Furcsa megoldás segíthet a klímaváltozás lassításában

A nem is olyan távoli jövőben valószínűleg minél több megoldást kell majd találnunk arra, hogy eltávolítsuk a légkörből a szén-dioxidot, amely az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz. Friss kísérletek eredményei szerint bizonyos kőzeteket is bevethetünk majd a cél érdekében.

A klímaváltozás napjaink egyik legnagyobb problémája, amelynek fő kiváltó oka az emberi tevékenység és az azzal járó szén-dioxid-kibocsátás. Bár az emisszió visszafogására világszerte vannak ígéretek és törekvések, a légkörben már jelenlévő üveghatású gázok még sokáig gondot okozhatnak a Földnek. Éppen ezért égető szükség lenne olyan módszerekre, amelyekkel kivonható a légköri szén-dioxid legalább egy része.

szén-dioxid-kibocsátás csökkentése
Minél több megoldást kell találnunk arra, hogy eltávolítsuk a légkörből a szén-dioxidot.Fotó: Getty Images

A föld alatti tárolás nem feltétlenül a legjobb megoldás

2021 szeptemberében kezdte meg működését Izlandon a világ legnagyobb olyan üzeme, amelyet arra terveztek, hogy a levegőből elnyelje a szén-dioxidot, majd elraktározza a föld alatt. A szakérők szerint azonban ennél a megoldásnál fennállhat annak kockázata, hogy az üvegházhatású gáz újra kiszivárog.

A háztartások karbonlábnyomának csökkentése is fontos szerepet játszik abban, hogy mérsékelni tudjuk a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét. Egy tanulmány szerint ezen a gazdagoknak kellene a legtöbbet dolgoznia.

Színre lépnek a szén-dioxid-elnyelő kőzetek

A fentinél jobb alternatívának gondolják a szén mineralizációját (ásványosodását), amelynek lényege, hogy a szén-dioxidból származó szén egy ásványba záródik, és több ezer évig biztonságosan tárolódik. Ez a folyamat természetes módon a kőzet mállása során megy végbe, és sokkal több szén elnyelését teszi lehetővé, mint korábban gondolták - írta meg a The Guardian. A cikk szerint a közelmúltban elvégzett kísérletek azt mutatják, hogy egyes kőzetekben (például az olivinben) a mineralizációs folyamat során keletkező kristályok új repedéseket, ezzel pedig friss felületeket hoznak létre, így jelentősen nagy a kőzet szén-dioxid-elnyelő és széntároló képessége.

A tudósok jelenleg a folyamat optimalizálására törekszenek. Azt remélik, hamarosan széles körben bevethetőek lesznek a szén-dioxid-elnyelő kőzetek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)