Sosem volt még ilyen meleg ősszel

Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön azóta, hogy 1981-ben elkezdték rendszeresen feljegyezni az időjárási adatokat.

A szeptemberi átlaghőmérséklet 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980 és 2010 közötti globális szeptemberi átlaghőmérsékletnél. Európában szinte mindenhol az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek, és a csapadék is elmaradt a szokásostól.

ősz, őszi időjárás, enyhe ősz, indián nyár, meleg,
ősz, őszi időjárás, enyhe ősz, indián nyár, meleg,

A legmagasabb átlaghőmérsékleteket az Egyesült Államok középső és keleti részén, a mongóliai fennsíkon és az Északi-sarkvidék egyes térségeiben mérték. A jeges-tengeri jég kiterjedése 36 százalékkal maradt el az átlagostól - írták a szakértők. Az adatok szerint az elmúlt 12 hónapban szinte a teljes északi-sarki térségben és csaknem egész Európában, valamint más kontinenseken és az óceánok térségében is az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek.

118 éve nem volt ilyen meleg

Éghajlattörténésszel próbáltuk megfejteni, hogy milyen időre számíthatunk a Kárpát-medencében úgy 30-40 év múlva. Részletek itt!

Ahogy már korábban megírtuk, a mérések kezdete, azaz 1901 óta az idei nyár volt a második legmelegebb Magyarországon. Az évszak középhőmérséklete 22,3 Celsius-fok volt, ami 2,1 fokkal haladja meg az 1981 és 2010 között mért átlagot. Magyarországon az év legmelegebb hónapja általában a július, idén viszont a június és az augusztus is több mint 1 fokkal melegebb volt a júliusnál. A 2019-es június volt a legmelegebb 1901 óta, az idei nyár utolsó hónapja pedig a 7. helyre került a legforróbb augusztusok rangsorában.

A nyár legmelegebb napja augusztus 12. lett, ekkor Derekegyházán 38 fokot mértek. A nyár utolsó hetei tartós kánikulával teltek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés