Egyre többen váltanak itthon zöld rendszámos autóra

Magyarországon már csaknem 80 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik – közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob).

Az egyesület az Európai Mobilitási Hét kapcsán Budapest agglomerációjában tartott idén is forgalomszámlálást, hogy pontos adatokat gyűjtsön a zöld rendszámos járművek forgalomban betöltött arányáról. Bár ezek a teljes hazai gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják csupán, ugyanakkor a mérési pont előtt elhaladó járművek 6,52 százaléka rendelkezett zöld rendszámmal. Magyarán a forgalomban a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak. Tavaly 5,33 százalék volt a zöld rendszámos járművek aránya, így a 2022-es adatokhoz képest a vizsgált járművek száma 27,2 százalékkal, míg az összes autó száma 2,7 százalékkal nőtt a forgalomban.

A jövő évtized közepéig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az Európai Unióban – döntött idén februárban az Európai Parlament.

Az Elmob rámutatott, Magyarországon is rohamosan emelkedik a gépjárművek száma. 2021 év végétől 2022 év végéig 74 ezerrel nőtt az autóállomány, ami az egyesület szerint azt jelzi, hogy jóval kevesebb elöregedett gépjárművet vonnak ki a forgalomból, mint ahányat forgalomba helyeznek. Meglátásuk szerint ezen az arányon javíthatna egy "roncsprémium" program, amilyennel számos országban ösztönzik a lakosságot modernebb, kevésbé környezetszennyező járművek vásárlására. Németh Ágnes, az Elmob elnöke a program külföldi működéséről elmondta, hogy amikor valaki leadja régi autóját és vállalja, hogy a leadott jármű helyett elektromos autót vásárol, akkor ahhoz kap valamennyi támogatást az államtól.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, az előrejelzés szerint a frontérzékenyek panaszai napközben enyhülhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra