Vénás betegségek

A vénás betegségek igen sok embernek okoznak különböző tüneteket és panaszokat. Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben.

A nőknek 4,5, míg a férfiaknak 1 százaléka alsóvégtagi érelváltozásokkal küszködik. A számok aláhúzzák e betegségek társadalmi és orvosi jelentőségét, megismerésük szükségességét és a megelőzésük fontosságát.

Bár teljesen nem bizonyított, de a családi halmozódásukat, örökölhetőségüket az egyes kromoszóma-vizsgálatok is valószínűsítik. A vénás rendszerek kötőszöveti elemeinek, a billentyűknek gyengesége már eleve kedvez a visszeres tágulatok kialakulásának. A folyamat fiatal korban elindulhat és felnőttkorban, gondozás és kezelés nélkül egyre több panaszt és szenvedést idézhet elő.

Nem csak kozmetikai gond

Kezdetben a visszeres elváltozás csak mint kozmetikai hiba látszik, de elhanyagoltan, az évek múltával már a lábszár fekélyes elváltozása is lehet a szövődménye. A szervezet általános állapota is kihat az érrendszer állapotára. A szervezetben lévő gennyes góc, idült gyulladás, szinte egyedüli oka lehet a visszeres gyulladás kialakulásának (rossz fog, idült hólyaghurut stb.). Az anyagcsere-betegségek ugyancsak hozzájárulnak az érbetegségek kialakulásához, az immunrendszer megváltozásához, a védekező-készség nagyfokú csökkenéséhez. Az elhízás, a súlyfelesleg igen nagymértékben zavarja a keringési viszonyokat. A nemek közötti megbetegedési arány (nő-férfi 3: 1) a hormonális tényezők fontosságára hívja fel a szakemberek figyelmét. Bár közvetlen összefüggés nem bizonyított a terhességek száma és a visszeresedés kialakulása között, mégis figyelembe kell venni a terhességet kockázati tényezőként. Ilyenkor megváltozik a hormonális rendszer, a test súlypontja, a gerinc alátámasztása és a jelentős súlygyarapodás miatt az alsó végtagok terhelése is. A megnövekedett méh nem csak a kismedencei vénákat nyomja, még a vizelet, illetve a vesék kiválasztását is befolyásolja. A terhesség nem betegség, de a várandósság ideje alatt fokozatosabb figyelmet kell fordítani a saját és magzat egészségének megőrzésére.

Amióta lábra álltunk

Szólni kell a felszínes és a mély (vivő) vénás erek gyulladásairól is. Olykor igen súlyos szövődményekkel és következményekkel járhatnak (orbánc, tüdőembólia). A visszér ér-belhártyájának gyulladása általában bakteriális vagy virális eredetű, de kialakulásukban közrejátszanak a véralvadási zavarok is. Legtöbbször az alsó végtagon egy kissé meleg, vöröses udvarú, enyhén fájdalmas csomót vagy köteget érez a beteg. A folyamat tovább terjedhet a közvetlen környezetében, a véna és a nyirokerek lefutása mentén. Láz, rossz közérzet mellett korlátozott és fájdalmas a végtag mozgása. Olykor a bőr lángvörös a lábszáron (orbánc). Kellő kezelés nélkül a beteg elesetté válhat, és további szövődmények is kialakulnak. A kisebb, jelentéktelennek tűnő esetekben is a tágult vénák belsejében, az ér belhártyájának gyulladása miatt, a kötőszövetes szaporulat, a vénafal megvastagodása, illetve elzáródása is lehet a következmény. A vénás visszaáramlás ebben az esetben akadályozottá válik, és csak a szomszédos érkapcsolatokon keresztül tud visszaáramlani a vér a nagyobb vénás gyűjtőerekbe. Gyakori a felületes és a mély vénák között áthatoló és e rendszerek összeköttetését biztosító igen fontos erek elzáródása is.

A felületes visszérgyulladásokat elhanyagolva, kellő kezelések hiányában a keringési viszonyok egyre jobban romlanak és a legvégső esetekben már kórházi gyógykezelést is igényelnek. Az idült vénás megbetegedések emberré válásunk óta kínoznak minket. A fejlett társadalmakban az egészségügyi költségvetés 1. 5 - 2 százalékát költik az ilyen betegségekben szenvedők gyógyítására, gyógykezelésére. Fontos, hogy a fő hangsúlyt a betegség kialakulásának a megelőzésére, a kockázati tényezők megértésére és figyelembevételére fordítsuk! Ne a kialakult betegséget, hanem a betegség kialakulását akadályozzuk meg.

Életmód tanácsok

A megváltozott testtartást igyekezzünk tornával és úszással ellensúlyozni. A lábszárak duzzadása esetén felpolcolt lábakkal pihenjünk. A hosszabb egyhelyben ülés és állás után mozgassuk át végtagjainkat, a gerincoszlopot is. Ajánlatos a szakember által javasolt rugalmas harisnyák és pólyák viselése, kiválasztása. Fontos a talpi feltámasztás javítása a kismamacipővel vagy betéttel. A helyes és mértékletes táplálkozással, a közbeiktatott gyümölcsnapokkal az elhízás megelőzhető. A terhesség utolsó hónapjaiban szükséges a fizikai mozgás és a légzőgyakorlatok végzése és gyakorlása.

Drága, de megéri!

A felszínesen kialakult vénás tágulatok kezelésében igen hasznos a rugalmas pólya és a harisnya folyamatos viselése. Sajnos az esztétikailag is kellemes megjelenést biztosító harisnyák ára igen magas. A vénás visszaáramlás igen hatékony módja a hajszálerek és a nyirokerek keringésének javítása - gyógyszerek segítségével. A bioflavinok mint gyógynövények már az ókorban is használatosak voltak az ilyen betegségek kezelésében. A sebészeti megoldás a vénák eltávolítását és a tágult erek lekötéseit szolgálja. Természetesen az elváltozások mértéke, kiterjedése határozza meg a műtéti beavatkozást. Ugyancsak hatásos a tágult vénák eltömeszeléses (sclerotisatios) gyógykezelése is. A tágult érbe befecskendezett gyulladást keltő anyag a keletkezett kötőszövetes szaporulat következtében elzárja a vénát. Avatott kézben a kozmetikailag zavaró, kékes színű, felületes, "seprű alakú" vénák lézeres kezelése igen kedvező eredménnyel jár. Nem tudni miért, de a legtöbb esetben a beteg csak akkor fordul a panaszával szakorvoshoz, ha már "ég a ház". A kihordott terhesség bizony megannyi kockázattal járhat együtt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)