Koronavírus: ennyire hatékonyak a vakcinák a delta variáns ellen

Megvizsgálták, hogy milyen védelmet adhat a Pfizer-BioNTech- és az AstraZeneca-oltás a minden eddiginél fertőzőképesebbnek tűnő delta variáns okozta megbetegedés ellen.

Világszerte gyorsan terjed a koronavírus delta variánsa (B.1.617.2, más néven indiai mutáns). Olyannyira, hogy az Egyesült Királyságban már az új megbetegedések 90 százalékát ez az először Indiában kimutatott változat okozza. A regisztrált fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma exponenciálisan nő a szigetországban, emiatt a korlátozások június 21-re tervezett feloldását egy hónappal el is halasztották.

koronavírus delta variáns
Európában is egyre több megbetegedést okoz a delta variáns. Fotó: Getty Images

Milyen hatékonyak a vakcinák az új változat ellen?

A delta variáns az Egészségügyi Világszervezet (WHO) besorolása szerint a jelenleg aggodalomra okot adó négy változat egyike: becslések szerint 30-100 százalékkal fertőzőképesebb lehet az alfa-variánsnál (brit-változat), ami Magyarországon a harmadik hullámban minden eddiginél több megbetegedést és halálesetet okozott.

Ahogy arról a Guardian beszámolt : egyelőre úgy tűnik, hogy két vakcina, az mRNS-alapú Pfizer-BioNTech és a vektoralapú AstraZeneca is hatékonyan véd a delta variáns ellen, de kevésbé, mint az alfa variáns ellen - derült ki a skóciai közegészségügyi szolgálat, a Public Health Scotland (PHS) által összegyűjtött, és a Lancet tudományos folyóiratban közzétett adatokból.

A koronavírus delta variánsa négyszer fertőzőképesebb, mint a pandémiát kiváltó eredeti, vuhani változat. De vajon meddig növekszik majd a jövőbeni, megbetegedést okozó mutációk fertőzőképessége? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Londonban dolgozó virológusok. Részletek!

A Skóciában április elseje és június 6-a között dokumentált adatokból az látszik, hogy a második részoltás beadása után két héttel a Pfizer-BioNTech vakcina 79 százalékos hatékonysággal akadályozta meg a delta variáns okozta megfertőződést, (az alfa variáns esetében ez 92 százalék volt), míg az AstraZeneca-vakcina hatékonysága 60 százalékra csökkent az alfa variánssal szembeni 73 százalékról.

Mennyire véd egyetlen oltás?

Az angliai közegészségügyi szolgálat, a Public Heath England közlése szerint mindkét vakcina közel 50 százalékos védelmet nyújt az alfa variáns ellen, viszont a delta variánssal szemben tapasztalt hatékonyság a Pfizer-BioNTech egy adagja után körülbelül 36 százalékos, az AstraZenecáé után pedig mindössze 30 százalékos.

Két héttel a második dózis beadása után a Pfizer-BioNTech oltóanyaga a delta variáns esetében 88 százalékos védelmet nyújtott a tünetekkel járó betegséggel szemben, míg az alfa variáns esetében ez az arány 94 százalék volt. Az AstraZeneca-vakcinánál ugyanez a hatékonyság 67, illetve 74 százalékosnak bizonyult. Szakemberek korábban már kifejtették: a hatékonyságot latolgatva nem szabad megfeledkezni róla, hogy utóbbinál - a részoltások között eltelt idő függvényében - tovább tarthat, míg kialakul a maximális szintű immunvédelem.

Ami a súlyos eseteket illeti

A mostani vizsgálatából úgy tűnik, hogy mindkét vakcina hasonló szintű védelmet nyújt a delta variáns okozta súlyos megbetegedés ellen - írja a Guardian. A Pfizer-BioNTech oltóanyaga két részoltás után 96 százalékos hatékonyságot mutatott, míg az AstraZeneca 92 százalékosat. Arról, hogy ez a két vakcina milyen szintű védelmet nyújt a delta variáns okozta halálozással szemben, egyelőre nincsenek adatok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra