Veszélyek a mélyben: mi vár a chilei bányászokra?

Sötétben, éhezve, ötvenfokos hőségben, összezárva: 33 bányász ragadt több száz méter mélyen a föld alatt Chilében. A mentők mindent megtesznek azért, hogy kiszabadítsák őket a fogságból, a bányászoknak napról napra szembe kell nézniük az életveszéllyel.

Augusztus 5-én beszakadt a chilei Copiapó városka közelében lévő San José arany- és rézbánya teteje. 33 bányász maradt a mélyben, közel 700 méter mélyen. Több mint két hétnek kellett eltelnie, hogy az első életjelet adják magukról: mindannyian életben vannak, és a körülményekhez képest jól érzik magukat. Bár a hatóságok folyamatosan küzdenek azért, hogy kimenekítsék a bányászokat, akár hónapokba is telhet, hogy végre a felszínre hozzák őket. Az elképesztő körülmények hatalmas terhet rónak a bányászok fizikai és lelki állapotára: nemcsak az összezártság, az alultápláltság, a sötétség okozhat betegségeket, de a hőség és az igen magas páratartalom is.

Alultápláltság és kiszáradás

A víz és az élelem hiánya az élettani funkciók lelassulásához, fáradsághoz és letargiához vezethet. Az éhező és kiszáradt szervezet a fertőzésekre is fogékonyabb, ami egy ilyen esetben - vagyis mikor sokan vannak viszonylag kis helyen összezárva - életveszélyes lehet, hiszen még a legegyszerűbb betegségek is gyorsabban terjednek, és könnyebben okoznak súlyos szövődményeket.

Mint az űrhajósok Szakértők szerint a mélyben rekedt bányászoknak ugyanolyan testi és lelki próbatételeket kell kiállniuk, mint amilyeneket az űrhajósoknak, éppen ezért Chilébe utazott a NASA négy szakembere, hogy tanácsaikkal segítsék a mentőakciót. Az első 17 napban, míg a bányászoknak semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal, átlagosan 8-9 kilót fogytak. Ezekben a napokban mindössze két kanálka tonhalkonzervet, egy korty tejet, egy darab kekszet és néhány falat barackot vettek magukhoz - 48 óránként. Így sikerült a szűkös tartalékaikat hosszú időre "kitolni". Némi vizet a gépek hűtőjéből nyertek, és a menedékük közelében lévő járatokat is feltérképezték rejtett víztartalékokért. Az első kapcsolatteremtést követően küldtek le nekik tápláló ételeket, magas energiatartalmú glükózszirupot és olyan gyógyszereket, melyek segítenek kibírni az éhezést, és megelőzik a gyomorfekélyt, a szakértők szerint azonban nagyon óvatosan kell visszatáplálni őket, ügyelni kell arra, hogy nehogy gondot okozzon a túl sok, a túl zsíros vagy túl fűszeres ennivaló.

Oxigénhiány

A 33 bányász eredetileg egy nagyjából 50 négyzetméteres "szobában" volt összezárva, ám később egy szélesebb, nagyjából két kilométer hosszú járatba költöztek ki, éppen az oxigénhiány miatt. A túl kevés oxigén fejfájást, fáradságot, légzési nehézségeket, hányingert okozhat; súlyosabb esetben eszméletvesztéshez vezet.

Bőrproblémák és fertőzések

A bányászok 700 méter mélyen vannak, menedékükben az átlagos páratartalom 80 százalék, a hőmérséklet pedig a 35 fokot is elérheti. A folyamatos izzadás, illetve a párás levegő nemcsak tönkreteszi az emberek bőrét, a körülmények a baktériumoknak is nagyszerű táptalajt jelenthetnek. A megfelelő fertőtlenítőszerek és az alapvető higiéniás feltételek hiánya szintén elősegítheti a fertőző betegségek terjedését. A gombásodás, illetve az atlétaláb szinte minden bányásznak problémát okoz, többen számoltak be bőrirritációról, a szőrtüszők begyulladásáról és viszketésről. A sérülésekkel is nagyon kell vigyázniuk, ha ugyanis megsebesülnek, akkor a seb igen könnyen elfertőződhet - ez különösen azt a bányászt érintheti, akiről tudják, hogy cukorbeteg. A mentőcsapatok éppen ezért speciális, gyorsan száradó ruhákat, takarókat küldtek le, melyek kissé enyhíthetnek a gondokon.

A biológiai ritmus felborulása

"A túlélés vezetéke" A bányászokkal egy nagyjából 10-15 centiméter széles csövön keresztül kommunikálnak, ezen keresztül küldik le nekik az élelmiszert, a vizet, az oxigént, a gyógyszereket és az egyéb életmentő felszerelést. A vezetéken keresztül oltóanyagot is lejuttattak a bányászoknak: egyikük oltotta be társait tetanusz és diftéria ellen. Az állandó sötétség, a mesterséges fény és az időérzék elveszítése egyaránt azt okozhatja, hogy a bányászok biológiai ritmusa felborul - ez bizonyítottan az egészség és a teljesítőképesség csökkenéséhez vezethet, és többek között depressziót, alvási és koncentrálási nehézségeket okozhat. A biológiai ritmus felborulása (a fizikai és lelki stresszel együtt) előhozhat olyan betegségeket - például szívritmus-zavarokat vagy anyagcsere-problémákat -, melyek a felszínen nem jelentettek gondot a bányászoknak.

Stressz és lelki teher

A szakértők egyetértenek abban, hogy a fizikai kimerültség, az esetleges betegségek, az alultápláltság nem jelentenek akkora problémát, mint a lelki teher. Az összezártság, a stressz, a depresszió, a motiváltság és az optimizmus elveszítése sokkal veszélyesebb lehet, mint a fizikai kockázatok. Éppen ezért pszichológusok is segítik a mentési munkálatokat, akik tanácsokat adnak a felszínen lévőknek és a lent ragadt bányászoknak egyaránt.

Fontos az, hogy a bányászok elfoglalják magukat: nemcsak munkát adnak nekik - három csapatra váltak szét, az egyik csapat a külvilággal való kapcsolattartásért felel, a másik a biztonságért, a harmadik pedig az ellátásért és az egészségért -, hanem szórakozási lehetőségeket is, például keresztrejtvényeket, könyveket és DVD-lejátszókat. A bányászok fizikai egészségét rendszeres tornázással igyekeznek megőrizni, sőt elsősegély-oktatást is szerveztek nekik, hogy lekössék őket. A csapat összetartását növeli az is, hogy erős, karizmatikus vezetőket választottak maguknak. Az optimizmus megőrzéséhez a felszínen lévő családtagokkal való kapcsolattartás, az apró ajándékok, a lejuttatott játékok is hozzájárulnak.

"Nem szabad becsapni őket, tudniuk kell, hogy sokat kell várniuk a megmentésre. A pontosabb információk azonban megnyugtatóan hatnak" - mondta Sheryl Bishop, a Texasi Egyetem szociálpszichológusa. "Ugyanakkor az, hogy nekik maguknak is részt kell venniük a mentésben, segíteniük kell a felszíni csapatokat, segít fenntartani a reményt és az optimizmust."

Abban azonban minden szakértő egyetért, hogy sem alkoholt, sem pedig cigarettát nem küldhetnek le a bányászoknak, még akkor sem, ha ezt külön kérik: ez a két szer idegesebbé, kiszámíthatatlanabbá teheti őket. Az azonban még komolyabb kételyt okoz a mentőknek, hogy nem tudják, az adott körülmények között milyen, korábban nem ismert hatása lenne ezeknek az élvezeti cikkeknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció