Mintegy kétszázezren gyógyszerfüggők Magyarországon

Zacher Gábor toxikológus szerint Magyarországon közel kétszázezerre tehető azok száma, akik valamilyen gyógyszerfüggésben szenvednek.

Zacher Gábor toxikológus az M1 kedd esti műsorában elmondta, hogy nagyjából hetvenezren altató- vagy nyugtatószer-függők, mintegy százezren a hashajtók, 25 ezren pedig az orrcsepp miatti addikciótól szenvednek. Véleménye szerint a függés az ópiát típusú fájdalomcsillapítóktól Magyarországon nem jelent akkora problémát, mint az Egyesült Államokban, ahol naponta kilencvenen halnak meg valamilyen ópiát típusú szer okozta túladagolásban.

Fájdalomcsillapítókra majdnem mindenkinek szüksége van alkalmilag vagy állandó jelleggel, de a gyógyszereknek a mellékhatásokon kívül is vannak veszélyeik, ugyanis függőséget okozhatnak. Erről a problémáról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon az altató- és nyugtatószer-függés olyan probléma, amelyről nem beszélnek, de létezik. Pedig kellene erről beszélni, mert nagy mennyiségű altató- és nyugtatószer fogy, eközben rosszul táplálkozik a lakosság, mindez komoly népegészségügyi gond - emelte ki Zacher.

A gyógyszerfüggőség kialakulása és kezelése

Gyógyszerfüggőség általában akkor fordul elő, ha valamilyen más szenvedélyszerről, például alkoholról való leszokás miatt valaki helyettesítő gyógyszert kap, vagy szorongásos panaszai miatt kezd nyugtatókat szedni. Fájdalomcsillapítók, altatók, nyugtatók esetében is előfordulhat dependencia. Ha egy gyógyszeren "rajtafelejtik" a beteget, vagy a páciens önkényesen megemeli az általa szedett gyógyszer dózisát, akkor bekövetkezhet a függőség állapota. Ha valaki függővé vált, akkor az adott gyógyszer megvonása elvonási tüneteket okozhat.

Kétszázezer magyar szenved valamilyen gyógyszerfüggőségben
Kétszázezer magyar szenved valamilyen gyógyszerfüggőségben

A leállásnak lassan, a gyógyszeradag fokozatos csökkentésével szabad megtörténnie. Ha valamilyen mentális zavarral, depressziós, szorongásos kórképpel küzd a páciens, akkor fontos lehet függőséget nem okozó, de hangulatjavító, szorongást enyhítő gyógyszer beállítása. A gyógyszerfüggőségről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)