Szlávik: a "szuperterjesztők" százakat is megfertőzhetnek

A szaglás, majd az ízérzékelés elvesztése, folyamatos magas láz, kis javulást követően pedig hirtelen állapotromlás - ilyen egy tipikus, súlyos koronavírus-fertőzés lefolyása.

A tegnapi adathoz képest 55-tel, 733 főre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és meghalt két újabb idős beteg is. Kattintson a részletekért.

"Egy ember átlagosan 2-3 másiknak adja át a koronavírust, vannak azonban úgynevezett szupertejesztők. Ez azt jelenti, hogy a váladékaival akár száz másikat is meg tud fertőzni. Ezt láttuk a dél-koreai templomnál" - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórházi telephelyének osztályvezető főorvosa az RTL Híradónak adott interjújában.

Mint ismeretes, a dél-koreai járvány központja Daegu nevű 2,5 milliós város volt, az ottani fertőzöttek majd 70 százaléka pedig egy helyi gyülekezethez, a Shincheonji Church of Jesushoz tartozott. A feltételezések szerint a 31-es számú betegként emlegetett 61 éves gyülekezeti tag fertőzhetett meg százakat a szertartások alatt. Később az egyház vezetője hivatalosan is bocsánatot kért a nemzettől, mert becslések szerint több mint 4 ezren betegedtek meg csak abban a kapcsolati láncban.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

"Senkiről nem tudjuk megmondani, hogy ki a szuperterjesztő, és mások miért nem kapják el a fertőzést" - tette hozzá az infektológus főorvos, aki a következő hetekben a járvány felfutására számít. Mint mondta, akárcsak a többi európai ország, mi is belépünk majd a tömeges fertőzések szakaszába. A Magyarországon egy hónapja tartó járvány kapcsán arról beszélt, az esetek 85-90 százaléka enyhébb tünetekkel, egészséges fiataloknál és gyerekeknél akárláznélkül is járhat.

Legelőször a szaglást vesztik el

"Az első tünet a szaglás, később az ízérzés elvesztése, ha ilyen panasszal jelentkeznek rögtön koronavírusra gyanakszunk" - mondta Szlávik János, aki szerint sokat tanultak, tanulnak folyamatosan a betegség lefolyásáról, melynek rendkívül típusos a lefolyása. Mint kiemelte, a súlyos esetek majd mindegyikénél hosszú lázas periódust követően kis javulás, hőemelkedés, majd hirtelen állapotromlás következik be, ami után a beteg az intenzívre kerül. Megjegyezte, ha elég a kapacitás, a lélegeztetőgép, akkor néhány hét alatt sikerül a betegnek leküzdenie a vírust, és már van is olyan, aki intenzívről került ki, gyógyult meg.

"A súlyos esetek mindig krónikusan beteg, idős emberek" - jegyezte meg, ám szerinte nem lehet meghatározni, hogy kinél lesznek a legsúlyosabbak a tünetek. Szlávik leszögezte, drámai, ahogy az idős betegek állapota akár órák alatt drasztikusan romlik, és azonnal intenzívre kell őket vinni. Elmondta, minden lehetséges gyógyszert alkalmaznak, így a már több helyen sikerrel használt kétféle malária elleni szert, amit a HIV-fertőzöttek kezelésre használt készítménnyel, egy erős antibiotikummal és immunerősítőkkel kombinálnak, úgy tűnik sikerrel.

Az infektológus főorvos arról is beszélt az interjúban, hogy miért maszkpárti. "Akin maszk van, kevésbé tud szennyezett kézzel az orrához, arcához, szeméhez nyúlni, így kisebb eséllyel fertőzi meg magát" - hangsúlyozta Szlávik János.

Már 1,2 millió koronavírusos van a világon - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció