Közel 500 medve kilövésére adtak engedélyt Romániában

Miniszteri mandátuma utolsó napján, Tánczos Barna leköszönő környezetvédelmi miniszter engedélyezte közel félezer védett barnamedve kilövését Romániában. Az indoklás szerint 2016 óta egyre jobban veszélyeztetik a lakosságot az elszaporodott medvék.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) leköszönő környezetvédelmi miniszter aláírta a közel félezer védett barnamedve kilövését engedélyező megelőzési kvótáról szóló rendeletet. A miniszteri rendelet szerint 426 barnamedvét megelőzési céllal, újabb 55 példányt pedig beavatkozási céllal lehet kilőni.    

Tánczos Barna emlékeztetett rá, hogy Székelyföldön 2016 óta egyre jobban veszélyeztetik az emberek testi és anyagi biztonságát az elszaporodott medvék.    

medve
7500-8100 medve élhet Romániában. Fotó: Getty Images

"Ma, a miniszteri mandátumom utolsó napján, megtettük az utolsó lépést, aláírtam azt a rendeletet, amellyel a medvepopuláció kezelését szolgáló törvénycsomag teljessé válik" - fogalmazott a lemondott környezetvédelmi miniszter.   

Romániában néhány hete bocsátották közvitára a medvetámadások megelőzéséről szóló, a civil szervezetek által élesen bírált miniszteri rendelet tervezetét, amely 426 példány megelőző kilövését engedélyezi.    

Egy felmérés szerint az országban 7500 és 8100 között lehet a vadon élő barnamedvék száma. A vadásztársaságok jelentései szerint az állatok egyre gyakrabban tűnnek fel olyan térségekben is, amelyek nem számítanak optimális élőhelyüknek, nemrég a dél-romániai Olt megyében láttak medvét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők nagyrészt összeesnek, és nagy területen kiderül az ég. Főleg az északkeleti harmadban azonban továbbra is előfordulhat záporos csapadék. Az északi, északnyugati szelet elsősorban a Dunántúlon olykor élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 0 és +5 fok között valószínű, de a felhős tájakon ennél enyhébb idő, míg a hidegre hajlamos helyeken néhol gyenge fagy is lehet. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra