban, dobozban.
1. Pontosan tartsa be az alkalmazásra vonatkozó utasításokat.
2. Az antibiotikumot ne szedje újra anélkül, hogy orvosa felírta volna Önnek, még akkor sem, ha hasonló betegséget szeretne kezelni.
3. Soha ne adja át másnak az antibiotikumot, mert lehet, hogy nem megfelelő az ő betegségére.
4. A kezelés végeztével a fel nem használt gyógyszereket vigye vissza a gyógyszertárba, mert így biztosítja, hogy megfelelő módon semmisítsék meg.
Kiszerelés: 10x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-7560/03
CIFRAN 500 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Medico Uno Pharmaceuticals
  • Hatóanyag: ciprofloxacin
  • ATC: Ciprofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1106 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: