Megvan, mikor nem szabad teázni

A savas hatású italok, például a gyümölcsteák és az ízesített vizek fogyasztása rongálhatja a fogzománcot.

A teázás főleg télen igen népszerű, sokaknál a forró ital fogyasztása egyfajta szertartás. Nem mindegy azonban, hogyan isszuk: a King's College London kutatócsapata szerint ha lassan kortyolgatva élvezzük ki az ital ízét, akkor fogzománcunk egészsége bánhatja.

8 biztos tipp a fogzománc védelméért A reklámokban emlegetett saverózió azt jelenti, hogy a savak hatására a fogzománc kopni kezd. Ezt a folyamatot elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink befolyásolják. Íme, a 8 legfontosabb tényező, amellyel megmenthetjük a fogakat - kattintson !

Ezek az italok teszik tönkre a fogainkat

A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. A fogzománc a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga, mégsem kikezdhetetlen - a savas élelmiszerek, italok károsítják, és kivonják belőle az ásványokat. A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatóak lesznek, közben pedig fokozódik az érzékenység és az elszíneződés is.

A British Dental Journal korábbi kutatása 300 olyan ember étkezését vizsgálta meg, akinél a fogromlás komoly problémát okozott. Mint kiderült, a fogerózió azoknál jelentkezett leginkább, akik a legtöbbet nassoltak, és nem csupán a cukor okozta. Savas hatásuk miatt a különböző gyümölcsös italok - teák, shake-ek -, a diétás innivalók, alkoholok, ízesített vizek, és persze a szénsavas üdítőitalok is lebontják a fogat védő zománcot. Persze, az erózió mértékét az is befolyásolja, hogy milyen módon fogyasztjuk ezeket az italokat.

Árthat a fogaknak, ha lassan szürcsöljük a gyümölcsös teát
Árthat a fogaknak, ha lassan szürcsöljük a gyümölcsös teát

A kutatás vezetője, Dr Saoirse O'Toole hangsúlyozta: kimondottan ártalmas a fogaknak, ha az italokat lassan, szürcsölgetve fogyasztjuk, és a kortyot a szánkban is tovább bent tartjuk. Ekkor ugyanis az italnak több ideje lesz a szánkban a zománc gyengítésére, és hatását a nyálunk sem tudja semlegesíteni. Azoknak az embereknek, akik az étkezések között legalább két alkalommal fogyasztanak citromos vizet vagy gyümölcsteát, 11-szer nagyobb esélyük van valamilyen fogprobléma kialakulására. Ha azonban étkezés közben fogyasztjuk ezeket az italokat, akkor a veszély a felére csökken - állapították meg a szakértők.

Forrás: BBC

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: