BYDUREON 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz, előretöltött injekciós tollban

BYDUREON 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz, előretöltött injekciós tollban betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Bydureon és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Bydureon hatóanyagként exenatidot tartalmaz. A Bydureon-injekció 2-es típusú diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedő felnőttek vércukorszintjét segít megfelelő szinten tartani.
A Bydureon-t kombinálva alkalmazzák a következő antidiabetikus (cukorbetegség kezelésére használt) gyógyszerekkel: metformin, szulfonilureák és tiazolidindionok. Orvosa a Bydureon-t eddigi kezelése kiegészítéseként írja fel Önnek, a vércukorszint megfelelő szinten tartásának elősegítése érdekében. Továbbra is tartsa be diétáját, és végezzen elegendő testmozgást.
Ön azért lett cukorbeteg, mert szervezete nem termel elég inzulint ahhoz, hogy vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa, vagy a szervezete nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. A Bydureon-ban lévő gyógyszer serkenti a szervezet inzulintermelését, ha a vércukorszint magas.
2. Tudnivalók a Bydureon alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Bydureon-t
- Ha allergiás az exenatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bydureon alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakemberrel a következőkről:
- Ha szulfonilureával együttesen alkalmazza, mivel ilyen esetben a vércukorszint túl alacsonnyá válhat (hipoglikémia). Mérje rendszeresen a vércukorszintjét. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos benne, hogy az Ön által szedett gyógyszerek valamelyike tartalmaz-e szulfonilureát.
- A Bydureon nem alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben vagy ún. diabéteszes ketoacidózisban.
- A Bydureon-t a bőr alá kell befecskendezni, nem szabad vénába vagy izomba beadni.
- Ha súlyos problémái vannak gyomorürülésével vagy emésztésével, a Bydureon alkalmazása nem javasolt. A Bydureon-ban lévő gyógyszer lassítja a gyomor ürülését, ezért az étel lassabban halad át a gyomrán.
- Mondja el kezelőorvosának, ha volt valaha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreátitisz) (lásd
4. pont).
- Ha Ön túl gyorsan veszít testtömegéből (hetente több, mint 1,5 kg-ot) beszélje meg kezelőorvosával, mivel lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.
- A Bydureon vesebetegségben szenvedő betegek körében történő alkalmazásával kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha Ön súlyos vesebetegségben szenved vagy művesekezelésben ("dialízis") részesül, nem javasolt a Bydureon alkalmazása.
Gyermekek és serdülők
A Bydureon gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a Bydureon alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Bydureon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a warfarint, valamint a vény nélkül kapható készítményeket is.
Nem javasolt a Bydureon együttes alkalmazása inzulinkészítményekkel, vagy egyéb olyan, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, melyek a Bydureon-hoz hasonló módon hatnak (pl. liraglutid és Byetta (napi kétszeri adagolású exenatid)).
Terhesség, szoptatás és termékenység
Fogamzóképes korban lévő nőknek fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a Bydureon-kezelés alatt. Nem ismeretes, hogy a Bydureon ártalmas lehet-e a magzatra.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel a Bydureon nem alkalmazható terhesség ideje alatt, illetve a terhességet megelőző legalább három hónapos időszakban.
Nem ismeretes, hogy a Bydureon-ban lévő gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. A Bydureon nem alkalmazható szoptatás ideje alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha a Bydureon-t szulfonilureával együttesen alkalmazza, a vércukorszint túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). A hipoglikémia ronthatja a koncentrálási képességét. Kérjük, gondoljon erre a lehetséges mellékhatásra minden olyan helyzetben, ahol Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. autóvezetés vagy gépek üzemeltetése).
Fontos információ a Bydureon egyes összetevőiről
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Bydureon-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, a gyógyszerésze vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert.
A Bydureon-t hetente egyszer kell beadni, a nap bármelyik szakában, étkezéstől függetlenül.
A Bydureon-t a has, a comb vagy a felkar hátsó részének bőre alá kell befecskendezni (szubkután injekció).
Minden héten használhatja ugyanazt a testtájékot. Válasszon mindig más beadási helyet az adott testtájékon belül.
Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét, ez különösen fontos, ha szulfonilurea készítményt is kap.
A Bydureon beadásához kövesse a dobozban lévő Használati útmutató utasításait.
Az első használat előtt a kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek kell megtanítania Önt arra, hogy hogyan kell beadni a Bydureon-t. Pontosan követnie kell a kartondobozban található "Használati útmutató"-t.
Először ellenőrizze, hogy az injekciós tollban lévő folyadék áttetsző és részecskéktől mentes. A folyadék és a por összekeverése után csak akkor használja a szuszpenziót, ha a keverék fehér/törtfehér és opálos. Ha száraz porból álló csomókat lát az injekciós toll oldalán, a gyógyszer NINCS megfelelően elkeveredve. Ütögesse ismét határozottan, míg teljesen el nem keveredik.
A Bydureon-t a por és az oldószer összekeverése után azonnal be kell adni.
Minden injekció beadása során használjon új injekciós tollat, és használat után semmisítse meg.
Ha az előírtnál több Bydureon-t alkalmazott
Ha túl sok Bydureon-t adott be magának, orvosi kezelésre lehet szüksége. A túl nagy adagban beadott Bydureon hányingert, hányást, szédülést vagy az alacsony vércukorszinttel járó egyéb tüneteket okozhat (lásd 4. pont).
Ha elfelejtette alkalmazni a Bydureon-t
Jelöljön ki magának egy napot, és a Bydureon injekciót minden héten ezen a napon adja be. Ha egy adag kimaradt, az injekciót be kell adni, amint az lehetséges. A következő injekciónál visszatérhet a kiválasztott injekciós napjához. Egy 24 órás időtartam alatt azonban csak egy injekció adható be. Meg is változtathatja az injekció beadásának napját. Ne adjon be ugyanazon a napon két injekciót.
Ha nem biztos benne, hogy beadta az egész adag Bydureon-t
Ha nem biztos benne, hogy az egész adag beadásra került, ne adjon be még egy adag Bydureon-t, hanem csak a következő héten, a tervezett adagot.
Ha idő előtt abbahagyja a Bydureon alkalmazását
Ha úgy érzi, hogy abba kellene hagynia a Bydureon alkalmazását, beszéljen kezelőorvosával. A Bydureon alkalmazásának felfüggesztése hatással lehet a vércukorszintjére.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos allergiás reakciókat (ún. anafilaxia) jelentettek (a gyakoriság nem ismert, a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg).
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
- az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása,
- nyelési nehézség,
- csalánkiütés és nehézlégzés.
Hasnyálmirigy-gyulladásos (pankreátitisz) esetekről számoltak be nem ismert gyakorisággal olyan betegeknél, akik Bydureon-t kaptak. A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos, esetlegesen életet veszélyeztető betegség lehet.
- Mondja el kezelőorvosának, ha korábban volt hasnyálmirigy-gyulladása, epeköve, alkohol- betegsége vagy nagyon magas triglicerid-szintje. Ezek a betegségek növelhetik a hasnyálmirigy- gyulladás kialakulásának vagy kiújulásának a kockázatát, akár kap Bydureon-kezelést, akár nem.
- HAGYJA ABBA a Bydureon alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha súlyos és tartós, akár hányással is kísért hasi fájdalmat érez, mivel lehetséges, hogy hasnyálmirigy- gyulladása (pankreátitisze) van.
A Bydureon nagyon gyakori mellékhatásai (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- hányinger (a hányinger leggyakrabban a Bydureon-kezelés elkezdésekor észlelhető, de idővel a legtöbb betegnél enyhül),
- hányás,
- hasmenés vagy székrekedés,
- helyi reakciók az injekció beadásának a helyén.
Amennyiben helyi reakciók jelentkeznek az injekció beadásának a helyén (a bőrpír, bőrkiütés vagy viszketés), a tünetek enyhítése érdekében kérje kezelőorvosa segítségét. Kis csomót láthat vagy érezhet a bőre alatt az injekció után: ez rendszerint 4-8 hét elteltével felszívódik. Emiatt nem kell félbeszakítania a kezelést.
- Hipoglikémia.
Ha a Bydureon-t szulfonilurea-tartalmú készítménnyel együttesen alkalmazza, előfordulhat alacsony vércukorszint (hipoglikémia), mely általában enyhe vagy közepesen súlyos lehet. Lehetséges, hogy a Bydureon alkalmazása során csökkenteni kell a szulfonilurea-készítmény adagját. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozhatnak: fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhség, szapora szívverés, verejtékezés és nyugtalanság. Orvosa elmondja Önnek, hogyan kell kezelni az alacsony vércukorszintet.
A Bydureon gyakori mellékhatásai (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- szédülés,
- fejfájás,
- fáradtság,
- álmosság,
- hasi fájdalom,
- puffadás,
- emésztészavar,
- böfögés,
- gyomor- és bélgáz képződés,
- gyomorégés,
- étvágycsökkenés.
A Bydureon csökkentheti az étvágyat, a bevitt táplálék mennyiségét és a testtömegét.
Ha túl gyorsan fogy (több, mint heti 1,5 kg-ot), beszélje meg kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.
A Bydureon nem gyakori mellékhatásai vagy nem ismert gyakoriságú mellékhatásai (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- angioödéma (az arc és a torok feldagadása),
- a veseműködés romlása,
- túlérzékenység (kiütések, viszketés és a nyak, az arc, a száj vagy a torok szöveteinek hirtelen feldagadása),
- bélelzáródás,
- az injekció beadása helyén jelentkező reakciók. Az exenatid injekciót követően az injekció beadásának helyén bőrreakciókat jelentettek. Ezek közé tartozik a gennytartalmú üreg (tályog) és duzzanat, a kivörösödött és érzékeny bőrterület (cellulitisz).
A fentieken kívül néhány további mellékhatást is észleltek azoknál a betegeknél, akik Bydureon-t vagy a Bydureon-éval megegyező hatóanyagú készítményt kaptak.
Gyakori:
- verejtékezés
Nem gyakori:
- szokatlan íz a szájban
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- kiszáradás, ami néha a veseműködés romlásával jár,
- hajhullás,
- warfarinnal történt együttes alkalmazásakor az INR- (a véralvadás mértékét jellemző) érték változását jelentették.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a cukorbetegsége gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bydureon-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. Nem fagyasztható!
Az injekciós toll a használatba vétel előtt legfeljebb 4 hétig, 30 °C alatt tárolható. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A megfagyott Bydureon injekciós tollat ki kell dobni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Bydureon
- A készítmény hatóanyaga az exenatid.
- Minden előretöltött injekciós toll 2 mg exenatidot tartalmaz. A feloldást követően a bejuttatott adag 2 mg/0,65 ml.
- Egyéb összetevők:
- Por: poli(D,L-laktid-ko-glikolid), szacharóz.
- Oldószer: karmellóz-nátrium, nátrium-klorid, poliszorbát 20, nátrium-dihidrogén-foszfát monohidrát, dinátrium-foszfát heptahidrát, injekcióhoz való víz és nátrium-hidroxid (a pH beállításához).
Milyen a Bydureon külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Ez a gyógyszer egy előretöltött injekciós tollban lévő, szuszpenziós injekcióhoz való por és oldószer (folyadék) formájában kerül forgalomba. Az egyik rekeszben lévő por (2 mg) fehér vagy törtfehér, és a másik rekeszben lévő oldószer átlátszó, színtelen vagy halványsárga vagy halványbarna oldat.
Minden egyadagos előretöltött injekciós tollhoz egy tű van mellékelve. Minden kartondoboz tartalmaz még egy tartalék tűt is.
A Bydureon 4 egyadagos előretöltött injekciós tollat tartalmazó kiszerelésben vagy 12 (három, 4 darabos csomagolás) egyadagos előretöltött injekciós tollat tartalmazó gyűjtőcsomagolásban kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
- Kövesse lépésről lépésre a következő utasításokat.
- Szüksége lesz elegendő időre ahhoz, hogy az elejétől a végéig megszakítás nélkül végig tudjon csinálni minden egyes lépést.
- Amikor már hozzászokott ahhoz, hogy saját magának adja az injekciót, feltehetően kevesebb időre lesz szüksége.
FONTOS TUDNIVALÓ:
Olvassa el és kövesse gondosan az alábbi útmutató minden lépését minden alkalommal, amikor beadja a Bydureon-t. Ne hagyjon ki lépéseket. Olvassa el a dobozban lévő Betegtájékoztatót is.
Útmutató a készlet elemeihez
- Egyadagos készlet

Itt nyissa fel, hogy jobban szemügyre vehesse annak részeit.
Tartsa nyitva a fület, hogy ismételten megtekinthesse, miközben halad lépésről lépésre.

Útmutató a készlet elemeihez
Egyadagos készlet

Mit tartalmaz?
A megfelelő dózis beadásának érdekében olvassa el a tájékoztató minden pontját és kövessen minden lépést a megfelelő sorrendben.
Az útmutató a következő részekből áll:
1. Előkészület
2. Az egyes elemek összeillesztése
3. A gyógyszer összekeverése és a fecskendő feltöltése
4. A gyógyszer befecskendezése
Gyakori kérdések és válaszok.
1. Előkészület
1a Vegye ki az egyadagos készletet a hűtőszekrényből.
Készüljön elő a használt tűk és fecskendő megfelelő módon történő eldobására. Legyen kéznél minden, ami a használt tűk és fecskendő eldobásához szükséges.
1b Mosson kezet.

Húzza le a fedőfóliát.
Vegye ki a fecskendőt. A fecskendőben lévő folyadéknak áttetszőnek és részecskéktől mentesnek kell lennie. Légbuborékok jelenléte normális jelenség.
Helyezze a tűt, az injekciós üveg csatlakozó csomagját, az injekciós üveget és a fecskendőt egy tiszta, sík felületre.

Vegye kézbe a tűt, és csavarja le a kék kupakot.
Tegye le a tűvédő kupakkal ellátott tűt. A tű most elő van készítve. Később lesz rá szüksége. Szükség esetére van egy tartalék tű.

Vegye kézbe az injekciós üveget.
Óvatosan ütögesse néhányszor kemény felülethez az injekciós üveget, hogy a por fellazuljon.

A hüvelykujja segítségével távolítsa el a zöld kupakot.
Tegye le az injekciós üveget.
2. Az elemek összeillesztése

Vegye kézbe az injekciós üveg csatlakozó csomagját és húzza le róla a papírfedelet. Ne érjen hozzá a benne lévő narancsszínű csatlakozóhoz.

Továbbra is tartsa kezében az injekciós üveg csatlakozó csomagját.
Vegye a másik kezébe az injekciós üveget.


Nyomja erősen az injekciós üveget a narancsszínű csatlakozóba.

Emelje ki a csomagból az injekciós üveget a ráillesztett narancsszínű csatlakozóval együtt.

Így kell most kinéznie az injekciós üvegnek.
Tegye félre egy kis időre.

Vegye kézbe a fecskendőt.
A másik kezével szorosan fogja meg a fehér kupakot a rajta levő 2 szürke négyzetnél fogva.

Törje le a kupakot.
Vigyázzon, hogy ne nyomja meg a dugattyút.
A kupakot úgy törje le, ahogyan azt egy pálcával tenné.

Így kell kinéznie a letört kupaknak.
A kupakra nem lesz szüksége, ezért eldobhatja.

Így kell most kinéznie a fecskendőnek.

Most vegye kézbe a narancsszínű csatlakozóval ellátott injekciós üveget.
A narancsszínű csatlakozónál fogva ütközésig csavarja rá az injekciós üveget a fecskendőre. Győződjön meg róla, hogy valóban a narancsszínű csatlakozónál fogva csavarja. Ne húzza túl a menetet. Vigyázzon, nehogy megnyomja a dugattyút.

Így kell kinéznie a fecskendővel összekapcsolódott injekciós üvegnek.
3. A gyógyszer összekeverése és a fecskendő feltöltése
FONTOS TUDNIVALÓ:
A következő lépések során fel fogja oldani a gyógyszert, és fel fogja tölteni a fecskendőt. Amint feloldotta a gyógyszert, azonnal be kell adnia. A feloldott gyógyszert nem szabad félretenni, hogy később adja be.


Nyomja le a hüvelykujjával a dugattyút ütközésig és tartsa lenyomva.
Azt érezheti, hogy a dugattyú kissé visszanyom.


Tartsa lenyomva a dugattyút a hüvelykujjával és rázza össze erőteljesen. Addig rázza, amíg a folyadék és a por teljesen össze nem keveredik.
Ne féljen attól, hogy az injekciós üveg leválik, a narancsszínű csatlakozó rajta tartja a fecskendőn.
Erőteljesen rázza, mintha például salátöntethez egy üveg olaj-ecet keveréket kellene összeráznia.


Amikor a gyógyszer megfelelően feloldódott, opálos kinézetűnek kell lennie.

Ha száraz porból álló csomókat észlel az injekciós üveg oldalán vagy alján, a gyógyszer NINCS jól elkeveredve.
Rázza össze ismét erőteljesen, amíg megfelelően el nem keveredik.
Rázás közben hüvelykujjával tartsa lenyomva a dugattyút.

Most tartsa úgy az injekciós üveget, hogy a fecskendő felfelé mutasson. Hüvelykujjával tartsa továbbra is ütközésig benyomva a dugattyút és ne engedje elmozdulni.

Óvatosan ütögesse meg az üveget a másik kezével. Hüvelykujjával tartsa továbbra is benyomva a dugattyút, hogy ne mozdulhasson el.
Az ütögetés elősegíti, hogy a gyógyszer lecsorogjon az injekciós üveg oldalán. Légbuborékok jelenléte normális jelenség.

Húzza vissza a dugattyút a fekete színű, szaggatott dózisvonalon túl.
Ezáltal a gyógyszer átkerül az injekciós üvegből a fecskendőbe. Légbuborékokat láthat, ami normális jelenség.
Egy kevés mennyiségű folyadék kitapadhat az injekciós üveg falára, ez is természetes jelenség.

Egyik kezével tartsa helyben a dugattyút, hogy ne mozduljon el.

Másik kezével csavarja le a narancsszínű csatlakozónál fogva az injekciós üveget.
Miután eltávolította a csatlakozót, vigyázzon, nehogy benyomja a dugattyút.

Így kell most kinéznie a fecskendőnek.
4. A gyógyszer beadása
FONTOS TUDNIVALÓ:
Olvassa el figyelmesen a következő lépéseket, és nézze meg gondosan az ábrákat. Ez segít abban, hogy valóban a megfelelő mennyiségű gyógyszert kapja meg.

Csavarja rá ütközésig a tűt a fecskendőre. Még ne vegye le a tűvédő kupakot. Vigyázzon rá, nehogy megnyomja a dugattyút.

Lassan nyomja be a dugattyút addig, amíg a dugattyú vége egy vonalba nem ér a fekete szaggatott dózisvonallal.
Ezt követően leveheti a hüvelykujját a dugattyúról.
Nagyon fontos, hogy ettől a ponttól kezdve ne nyomja tovább a dugattyút, mert így veszendőbe mehet a gyógyszer egy része, és ebben az esetben nem fogja megkapni a megfelelő dózist.


A dugattyú tetejének egy vonalban kell állnia a fekete szaggatott dózisvonallal, mielőtt a következő lépésre térne. Ez azért fontos, hogy a megfelelő dózist adja be magának.
FONTOS TUDNIVALÓ:
Normális esetben is láthat néhány légbuborékot a keverékben.
A légbuborékok nem ártalmasak, és nem befolyásolják az adagot.

A gyógyszert befecskendezheti a hasi tájékba, a combba, vagy a felkar hátsó részébe.
Beadhatja minden héten ugyanarra a testtájékra, azonban az adott testtájékon belül minden esetben más-más beadási helyet válasszon.

Fogja meg a fecskendőt a szaggatott dózisvonal közelében.

Húzza le egyenesen a tűvédő kupakot.
Ne csavarja.

Vigyázzon, nehogy megnyomja a dugattyút.
Amikor leveszi a tűvédő kupakot, 1-2 folyadékcseppet láthat. Ez normális jelenség.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a kezelőorvosa által ajánlott befecskendezési technikát alkalmazza. Ne felejtse el: A Bydureon injekciót a feloldás után azonnal be kell adni.
Szúrja be a tűt a bőre alá (szubkután). Ahhoz, hogy a teljes adag beadásra kerüljön, hüvelykujjával ütközésig nyomja be a dugattyút.
Húzza ki a tűt.
Nézze meg a Betegtájékoztatóban (3. pont), hogy mit kell tennie, ha nem biztos benne, hogy az egész adag beadásra került.
4h. Helyezze vissza a tűvédő kupakot. A fecskendőt a hozzá csatlakozó, tűvédővel borított tűvel együtt az egészségügyi szakembertől elsajátított módon semmisítse meg.
A készlet egyik darabját sem kell megtartania. Minden egyadagos készletben megtalálható minden, ami a Bydureon heti egyszeri beadásához szükséges.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
Amikor eljött az ideje egy újabb gyógyszeradag beadásának, kezdje újra az 1. lépéssel.
Gyakori kérdések és válaszok
Gyakori kérdések és válaszok
1. Miután feloldottam a gyógyszert, mennyi ideig várhatok az injekció beadásával?
Feloldás után azonnal be kell adni a Bydureon injekciót. Amennyiben nem adja be azonnal a Bydureon injekciót, a fecskendőben kis gyógyszercsomók kezdenek kialakulni. Ezek a csomók eldugaszolhatják a tűt az injekció beadása során (lásd a 7. kérdést).

2. Honnan tudhatom, hogy a gyógyszer megfelelően feloldódott?

A gyógyszer akkor van megfelelően feloldódva, ha opálos kinézetű. Nem tartalmazhat száraz port az injekciós üveg oldalán vagy alján. Amennyiben száraz port lát, rázza össze erőteljesen, miközben hüvelykujjával lenyomva tartja a dugattyút. (Ez a kérdés a 3a-tól 3d-ig tartó lépésekre vonatkozik.)
3. Készen állok az injekció beadására. Mit tegyek, ha légbuborékokat látok a fecskendőben?
Légbuborékok előfordulása a fecskendőben normális jelenségnek számít. A légbuborékok nem ártalmasak az Ön számára és nem befolyásolják a beadott adagot. A Bydureon-t a bőr alá kell befecskendezni (szubkután). A légbuborékok nem jelentenek gondot az ilyen típusú injekcióknál.
4. Mit tegyek, ha nehézségeim vannak a tű felhelyezésével?
Először bizonyosodjon meg róla, hogy eltávolította a kék kupakot. Ezt követően ütközésig csavarja rá a tűt a fecskendőre. A gyógyszer-veszteség megelőzése érdekében a tű felhelyezése során ne nyomja meg a dugattyút. Az injekció beadásának technikájára vonatkozó további információkért kérdezze kezelőorvosát.
(Ez a kérdés a 4a lépésre vonatkozik.)
5. Mit tegyek, ha nem sikerül levenni a tűvédő kupakot?
Egyik kezével fogja meg a fecskendőt a fekete szaggatott dózisvonal közelében. A másik kezével fogja meg a tűvédő kupakot. Húzza le egyenesen a kupakot. Ne csavarja. (Ez a kérdés a 4f lépésre vonatkozik.)
6. A 4c lépésnél tartok. Mit tegyek, ha a dugattyút túlnyomtam a fekete szaggatott dózisvonalon?
A fekete szaggatott dózisvonal mutatja a helyes dózist. Amennyiben a dugattyút túlnyomta a vonalon, folytassa a 4d pontban leírtak szerint, és adja be az injekciót. Mielőtt eljönne a következő heti injekció ideje, olvassa el ismét figyelmesen az útmutató 3a-tól 4h-ig tartó lépéseit.
7. Mit tegyek, ha az injekció beadása során nem sikerül teljesen lenyomni a dugattyút?
Ez azt jelenti, hogy a tű eltömődött. Vegye le a tűt, és helyezze fel a tartalékot, ami a készletben található. Válasszon egy másik beadási helyet és adja be az injekciót.
Nézze át újra:
- hogyan kell levenni a kék kupakot a tűről, lásd az 1d lépést.
- hogyan kell felhelyezni a tűt, lásd a 4a lépést.
- hogyan kell levenni a tűvédő kupakot és hogyan kell beadni az injekciót, lásd a 4e-től 4g-ig tartó lépéseket.
Ha továbbra sem tudja teljesen benyomni a dugattyút, húzza ki a tűt. Óvatosan helyezze vissza a tűre a kupakot. Olvassa el a Betegtájékoztatóban (3. pont), hogy mit tegyen, ha nem biztos benne, hogy beadta-e a teljes adagot.
Mindig jól rázza fel a gyógyszert és feloldást követően azonnal adja be, hogy megelőzze a tű eltömődését.
A Bydureon-t hetente csak egyszer kell beadni.
Jegyezze fel magának, hogy mikor adta be a Bydureon-t és jelölje be naptárába a soron következő injekció beadásának időpontját.
Hogyan tudhat meg többet a Bydureon-ról?

- Beszéljen a kezelőorvosával
- Olvassa el figyelmesen a Betegtájékoztatót.
A használati útmutató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ


Az alkalmazás előtt körültekintően olvassa el ezeket az utasításokat.

Bydureon 2 mg por és oldószer retard szuszpenziós injekcióhoz, előretöltött injekciós tollban
Hogyan használja a Bydureon előretöltött injekciós tollat?

Az injekciós toll alkalmazása előtt javasolt, hogy annak megfelelő használatára egy egészségügyi szakember megtanítsa.
Hacsak egy képzett személy nem tud segíteni a gyógyszer beadásában, az nem javasolt olyanoknak, akik vakok vagy gyengénlátók.
1. lépés: Készítse elő az injekciós tollát.
Hagyja az injekciós tollát felmelegedni.
Vegyen ki egy injekciós tollat a hűtőszekrényből, és hagyja azt legalább 15 percig szobahőmérsékleten állni. NE használja az injekciós tollat a lejárati ideje után!
Amíg az injekciós toll melegszik, mosson kezet.

A sarkán lévő fület felhúzva nyissa ki a tálcát. Ezután vegye ki az injekciós tollat és a tűt. NE használja az injekciós tollat vagy a tűt, ha annak bármelyik része törött vagy hiányzik!

Az ellenőrzőnyíláson keresztül ellenőrizze le az injekciós toll belsejében lévő folyadékot. Tisztának és látható részecskéktől mentesnek kell lennie. Az normális, ha légbuborékokat lát a folyadékban.

Húzza le a papírfület a tűvédő kupakról.

A tűt az injekciós toll tetejére nyomva és csavarva, csatlakoztassa szorosan a tűt az injekciós tollhoz. Még NE vegye le a tűvédő kupakot!

2. lépés: Keverje össze az adagot.

Elegyítse a gyógyszert. Az injekciós tollat a tűvédő kupakkal felfelé függőlegesen tartva, lassan forgassa el a forgatógombot. HAGYJA ABBA, amikor egy kattanást hall, és a zöld címke eltűnik.

Az összekeveréshez erősen ütögesse meg az injekciós tollat. Fogja meg az injekciós tollat azon a végén, ahol a narancssárga címke van, és erősen ütögesse az injekciós tollat a tenyeréhez. ANÉLKÜL, hogy tovább tekerné a forgatógombot, minden pár ütögetés után FORDÍTSA EL az injekciós tollat. Erősen ütögesse az előretöltött injekciós tollat, amíg egyenletesen opálos, csomóktól mentes oldat keletkezik. Lehet, hogy akár 80-szor vagy még többször is meg kell ütögetnie az injekciós tollat.

Ellenőrizze le a szuszpenziót. Tartsa az injekciós tollat a fény felé, és nézzen át a keverőablak mindkét oldalán. Az oldatban NEM LEHETNEK CSOMÓK, és egyenletesen opálosnak kell lennie.


Ahhoz, hogy a teljes adag beadásra kerüljön, a gyógyszert jól össze kell keverni. Ha nem keveredett össze rendesen, ütögesse hosszabb ideig, és még erősebben.
NE menjen tovább a következő lépésre, amíg a gyógyszere nincs jól összekeverve!

Ahhoz, hogy a teljes adag beadásra kerüljön, a gyógyszert jól össze kell keverni. Ha nem keveredett össze rendesen, ütögesse hosszabb ideig, és még erősebben.
A keverőablak mindkét oldalát hasonlítsa össze az alábbi fényképpel, úgy, hogy odatartja az injekciós tollat a laphoz. Különösen figyeljen oda az alsó részre. Ha nem lát csomókat, készen áll az injekció beadására.

3. lépés: Az adag befecskendezése
FONTOS! Amint a gyógyszer jól összekeveredett, azonnal be kell adnia az adagot! Nem teheti félre későbbi felhasználásra!
Válassza ki az injekció beadási helyét, ami egyaránt lehet a hasfal, a comb vagy akár a felkar hátsó része is. Beadhatja minden héten ugyanarra a testtájékra, azonban az adott testtájékon belül minden esetben más-más beadási helyet válasszon. Szappannal és vízzel vagy egy alkoholos törlővel óvatosan tisztítsa meg a területet.


Tekerje el a forgatógombot, hogy szabaddá váljon az injekció beadására szolgáló gomb.
Az injekciós tollat a tűvédő kupakkal felfelé függőlegesen tartva, tekerje el a forgatógombot, amíg a narancssárga címke eltűnik, és az injekció beadására szolgáló gomb szabaddá nem válik. Még NE nyomja be az injekció beadására szolgáló gombot!Egyenesen lehúzva vegye le a tűvédő kupakot. NE tekerje! Láthat néhány csepp folyadékot a tűn vagy a tűvédő kupakban.

Fecskendezze be a gyógyszert. Szúrja a tűt a bőrébe (szubkután). Addig nyomja az injekció beadására szolgáló gombot a hüvelykujjával, amíg egy kattanást nem hall. Tartsa benyomva 10 másodpercig, hogy biztosan beadja a teljes adagot.

Megfelelő módon dobja ki az injekciós tollát, a csatlakoztatott tűvel együtt, egy nem átszúrható falú szemetes tartályba. NE próbálja meg visszatenni a kupakot a tűre vagy újra felhasználni azt!

Gyakori kérdések és válaszok
1. Honnan tudom, hogy a gyógyszer jól összekeveredett?
A gyógyszer akkor keveredett jól össze, amikor a nyílás mindkét oldaláról nézve a folyadék opálos. Egyetlen csomót sem szabad látnia a folyadékban. Segíthet, ha az injekciós tollat a fény felé tartja, amikor átnéz a nyíláson. Ha bármilyen méretű csomót lát, ütögesse erősen az injekciós tollat a tenyeréhez, amíg a gyógyszer össze nem keveredik.
2. Gondot okoz az adagom összekeverése. Mit tehetek?
Ne feledje, hogy az adag előkészítése előtt legalább 15 perccel vegye ki az injekciós tollat a hűtőszekrényből. Ez lehetőséget ad arra, hogy az injekciós toll szobahőmérsékletűre melegedjen. Könnyebb lesz a gyógyszert összekeverni, ha az injekciós toll szobahőmérsékletű.
Győződjön meg róla, hogy az injekciós tollat a forgatógombos és a narancssárga címkés végén fogja. Itt jobban meg tudja fogni az injekciós tollat, és erősebben tudja ütögetni a tenyeréhez.
Az is segíthet, ha a keverőablak mindkét oldalát nekiütögeti a tenyerének. Amíg csomót lát, folytassa az ütögetést.
3. A gyógyszer összekeverése után mennyi ideig várhatok az injekció beadásával?
Az összekeverés után azonnal be kell adnia az adagot. Ha nem adja be azonnal az adagot, kis csomók képződhetnek az injekciós tollban, és előfordulhat, hogy nem tudja beadni a teljes adagot.
4. Készen állok az injekció beadására. Mit kell tennem, ha légbuborékokat látok az injekciós tollban?
Az normális, hogy légbuborékok vannak az injekciós tollban. A gyógyszer a bőrébe (szubkután) kerül beadásra. A légbuborékok nem lesznek ártalmasak, és nem fogják befolyásolni az adagot ennél a típusú injekciónál.
5. Mit kell tennem, ha nem tudom teljesen benyomni az injekció beadására szolgáló gombot, amikor megpróbálom beadni az adagomat?
Ellenőrizze, hogy teljesen rácsavarta-e az injekciós tollra a tűt. Arról is győződjön meg, hogy ütközésig elforgatta a forgatógombot, hogy a narancssárga címke eltűnt, és az injekció beadására szolgáló gomb megjelent.
Ha még mindig nem tudja benyomni a gombot, ez azt jelentheti, hogy a tű eldugult. Húzza ki a tűt a bőréből, és cserélje azt ki a kartondobozban található tartalék tűvel. Ismételje át, hogy hogyan kell csatlakoztatni a tűt. Ezután válasszon egy másik helyet az injekció beadásához, és fejezze be az injekció beadását.
Ha még mindig nem tudja teljesen benyomni a gombot, húzza ki a tűt a bőréből. A csatlakoztatott tűvel együtt dobja ki az injekciós tollat egy nem átszúrható falú szemetes tartályba.
6. Honnan tudom, hogy a teljes adagot beadtam?
Hogy biztosan beadja a teljes adagot, addig nyomja az injekció beadására szolgáló gombot a hüvelykujjával, amíg egy kattanást nem hall. A kattanás után még tartsa 10 másodpercig a tűt a bőrében. Ez elegendő időt ad majd arra, hogy az injekciós tollból az összes gyógyszer a bőre alá jusson.
7. Hogyan dobjam el a Bydureon injekciós tollamat?
Egy nem átszúrható falú szemetes tartályra lesz szüksége, ami elég nagy ahhoz, hogy az egész injekciós toll beleférjen, a csatlakoztatott tűvel együtt. A tartálynak feltétlenül legyen teteje! Használhat veszélyes biológiai hulladék tárolására alkalmas tartályt, más, kemény műanyag tartályt vagy fémtartályt. A kartondoboz nem tartalmaz tartályt.
Kérdezze meg gyógyszerészét, hogyan tudja biztonságosan eldobni a használt injekciós tollakat és tűket tartalmazó tartályt. Ne dobja tartályt a háztartási hulladék közé.
Published date: 2014.11.07.
Kiszerelés: 4x egyadagos inj. toll Törzskönyvi szám: EU/1/11/696/003
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AstraZeneca AB
  • Hatóanyag: exenatid
  • ATC: Exenatide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 28694Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 8608 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 28694 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)