Vegyük ki a fém fülbevalót hidegben

A gyermekeknek a nagy hidegben célszerű füles sapkát hordani, a kislányok füléből pedig ki kell venni a fémből készült fülbevalót - ezt tanácsolta az InfoRádióban a bőrgyógyász szakértő.

Minden olyan testrészünk, amely nincs fedve - kéz, arc, orr és fül -, fokozott védelmet kíván - hangsúlyozta Nagy Katalin. Ezért a Honvéd Kórház főorvosa szerint "a hölgyek ne viseljenek fém fülbevalót, mert attól megfagyhat a fülcimpa, a fém ugyanis jól vezeti a hőt".

fémfülbevalós nő
A fém fülbevaló jól vezeti a hőt, ezért a fülcimpa meg is fagyhat

Az orvos az arc védelmére siltes sapka viselését ajánlja, mert a kilégzett, felfelé szálló levegő nehezebben távozik az arc elől, s meleg függönyként védi az arcbőrt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy vigyázni kell a kézre, mert az ujj megfagyhat. Különösen a dohányosoknak, az érszűkületes betegeknek, s akiknek a vérellátása valamiért rosszabb, például a cukorbetegeknek kell jobban védeni az láb és a kéz ujjait.

A bőr nemcsak a hideg, hanem a fűtés miatt is nagyon kiszáradhat. Ezért hideg időben zsírosabb és hidratáló arckrémeket is használjunk. Télen ilyen összetételű krémeket gyógyszertárban is lehet és érdemes kevertetni.

A szakorvos hangsúlyozta, hogy a gyerekek arcára ne felnőtteknek való krémet használjunk. Kicsit zsírosabb babakrémmel kenjük be az arcukat például séta előtt, ami a kiszáradástól és a fagyástól is véd, ugyanis kevésbé szívódik fel, s filmréteget alkot a babák bőrén. A gyerekek fülében sem szabad benne hagyni a fém fülbevalót.

Ha a hideg után melegebb helyre megyünk, az erek hirtelen kitágulhatnak. Ennek jelei, hogy piros foltok, márványszerű rajzolatok jelenhetnek meg, amelyek akár viszkethetnek is. Ezt azzal előzhetjük meg, ha nem túl szoros a ruházatunk, mert az keringésromláshoz vezethet - hívta fel a figyelmet a bőrgyógyász.

Bár a hidegtűrés egyénenként változó, a tartós hideg jelentősen megterheli szervezetünket, amely szövetsérüléssel (fagyás), vészesen lehűlt testhőmérséklettel (kihűlés) vagy akár halállal is járhat. Részletek!

A hidegallergiáról szólva Nagy Katalin azt mondta, gyerekeknél ez nem jellemző. Az egy folyamat, nem egyik napról a másikra alakul ki. A bőrgyógyász szerint "a hidegallergia komoly betegség, acsalánkiütésegy formája. Ebben az esetben nagyon kell védekezni a hideggel szemben, mert ugyanúgy, mint egy ételallergia, az immunreakció fulladásig fokozódhat. Gyakran valamilyen góc, gyulladásos összetevő okozza. De az egy fokozatos folyamat, amelynek már van múltja. Jelei a viszketés, csalánkiütés, szájdagadás. A főorvos hozzátette, hogy tovább provokáljuk a jelenséget, mert egyre hevesebb lesz a reakció, ami jellemző mindenféle allergiára.

Forrás: InfoRádió

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)