A cigarettacsikk így szennyezi a környezetet

Évente 4,5 billió cigarettacsikk nem a szemetesben végzi, jelentősen szennyezve ezzel a környezetet.

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente mintegy 4,5 billió cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón - közölte a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet. Mint hozzátették, még ez a hatalmas mennyiség is csak egy része annak a környezeti kárnak, amelyet a dohányipar okoz: a dohány nemcsak hogy kivágott erdők helyén nő, de a termékek előállítása "tönkreteszi a talajt, illetve szennyezi a levegőt, a földet és a vizet is".

Évente 4,5 billió cigarettacsikk nem a szemetesben végzi.
Évente 4,5 billió cigarettacsikk nem a szemetesben végzi. Fotó: Getty Images

Áldozatul esnek a fák és a halak is

A dohányzás így károsítja a szervezetet - részletek itt .

A szervezet szerint évente fák milliárdjait vágják ki annak érdekében, hogy cigaretta készülhessen: a dohányipar felel a globális fakitermelés 5 százalékáért. A STOP arról is beszámolt, hogy a cigarettacsikkek adják az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát. A csikkekből kimosódó kémiai anyagok elég mérgezőek ahhoz, hogy megöljék az ezeknek 96 órán át kitett édesvízi és tengeri halak 50 százalékát - idéz a szervezet ezzel foglalkozó kísérleteket.

Az elektromos cigaretták tovább növelhetik a kárt

A kár ráadásul vélhetően egyre nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaznak.

Amellett, hogy jelentősen károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a dohányzás évente 8 millió embert öl meg világszerte és jelentős egészségügyi költségeket generál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra