A klímaváltozás így alakítja át az Antarktiszt

A globális felmelegedés miatt a sarkvidékek törékeny ökoszisztémája is nagy változásokon megy keresztül. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évtizedben drámai mértékben elszaporodtak egyes virágzó növények az egyre melegedő Antarktiszon - figyelmeztetett egy új tanulmány.

A hőmérséklet melegedése miatt gyorsan terjed az Antarktisz két őshonos virágzó növénye, az antarktiszi sédbúza és a felemásvirágú szegfű - derült ki egy tanulmányból, amely elsőként mutatta ki, hogy a törékeny sarki ökoszisztéma változása az elmúlt évtizedben jelentősen felgyorsult. Az eredményekről a The Guardian is beszámolt.

Antarktisz
A klímaváltozás átalakítja az Antarktiszt. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Robbanásszerű növekedés

Az Orkney-szigetek déli részén található Signy-szigeten már 1960 óta vizsgálják az Antartktisz két virágos növényfaját, és a friss eredmények alapján úgy tűnik, hogy 2009 és 2019 között jóval nagyobb mértékben terjedtek el ezek a növények, mint az azt megelőző 50 évben együttvéve. Azonban nemcsak sűrűbb lett a populáció a vizsgált helyszínen, hanem a növény kifejlődési ideje is rövidült a felmelegedés hatására. "Amit látunk, az egy fordulópont, egy komoly változás kezdete" - vélekedett Peter Convey ökológus, az új tanulmányt jegyző kutatócsapat egyik tagja.

A pingvinek is mutatják, mekkora a baj.

A növények meglepő mértékű elterjedése mögött egyértelműen az áll, hogy az elmúlt évtizedben minden évben 0,02-0,27 Celsius-fokos nyári hőmérséklet-emelkedés következett be, még a 2012-es erős lehűlés ellenére is. "Az antarktiszi szárazföldi ökoszisztéma gyorsan reagál az éghajlati tényezők változására. Éppen ezért számítottam rá, hogy a növények populációja nőni fog, de arra nem, hogy ekkora mértékben. Ez egy jelentős bizonyíték arra, hogy óriási változások mennek végbe az Antarktiszon" - mondta Nicoletta Cannone kutató.

A fókák száma is befolyásoló tényező

A szakértők elemzései megállapították továbbá, hogy a nyári hőmérséklet emelkedése mellett a medvefókák populációjának csökkenése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a szigeten egyre több van az említett növényfajokból (minél kevesebb a fóka, annál kevésbé tiporják le a növényeket). Egyelőre nem tisztázott, hogy a fókák egyedszáma miért csökkent az érintett területen, de ez valószínűleg a tenger körülményeinek és az élelem elérhetőségének változásaival függ össze.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)