Koronavírus: egyes boltok bezárását kérik

A koronavírus-jávány miatt több intézkedést is bevezettek Magyarországon. Rendezvények és előadások maradnak el, bezártak a tanintézmények, és szigorú határellenőrzés lépett érvénybe. Következő lépésként a boltok bezárása is felmerült.

A koronavírus okozta helyzet miatt érthető, hogy egyre több lehetséges óvintézkedésről tárgyalnak Magyarországon is. Vasánap például Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy korlátozzák a nem létfontosságú boltok, üzletek nyitvatartási idejét, szükség esetén pedig rendeljék el ezek bezárását is.

koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus boltbezárás, kereskedelem, OKSZ, Országos Kereskedelmi Szövetség, Karácsony Gergely,
koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus Magyarország, koronavírus Budapest, koronavírus boltbezárás, kereskedelem, OKSZ, Országos Kereskedelmi Szövetség, Karácsony Gergely,

A fertőzésveszély mérséklése a cél

Koronavírus: "két hónapra le kell zárni a világot" - olvassa el a részleteket!

A koronavírus terjedése és a járványhelyzet súlyosabbá válása miatt az európai nagyvárosokban sorra születnek meg a lakosság alapvető igényeinek kielégítéséhez nem szükséges üzletek bezárását célzó intézkedések. Így ugyanis csökkenteni lehet a nem feltétlenül szükséges találkozások számát, valamint lassíthatjuk a koronavírus terjedését - írta közösségi oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely kezdeményezése a napi fogyasztási cikkeket, dohányterméket, gyógyászati segédeszközt és üzemanyagot értékesítő üzletekre, a gyógyszertárakra, a postákra, továbbá a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra nem vonatkozna, de ezeken kívül minden egyéb kereskedelmi egység nyitva tartását korlátozná, az adott települések igényeitől függően.

A főpolgármester szerint a katasztrófavédelemről szóló törvény megteremti annak lehetőségét, hogy a kormány a veszélyhelyzet idejére a polgármestereknek olyan államigazgatási feladatot állapítson meg rendeletben, amely a kereskedelemről szóló törvény rendelkezésekről eltérően lehetővé teszi az üzletek nyitva tartásának szabályozását, illetve korlátozását.

Az OKSZ támogatja a javaslatot

Ezt a koronavírus elleni védekezés jegyében felvázolt lépést azonban nem támogatja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). A kereskedelem szabályozásában országos szinten egységes irányításra van szükség, ezért szinte elképzelhetetlen, hogy az egyik településen egy bolttípus nyitva lehessen, a másikon pedig nem - hangsúlyozta Vámos György, az OKSZ főtitkára.

Ezen felül felhívta a figyelmet arra is, hogy az élelmiszerbolt, a benzinkút és a gyógyszertár nyilvánvalóan létfontosságú, arról viszont nincs állásfoglalás, hogy ezeken túl van-e még olyan, amit az ellátási oldalról ebbe a körbe lehet sorolni.

Gondot okoz az alapanyagok beszerzése, de a forgalom egyelőre nem csökkent a Magyarországon található olasz éttermekben az észak-itáliai koronavírus miatt. A részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: