Meglepő, mit tesz a klímaváltozás a madarakkal

Változik a madarak alakja a globális felmelegedés hatására - állítják izraeli kutatók.

Halkabbá és monotonabbá vált a madarak éneke az elmúlt 25 évben . Mutatjuk, miért!

A vizsgált madárfajok felének alakja, mérete vagy tömege tartósan megváltozott az elmúlt 70 évben a hőmérséklet változásának hatására - állapították meg a Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói közel nyolcezer múzeumi madárpéldány morfológiáját tanulmányozva. A madarak teste vagy hosszúkásabbá vált, vagy veszített a tömegéből, de mindkét változás azt eredményezte, hogy megnőtt a testfelületük.

madarak, tájékép, felkelő nap
A klímaváltozás hatására megnőtt a madarak testfelszíne. Fotó: Getty Images

A madarak testfelszínének a testtömeghez viszonyított aránya 28,9 százalékkal nőtt az évtizedek folyamán, ami 12,2 Celsius-fokos globális felmelegedést tükröz vissza. Az emelkedő hőmérséklet "durván egy nagyságrenddel erősebb" hatást gyakorolt a madarak morfológiájára, mint a földrajzi eltérés, ami azt jelzi, hogy a madarak "közös választ" adtak az éghajlati feltételek változására - írták a kutatók a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A testhosszúság változása a költöző madarakra volt jellemző, míg a testtömeg változása a helyben maradó fajokra. Az izraeli kutatók szerint az a körülmény, hogy az alakváltozást egyaránt észlelték eurázsiai és afrikai költözőmadaraknál, arra utal, hogy globális jelenségről van szó. A tanulmány szerzői szerint attól lehet tartani, hogy az eddig tapasztalt rugalmasság esetleg már nem lesz elegendő, ha tovább emelkedik a hőmérséklet .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)