Vénás betegségek

A vénás betegségek igen sok embernek okoznak különböző tüneteket és panaszokat. Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben.

A nőknek 4,5, míg a férfiaknak 1 százaléka alsóvégtagi érelváltozásokkal küszködik. A számok aláhúzzák e betegségek társadalmi és orvosi jelentőségét, megismerésük szükségességét és a megelőzésük fontosságát.

Bár teljesen nem bizonyított, de a családi halmozódásukat, örökölhetőségüket az egyes kromoszóma-vizsgálatok is valószínűsítik. A vénás rendszerek kötőszöveti elemeinek, a billentyűknek gyengesége már eleve kedvez a visszeres tágulatok kialakulásának. A folyamat fiatal korban elindulhat és felnőttkorban, gondozás és kezelés nélkül egyre több panaszt és szenvedést idézhet elő.

Nem csak kozmetikai gond

Kezdetben a visszeres elváltozás csak mint kozmetikai hiba látszik, de elhanyagoltan, az évek múltával már a lábszár fekélyes elváltozása is lehet a szövődménye. A szervezet általános állapota is kihat az érrendszer állapotára. A szervezetben lévő gennyes góc, idült gyulladás, szinte egyedüli oka lehet a visszeres gyulladás kialakulásának (rossz fog, idült hólyaghurut stb.). Azanyagcsere-betegségekugyancsak hozzájárulnak az érbetegségek kialakulásához, az immunrendszer megváltozásához, a védekező-készség nagyfokú csökkenéséhez. Az elhízás, a súlyfelesleg igen nagymértékben zavarja a keringési viszonyokat. A nemek közötti megbetegedési arány (nő-férfi 3: 1) a hormonális tényezők fontosságára hívja fel a szakemberek figyelmét. Bár közvetlen összefüggés nem bizonyított a terhességek száma és a visszeresedés kialakulása között, mégis figyelembe kell venni a terhességet kockázati tényezőként. Ilyenkor megváltozik a hormonális rendszer, a test súlypontja, a gerinc alátámasztása és a jelentős súlygyarapodás miatt az alsó végtagok terhelése is. A megnövekedett méh nem csak a kismedencei vénákat nyomja, még a vizelet, illetve a vesék kiválasztását is befolyásolja. A terhesség nem betegség, de a várandósság ideje alatt fokozatosabb figyelmet kell fordítani a saját és magzat egészségének megőrzésére.

Amióta lábra álltunk

Szólni kell a felszínes és a mély (vivő) vénás erek gyulladásairól is. Olykor igen súlyos szövődményekkel és következményekkel járhatnak (orbánc, tüdőembólia). A visszér ér-belhártyájának gyulladása általában bakteriális vagy virális eredetű, de kialakulásukban közrejátszanak a véralvadási zavarok is. Legtöbbször az alsó végtagon egy kissé meleg, vöröses udvarú, enyhén fájdalmas csomót vagy köteget érez a beteg. A folyamat tovább terjedhet a közvetlen környezetében, a véna és a nyirokerek lefutása mentén. Láz, rossz közérzet mellett korlátozott és fájdalmas a végtag mozgása. Olykor a bőr lángvörös a lábszáron (orbánc). Kellő kezelés nélkül a beteg elesetté válhat, és további szövődmények is kialakulnak. A kisebb, jelentéktelennek tűnő esetekben is a tágult vénák belsejében, az ér belhártyájának gyulladása miatt, a kötőszövetes szaporulat, a vénafal megvastagodása, illetve elzáródása is lehet a következmény. A vénás visszaáramlás ebben az esetben akadályozottá válik, és csak a szomszédos érkapcsolatokon keresztül tud visszaáramlani a vér a nagyobb vénás gyűjtőerekbe. Gyakori a felületes és a mély vénák között áthatoló és e rendszerek összeköttetését biztosító igen fontos erek elzáródása is.

A felületes visszérgyulladásokat elhanyagolva, kellő kezelések hiányában a keringési viszonyok egyre jobban romlanak és a legvégső esetekben már kórházi gyógykezelést is igényelnek. Az idült vénás megbetegedések emberré válásunk óta kínoznak minket. A fejlett társadalmakban az egészségügyi költségvetés 1. 5 - 2 százalékát költik az ilyen betegségekben szenvedők gyógyítására, gyógykezelésére. Fontos, hogy a fő hangsúlyt a betegség kialakulásának a megelőzésére, a kockázati tényezők megértésére és figyelembevételére fordítsuk! Ne a kialakult betegséget, hanem a betegség kialakulását akadályozzuk meg.

Életmód tanácsok

A megváltozott testtartást igyekezzünk tornával és úszással ellensúlyozni. A lábszárak duzzadása esetén felpolcolt lábakkal pihenjünk. A hosszabb egyhelyben ülés és állás után mozgassuk át végtagjainkat, a gerincoszlopot is. Ajánlatos a szakember által javasolt rugalmas harisnyák és pólyák viselése, kiválasztása. Fontos a talpi feltámasztás javítása a kismamacipővel vagy betéttel. A helyes és mértékletes táplálkozással, a közbeiktatott gyümölcsnapokkal azelhízásmegelőzhető. A terhesség utolsó hónapjaiban szükséges a fizikai mozgás és a légzőgyakorlatok végzése és gyakorlása.

Drága, de megéri!

A felszínesen kialakult vénás tágulatok kezelésében igen hasznos a rugalmas pólya és a harisnya folyamatos viselése. Sajnos az esztétikailag is kellemes megjelenést biztosító harisnyák ára igen magas. A vénás visszaáramlás igen hatékony módja a hajszálerek és a nyirokerek keringésének javítása - gyógyszerek segítségével. A bioflavinok mintgyógynövényekmár az ókorban is használatosak voltak az ilyen betegségek kezelésében. A sebészeti megoldás a vénák eltávolítását és a tágult erek lekötéseit szolgálja. Természetesen az elváltozások mértéke, kiterjedése határozza meg a műtéti beavatkozást. Ugyancsak hatásos a tágult vénák eltömeszeléses (sclerotisatios) gyógykezelése is. A tágult érbe befecskendezett gyulladást keltő anyag a keletkezett kötőszövetes szaporulat következtében elzárja a vénát. Avatott kézben a kozmetikailag zavaró, kékes színű, felületes, "seprű alakú" vénák lézeres kezelése igen kedvező eredménnyel jár. Nem tudni miért, de a legtöbb esetben a beteg csak akkor fordul a panaszával szakorvoshoz, ha már "ég a ház". A kihordott terhesség bizony megannyi kockázattal járhat együtt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső