AVONEX 30 µg/0,5 ml oldatos injekció

AVONEX 30 µg/0,5 ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az AVONEX és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer az AVONEX?

Az Avonex hatóanyaga a béta-1a interferon nevű fehérje. Az interferonok a szervezetben termelődő természetes anyagok, amelyek hozzájárulnak a fertőzések és betegségek elleni védelemhez. Az Avonex-ben található fehérje pontosan ugyanazokból az összetevőkből áll, mint az emberi szervezetben található béta interferon.
Milyen betegségek esetén alkalmazható az AVONEX?
Az Avonex a szklerózis multiplex (SM) kezelésére szolgál. Az Avonex-kezelés segíthet megelőzni az Ön állapotának romlását, de nem gyógyítja meg az SM-et.
Az SM tünetek és panaszok betegenként eltérőek. Az észlelt tünetek az alábbiak lehetnek:
- egyensúlyzavar vagy bizonytalanságérzés, járási problémák, merevség és izomgörcsök, fáradtság, az arc, a karok vagy a lábak zsibbadtsága
- heveny vagy krónikus fájdalom, hólyag- és bélproblémák, szexuális problémák és látási zavarok
- gondolkodási és koncentrálási nehézségek, depresszió.
Az SM tünetei időnként fellángolhatnak: ezt visszaesésnek hívják.
(Megjegyzések az információkhoz)
Az Avonex akkor a leghatásosabb, ha hetente egyszer, rendszeresen, ugyanabban az időben alkalmazza.
Ne hagyja abba az Avonex-kezelést neurológusa megkérdezése nélkül.
Az Avonex hozzájárulhat a visszaesések számának csökkentéséhez és lassíthatja az SM funkciókiesést okozó hatásait. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy mennyi ideig alkalmazhatja az Avonex-et, vagy hogy mikor hagyja abba annak alkalmazását.
Hogyan hat az AVONEX?
A szklerózis multiplex jellemzője az idegrendszerben (agyban vagy gerincvelőben) kialakult károsodás. SM-ben a beteg szervezetének védekező rendszere idegenként reagál az idegrostokat szigetelő védőrétegre, az ún. myelinre. Ha pedig a myelin károsodik, akkor az agy és a test többi része között ingerületvezetési zavar alakul ki. Ez okozza az SM tüneteit. Az Avonex valószínűleg úgy hat, hogy leállítja a szervezet védekező rendszerének a myelinre gyakorolt támadó reakcióját.
2. Tudnivalók az AVONEX alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az AVONEX-et:
- ha allergiás a béta-interferonra, a humán szérum albuminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön terhes, ne kezdje alkalmazni az Avonex-et,
- ha Ön súlyos depresszióban szenved, vagy az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha a fentiek valamelyike vonatkozik Önre.
(Megjegyzések az információkhoz)
Avonex és az allergiás reakciók. Mivel az Avonex fehérje alapú, fennáll az allergiás reakció csekély kockázata.
Bővebben a depresszióról. Ha Ön súlyos depresszióban szenved, vagy az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja, nem szabad Avonex-et alkalmaznia.
Ha Ön depresszióban szenved, kezelőorvosa akkor is felírhat Önnek Avonex-et, de nagyon fontos, hogy Ön tudassa kezelőorvosával, ha korábban depressziója vagy a hangulatát befolyásoló hasonló problémái voltak.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Avonex alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával ha Önnél jelenleg fennáll vagy a múltban fennállt az alábbiak bármelyike:
- depresszió vagy a hangulatát befolyásoló állapotok,
- öngyilkossági gondolatok.
Ha hangulatváltozásokat észlel, öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, szokatlan szomorúság, szorongás vagy értéktelenség érzése tölti el, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
- gyógyszerekre nem reagáló epilepszia vagy más görcsrohammal járó betegség,
- súlyos vese- vagy májbetegség,
- alacsony fehérvérsejt- vagy vérlemezkeszám, amely a fertőzés, vérzés vagy vérszegénység fokozott kockázatát okozhatja,
- szívbetegségek, amelyek olyan tüneteket okozhatnak, mint mellkasi fájdalom (angina), különösen fizikai terhelést követően; bokadagadás, légszomj (pangásos szívelégtelenség) vagy rendszertelen szívverés (szívritmuszavarok).
Amennyiben a fenti állapotok bármelyike előfordul Önnél, vagy ha a fenti állapotok bármelyike rosszabbodna az Avonex alkalmazása során, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
A kezelése során a kiserekben vérrög keletkezhet. Ezek a vérrögök hatással lehetnek a veséire. Ez több héttel vagy több évvel az Avonex-kezelés megkezdése után is előfordulhat.
Kezelőorvosa ellenőrizheti a vérnyomását, vérképét (vérlemezkeszámát) és a veseműködését.
Tájékoztassa kezelőorvosát, hogy Avonex-et alkalmaz:
- ha vérkép-vizsgálatot végeznek Önnél. Az Avonex befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket.
(Megjegyzések az információkhoz)
Adott esetben fel kell hívnia más egészségügyi dolgozó figyelmét is arra, hogy Ön Avonex- kezelést kap. Például, ha Önnek más gyógyszereket írnak fel, vagy ha vérkép-vizsgálatot végeznek Önnél, az Avonex befolyásolhatja más gyógyszer hatását, vagy a laboratóriumi eredményeket.
Egyéb gyógyszerek és az AVONEX
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát ha Ön egyéb gyógyszereket szed, különösen olyanokat, amelyeket az epilepszia vagy depresszió kezelésére használnak, az Avonex befolyásolhatja az egyéb gyógyszerek hatását, vagy azok befolyásolhatják az Avonex hatását. Ez vonatkozik minden egyéb gyógyszerre, beleértve a recept nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ne kezdje el alkalmazni az Avonex-et, ha Ön terhes.
- Ha Ön teherbe eshet, fogamzásgátlást kell alkalmaznia az Avonex szedése alatt.
- Ha gyermeket tervez, vagy ha terhes lesz az Avonex alkalmazása alatt, tájékoztassa erről kezelőorvosát, akivel megbeszélheti, hogy folytassa-e a kezelést.
- Ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy esetleg terhes, haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával.
- Ha szoptatni akar, beszéljen előbb kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha szédül, ne vezessen gépjárművet. Az Avonex egyes betegeknél szédülést okozhat. Ha ez előfordul Önnél, vagy ha olyan mellékhatások jelentkeznek, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket, akkor tartózkodjék a gépjárművezetéstől vagy gépek kezelésétől.
Fontos információk az AVONEX egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer lényegében nátriummentes. A készítmény kevesebb, mint 23 mg (1 mmol) nátriumot tartalmaz minden heti adagban.
3. Hogyan kell alkalmazni az AVONEX-et?
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 évesnél idősebb serdülőknek
Egy Avonex injekció hetente egy alkalommal.
Lehetőség szerint minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben alkalmazza a gyógyszert.
Gyermekeknek nem adható.
Az Avonex nem adható 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
Ha az Avonex-szel való kezelés megkezdése mellett döntött, kezelőorvosa adhat Önnek Avostartclip titráló készletet. Az Avostartclip a fecskendőre helyezve lehetővé teszi, hogy fokozatosan emelje az Ön Avonex adagját a kezelés kezdetén. Ennek az a célja, hogy enyhüljenek az influenzaszerű tünetek, amelyeket néhány beteg az Avonex alkalmazásának kezdetén tapasztal. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember segítségére lesz az Avostartclip titráló készlet használatában.
(Megjegyzések az információkhoz)
Az Avonex kezelés megkezdése
Ha még nem használt Avonex-et, kezelőorvosa javasolhatja, hogy fokozatosan növelje a dózist, hogy hozzászokhasson az Avonex hatásaihoz, mielőtt a teljes adagot szedné. Ehhez kezelőorvosa Avostartclip titráló készletet fog adni Önnek. Az Avostartclip-eket a fecskendőre lehet helyezni, amely csökkentett Avonex adag beadását teszi lehetővé a kezelés kezdetén. Minden Avostartclip egyszer használatos, használat után a maradék Avonex-szel együtt ki kell dobni. A használatra vonatkozó további részletekért, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
Az injekció beadása
Az Avonex injekciót Ön is beadhatja saját magának orvos segítsége nélkül, amennyiben megtanították Önt erre. Az injekciót önmaguknak beadó betegeknek szóló útmutatás a betegtájékoztató végén olvasható (lásd 7. pont Hogyan kell beadni az AVONEX injekciót?)
Amennyiben nem tudja kezelni a fecskendőt, forduljon kezelőorvosához, aki segít Önnek.
(Megjegyzések az információkhoz)
Az Avonex injekció beadására vonatkozó további részletek a betegtájékoztató végén találhatók.
Póttű az injekcióhoz:
Az Ön Avonex csomagja már tartalmaz egy injekciós tűt. Kezelőorvosa azonban felírhat Önnek egy rövidebb és vékonyabb tűt, amennyiben az Ön testalkata ezt megkívánja. Beszéljen kezelőorvosával, hogy ez az Ön esetében szükséges-e.
Amennyiben nem tudja kezelni a fecskendőt, beszélje meg kezelőorvosával, hogy használhat-e fecskendőtartót. Ez egy speciálisan kialakított eszköz, amely megkönnyíti Önnek az Avonex injekció beadását.
Mennyi ideig kell alkalmazni az AVONEX-et?
Kezelőorvosa meg fogja Önnek mondani, hogy mennyi ideig kell alkalmaznia az Avonex-et. Fontos, hogy rendszeresen alkalmazza az Avonex-et. Csak kezelőorvosa utasítására változtasson az alkalmazáson.

Ha az előírtnál több AVONEX-et alkalmazott

Hetente egyszer egy injekciót kell csak beadnia. Ha háromnapos időtartam során egynél több Avonex injekciót alkalmazott, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a további teendők végett.
Ha elfelejtette alkalmazni az AVONEX-et
Ha Ön elfelejtette beadni a szokásos heti adagot, minél hamarabb adja be az injekciót. Ezután várjon egy hetet, mielőtt ismét beadná az Avonex-et. A következőkben az injekciót ezen az új napon adja be minden héten. Ha van egy kedvenc napja az Avonex injekció beadására, beszéljen kezelőorvosával a dózis beállításához, hogy visszatérhessen a kedvenc napjához.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
(Megjegyzések az információkhoz)
Habár az esetleges mellékhatások felsorolása aggasztónak tűnhet, lehetséges, hogy Önnél ezek egyike sem fog jelentkezni.
Súlyos mellékhatások: kérjen orvosi segítséget.
Súlyos allergiás reakciók
Ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:
- az arc, az ajkak vagy a nyelv bedagadása,
- nehézlégzés,
- kiütés,
haladéktalanul forduljon kezelőorvosához. Ne alkalmazza az Avonex-et, amíg nem beszélt kezelőorvosával.
Depresszió
Ha a depresszió bármely tünetét észleli:
- szokatlan szomorúság, szorongás vagy értéktelenség érzése,
haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
Májbetegségek
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
- a bőr vagy a szemfehérje enyhén sárgás elszíneződése (sárgaság),
- viszketés testszerte,
- hányinger és hányás,
- véraláfutásos foltok megjelenése a bőrön,
haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek a tünetek a máj lehetséges betegségére utalnak.
Klinikai vizsgálatokban tapasztalt mellékhatások
(Megjegyzések az információkhoz)
Klinikai vizsgálatokban tapasztalt mellékhatások. Ezek azok a mellékhatások, amelyekről az Avonex kipróbálása során az emberek beszámoltak. A számadatok arra utalnak, hogy hány ember számolt be ilyen mellékhatásokról. Ebből Ön megtudhatja, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy Önnél is kialakulhatnak hasonló mellékhatások.
Nagyon gyakori mellékhatások;
(10 közül egynél több kezelt betegen észlelt mellékhatások)
- influenzaszerű tünetek - fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás vagy láz; lásd alább: Influenzaszerű tünetek,
- fejfájás.
Gyakori mellékhatások
(10 közül egynél kevesebb, azonban 100 közül egynél több kezelt betegen észlelt mellékhatások)
- étvágytalanság
- gyengeség- és fáradtságérzés
- alvászavar
- depresszió
- kipirulás
- orrfolyás
- hasmenés (laza széklet)
- hányinger vagy hányás
- zsibbadás vagy bizsergés a bőrön
- kiütés, véraláfutás
- fokozott izzadás, éjszakai izzadás
- izomfájdalom, ízületi fájdalom, végtag- vagy nyakfájdalom
- izomgörcs, ízületi merevség, izommerevség
- fájdalom, véraláfutás és bőrpír az injekció beadásának helyén
- vérkép megváltozása. Az Ön által észlelt tünetek közé tartozik a fáradtság, ismétlődő fertőzések, ok nélküli véraláfutás vagy vérzés.
Nem gyakori mellékhatások
(100 közül egynél kevesebb, azonban 1000 közül egynél több kezelt betegen észlelt mellékhatások)
- hajhullás
- menstruációs ciklus megváltozása
- égető érzés az injekció beadásának helyén.
Ritka mellékhatások
(1000 közül egynél kevesebb, azonban 10 000 közül egynél több kezelt betegen észlelt mellékhatások)
- nehézlégzés,
- vesebetegségek, többek közt csökkent veseműködést előidéző hegesedés.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét vagy az összes tünetet észleli:
-- habzó vizelet
-- fáradtság
-- elsősorban a bokát és a szemhéjat érintő duzzanat, valamint testsúlygyarapodás.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ugyanis ezek a tünetek lehetséges vesebetegségre utalhatnak.
- A kiserekben keletkezett vérrögök, melyek hatással lehetnek a veséire (trombotikus trombocitopéniás purpura vagy hemolítikus urémiás szindróma). A tünetek között előfordulhat a véraláfutások gyakoribb megjelenése, vérzés, láz, rendkívüli gyengeség, fejfájás, szédülés vagy kábultság. Kezelőorvosa eltéréseket észlelhet vérképében és vesefunkciós értékeiben.
Ha a fenti mellékhatások bármelyike zavarja Önt, beszéljen kezelőorvosával.
Egyéb mellékhatások

(Megjegyzések az információkhoz)
Ezeket a mellékhatásokat észlelték Avonex-et alkalmazó betegeknél, de nem ismert, hogy előfordulásuknak mekkora a valószínűsége.
- csökkent vagy fokozott pajzsmirigyműködés,
- idegesség vagy szorongás, érzelmi labilitás, irracionális gondolatok vagy hallucinációk (amikor az ember olyan dolgokat lát vagy hall, amelyek nem léteznek), zavarodottság vagy öngyilkosság
- zsibbadtságérzés, szédülés, görcsroham vagy görcsök és migrén
- szívdobogásérzés (a szívverés érzékelése), gyors vagy rendszertelen szívverés, vagy szívproblémák, amelyek a következő tünetekkel járnak: csökkent fizikai terhelhetőség, vízszintes fekvés képtelensége, légszomj vagy bokadagadás
- fent említett májproblémák
- csalánkiütés vagy hólyagos kiütés, viszketés, a fennálló pikkelysömör (psoriasis) súlyosbodása
- duzzanat vagy vérzés az injekció beadási helyén, vagy mellkasi fájdalom az injekció beadása után
- hízás vagy fogyás
- laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek megváltozása, ideértve a májfunkciós vizsgálatok eredményeinek megváltozását is.
Ha a fenti mellékhatások bármelyike zavarja Önt, beszéljen kezelőorvosával.
Az injekció beadásának hatásai
- Ájulás érzése. Az első Avonex injekciót valószínűleg kezelőorvosa fogja beadni Önnek. Ettől olyan érzése lehet, hogy mindjárt elájul. Lehet, hogy ténylegesen el is fog ájulni. Ez nagy valószínűséggel még egyszer nem fog előfordulni.
- Az injekció beadását követően lehet, hogy az izmait feszültnek vagy nagyon gyengének érzi - olyan, mintha visszaesés (relapszus) következne be. Ez nagyon ritkán fordul elő. Csak akkor alakul ki, amikor beadja az injekciót, és az érzet hamarosan elmúlik. Ez a hatás az Avonex kezelés elkezdése után bármikor megjelenhet.
- Ha bármilyen irritációt vagy bőrproblémát észlel az injekció beadása után, beszéljen kezelőorvosával. Influenzaszerű tünetek
(Megjegyzések az információkhoz)
Három egyszerű módszer az influenzaszerű tünetek hatásának csökkentésére:
1. Közvetlenül lefekvés előtt adja be az Avonex injekciót. Ezáltal átalussza a hatásokat.
2. Vegyen be paracetamolt vagy ibuprofent fél órával az Avonex injekció beadása előtt, és folytassa ezek szedését egy napig. A megfelelő adagolás végett beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
3. Ha láza van, igyon bőségesen vizet a kiszáradás megelőzésére.
Néhány beteg úgy érzi magát az Avonex injekció beadását követően, mintha influenzája lenne. A tünetek az alábbiak:
- fejfájás
- izomfájdalom
- hidegrázás vagy láz.
Ezek a tünetek nem valódi influenzára utalnak.
Ezt nem kaphatja el Öntől senki. A tünetek gyakoribbak az Avonex alkalmazásának kezdetén. Kezelőorvosa adhat Önnek Avostartclip titráló készletet, amely lehetővé teszi, hogy fokozatosan növelje az adagot a kezelés kezdetén, hogy enyhítse az influenzaszerű tüneteket. A kezelés folyamán az influenzaszerű tünetek fokozatosan mérséklődnek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az AVONEX-et tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Az eredeti csomagolásban (lezárt műanyag tálcában) fénytől védve tárolandó. Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C-8 °C).
Nem fagyasztható!
Az Avonex szobahőmérsékleten (15 °C és 30 °C között) legfeljebb egy hétig tárolható.
NE HASZNÁLJA FEL az Avonex injekciót, ha az alábbiakat észleli:
- az előretöltött fecskendő törött,
- a lezárt műanyag tálca sérült vagy nyitva van,
- az oldat elszíneződött, vagy lebegő szemcséket tartalmaz,
- a garanciazáras kupak törött.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az AVONEX
A készítmény hatóanyaga: 30 mikrogramm/0,5 ml béta-1a interferon
Egyéb összetevő(k): Nátrium-acetát trihidrát, tömény ecetsav, arginin-hidroklorid, Poliszorbát 20, injekcióhoz való víz.
Milyen az AVONEX külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Avonex injekciós oldat előretöltött fecskendőben kerül forgalomba.
Minden Avonex-csomagolásban négy vagy tizenkét előretöltött, azonnal felhasználható fecskendő található, amelyek mindegyike 0,5 ml áttetsző, színtelen folyadékot tartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba. Minden egyes fecskendő lezárt műanyag tálcára van csomagolva. A tálcán található még külön egy tű az injekció beadásához.

7. Hogyan kell beadni az AVONEX injekciót?

Önt bizonyára megtanították arra, hogy hogyan adja be az Avonex injekciót.
Az itt közölt információk csak emlékeztetőül szolgálnak. Ha valamiben nem biztos, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Hova kell beadni az injekciót?
- Az Avonex injekciót izomba kell beadni, például a comb felső részén. Az Avonex injekció beadása fenékbe nem ajánlott.
- Ajánlatos minden héten más helyre beadni az injekciót. Így csökkenthető a bőr és az izom irritációjának kockázata.
- Kerülje azokat a területeket, ahol a bőr véraláfutásos, gyulladt vagy fertőzött, vagy nyílt seb található.A. Előkészületek
1. Vegyen ki egy lezárt műanyag tálcát a hűtőszekrényből.
- Ellenőrizze a tálca tetején a feltüntetett lejárati időt. Ne alkalmazza a lejárati időn túl.
- Távolítsa el teljesen a papírfedelet. Ellenőrizze, a bliszter tálca tartalmát:
egy előretöltött fecskendő és egy injekciós tű (lásd "A műanyag tálca tartalma" ábrát).
2. Hagyja a fecskendőt felmelegedni.
- Hagyja kb. 1/2 óráig szobahőmérsékleten. Így kellemesebb lesz az injekció beadása, mintha közvetlenül a hűtőszekrényből való kivétel után adná be.
Hasznos tanács: Ne használjon külső hőforrást, pl. forró vizet a fecskendő
felmelegítéséhez.
3. Mosson alaposan kezet szappannal és vízzel, és törölje szárazra a kezeit.
4. Készítsen elő alkoholos lemosót és ragtapaszt (ezek nincsenek mellékelve), ha Önnek szüksége van ezekre.
Keressen egy tiszta, szilárd felületet, ahol kikészítheti az injekció beadásához szükséges tárgyakat. Helyezze el a tálcát ezen a felületen.
B. Az injekció előkészítése.C. Az injekció beadása

Published date: 2014.12.11.
Kiszerelés: 4x (fecskendőben)+4x tű Törzskönyvi szám: EU/1/97/033/003
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Biogen Netherlands
  • Hatóanyag: interferon beta-1a
  • ATC: Interferon beta-1a
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 296982Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső