Rovarcsípések: mikor hívjunk orvost?

Legyen szó akár pókról, szúnyogról vagy ágyi poloskáról, a rovarcsípések jelentős része csupán múló kellemetlenséget jelent. Vannak azonban olyan panaszok, amelyekkel mindenképpen javasolt segítséget kérni. Lássuk, melyek ezek, illetve milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba.

"Ha a csípés helye elfertőződik,csalánkiütésvagy torokduzzanat alakul ki, esetleg a gyulladt terület átmérője nagyobb, mint 10 centiméter, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni" - hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem közleményében dr. Bánvölgyi András, a Bőr,- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika adjunktusa. "A rovarcsípések nagyon sokféle tünetet okozhatnak, de általánosságban az enyhébb tüneteket óvatos jegeléssel, hűsítő vagy gyulladáscsökkentő krémekkel otthon is tudjuk kezelni. Ha azonban ezek súlyosabbá válnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez" - tanácsolja a szakorvos.

Többféle rovar, így a darázs csípése is súlyos tüneteket okozhat
Többféle rovar, így a darázs csípése is súlyos tüneteket okozhat. Fotó: Getty Images

Exotikus betegségeket kaphatunk el a szúnyogoktól

A szúnyogcsípésről szólva kifejtette, az annak helyén kialakuló duzzanat, bőrpír az esetek nagy részében veszélytelen. Vakarni azonban nem szabad, mert attól a bőr kisebesedhet, a sebek pedig el is fertőződhetnek, további panaszokat kiváltva. A legtöbb esetben a csípés okozta irritáció egy-két napon belül elmúlik, a kellemetlen viszketés pedig többféleképpen is kezelhető: hűsítő vagy egyéb nyugtató hatású krémekkel.

Kitért rá, az egyéni érzékenység nagyon különböző, mindazonáltal a valódi allergiás reakció az egyszerű szúnyogcsípés esetében nem bizonyított. Egyes csípőszúnyog fajok - köztük a már Magyarországon is megjelent tigrisszúnyog - azonban akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek, így például nyugat-nílusi lázat, sárgalázat, Dengue-lázat vagy a Zika-vírust. Ezek közül a nyugat-nílusilázmár itthon is előfordult. "A tigrisszúnyog csípése egyébként is hevesebb allergiás tüneteket vált ki, így a viszketés mértéke nagyobb bőrfelületet is érinthet és a duzzanat sokkal lassabban múlik el. Tigrisszúnyog csípése esetén, ha nagyszámú, több centiméter átmérőjű csípésekről van szó, érdemes orvoshoz fordulni. Ezáltal gyorsabban kezelhető az allergiás reakció gyógyszerekkel és krémekkel" - mutatott rá a szakember. Hozzátette, amennyiben valakit ez a fajta szúnyog csípett meg, majd láz, hányinger, fényérzékenység, izom-, ízületi és csontfájdalom, esetleg a bőrön vagy a szájban bevérzések jelentkeznek nála, akkor haladéktalanul forduljon orvoshoz, mivel a tünetek súlyos, a fent részletezett fertőzésekre utalhatnak.

Hogyan ismerhető fel a pókcsípés?

A szúnyogokétól részben eltérő a pókok csípése, amely a legtöbb esetben egyszerűen felismerhető, ugyanis jól látható az egymástól 1-2 milliméterre lévő szúrcsatorna. A tipikus pókcsípés enyhébb esetben kisebb terjedelmű piros, szúró, viszkető, égő érzéssel járó duzzanatot okoz, amit óvatos jegeléssel, hűsítő vagy gyulladáscsökkentő lokális készítményekkel kezelhetünk. Ilyen esetekben a tünetek néhány nap alatt elmúlnak. Ha azonban a gyulladt terület 10-20 centiméter átmérőjű, hólyagok, esetleg láz alakul ki, a szúrás helye kemény vagy gennyes lesz, akkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Magyarországon csak néhány pókfajta jelent veszélyt az emberre - mérges dajkapók, pokoli cselőpók -, és bár ezek mérge sem halálos, marásuk ugyanakkor kifejezetten erős fájdalommal, akár általános rosszulléttel járhat.

Ágyunkban csíp össze az ágyi poloska

Az ágyi poloska nemkívánatos vendég otthonunkban, nem könnyű azonban kitessékelni.

Az ágyi poloska sok esetben szinte teljesen észrevehetetlen. Éjszaka csíp, a tünetek pedig csak másnap vagy napokkal később jelennek meg. Duzzanatok, viszketés, hólyagok egyaránt felléphetnek, de van olyan is, akinél semmilyen panasz nem alakul ki. "A csípés centrumában egy szúrt pont látható és ez ismétlődhet, ugyanis az ágyi poloskánál jellemző a hármas tünet megjelenése, ami azt jelenti, hogy a rovar csíp, továbbmegy, megint csíp, majd továbbmegy, és így tovább. Ezt nevezik reggeli-ebéd-vacsora jelenségnek" - magyarázza dr. Bánvölgyi András. Mint mondja, a csípések helye alapvetően a kar, láb, ritkábban a törzs. Amennyiben ilyen tünetek jelentkeznek, és a csípések hólyagossá válnak, érdemes orvoshoz fordulni. A kezelés általában hűsítő- és szteroid alapú krémekkel történik.

A kullancscsípés Lyme-kórt okozhat

Kullancscsípés esetén, amennyiben megjelenik az úgynevezett Lyme-folt (erythema chronicum migrans), vagyis a csípés körül körkörösen terjedő, kokárda alakú vagy egybefüggő ovális bőrelváltozás, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A Lyme-folt a leggyakrabban a csípés után 1 héttel indul el, átmérője általában eléri vagy meghaladja az 5 centimétert, gyakorta nem viszket és más panaszt sem okoz, de számos ettől eltérő atípusos megjelenése is lehetséges. A típusos bőrtünet alapján felállítható lehet a Borrelia burgdorferi baktérium okozta Lyme-kór diagnózisa, amely a megfelelő célzott antibiotikumterápiával időben és jól kezelhető.

Allergiás reakcióval járhat a darázscsípés

A méh és darázscsípés komoly anafilaxiás sokkot is okozhat az arra allergiásoknál, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel. Súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat a csípés hatására. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és ha rendelkezésre áll adrenalintartalmú sürgősségi injekció, azt a betegnek mielőbb meg kell kapnia. Ezen kívül, ha anafilaxiás reakció nem is lép fel, de a csípés átmérője meghaladja a 10-15 centimétert, vagy a csípést követő két napon belül távolabbi bőrfelületen is kiütések jelentkeznek, szintén szakorvoshoz kell menni, mert ezek is allergiás reakcióra utalnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: