Tényleg veszélyes a fogkrémben lévő fluorid?

Miért baj, ha fluorid van a fogkrémben, vagy ha alumínium kerül az izzadásgátlókba?

A hvg.hu két közkedvelt egészségügyi mítosz igazságtartalmának járt utána. Vajon tényleg ártalmas az alumíniumot tartalmazó izzadásgátló és a fluoridos fogkrém?

Top 5 egészségügyi mítosz Amíg egészségesek vagyunk, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy örökké így is marad. Vannak persze más mítoszok is, amelyek egyaránt igen rossz hatással vannak egészségünkre és pénztárcánkra is. Részletek !

Károsítja a csontokat a fluorid?

A fluorid mindenkinek hasznos, aki vigyáz a fogaira, de a túladagolás olyan betegséget idézhet elő, amely a fog foltosodásával jár. Nem gyógyítható, bár az esztétikai problémán túl más kárt nem okoz. Valószínűtlenül nagy túladagolás ugyanakkor már a csontokat is károsíthatja.

Az átlagember egyébként nehezen tudja kiszámolni, mennyi fluoridot vesz magához, mert az ivóvízben természetes módon, a kőzetekből kioldódva van több-kevesebb ebből az anyagból, és megtalálható jó néhány élelmiszerben (tengeri halban, teában, rizsben, árpában) is. Bár a fogszuvasodás elleni küzdelemben végső soron hasznos, hogy a legtöbb pasztában van fluorid, a cikk azt tanácsolja, hogy aki mégis fél az esetleges mellékhatástól, némi odafigyeléssel találhat fluoridmentes fogkrémet a boltokban.

Károsítja a csontokat a fluorid?
Károsítja a csontokat a fluorid? Fotó: iStock

Izzadásgátló és a rák

Kutatók azt vették észre, hogy az emlőrákos nők mellében gyakran a hónaljhoz közelebbi részen alakult ki tumor, abban pedig sok alumíniumot lehetett kimutatni. Mindebből logikusan arra következtettek, hogy ez az alumíniumos izzadásgátlás eredménye.

Későbbi tanulmányok azonban egészen más következtetésekre jutottak. Például arra, hogy a női mellek hónaljhoz közeli részén amúgy is több az olyan mirigyszövet, amely hajlamos a rákos elváltozásra. Valamint kiderült, hogy a rákos szövetekben nemcsak alumíniumból, hanem más ásványi anyagokból is több halmozódik fel. E két tény pedig a kozmetikumoktól függetlenül is igaz.

Az összefüggést kutató további vizsgálatok még jelenleg is futnak. A lap azt írja, hogy az EU fogyasztóbiztonsági bizottságának (SCCS) állásfoglalása kétéves vizsgálódás után júniusban lett volna esedékes, de a vita legalább szeptemberig húzódhat. Az eddigi publikációk összefoglalóiból azonban az látható, hogy nincs ok az aggodalomra.

A lap megkérdezte Tábi Tamást, a Semmelweis Egyetem gyógyszerhatástani intézetének docensét is a témában, aki elmondta, hogy az alumínium már csak azért sem okozhat bajt, mert az egészséges emberek szervezetéből hamar kiürül.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +13 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra