Koronavírus: az omikron kevésbé veszélyes a tüdőre

A koronavírus omikron variánsa valószínűleg kevésbé hatékonyan támadja a tüdőt, mint a korábbi változatok, derült ki egy friss, brit kutatásból.

Az omikron esetében a koronavírus tüskefehérjéi úgy mutálódtak, hogy hatékonyabban tudják kikerülni az emberi szervezet védekező rendszerét. Ez a változás ugyanakkor a vírus tüdőbeli szaporodásának és súlyos megbetegítő képességének csökkenését is eredményezte - derül ki a Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) kutatóintézet tanulmányából.

dsa
Az omikron gyorsan terjed, de kevésbé veszélyes a tüdőre. Fotó: Getty Images

A legújabb variáns tehát épp amiatt a tulajdonsága miatt terjed könnyebben, aminek köszönhetően kevésbé veszélyes az emberek tüdejére. A kutatást vezető Ravi Gupta, aki a klinikai mikrobiológia professzora a Cambridge Egyetemen, arra hívja fel a figyelmet, hogy a látszólag kedvező eredmények ellenére "az omikron jelentős terjedése nagy közegészségügyi kihívást jelent".

Az új variánsról, amit először Botswanában, majd Dél-Afrikában azonosítottak november 11-én, itt olvashat bővebben.

Karácsonyi zárlatot hirdettek Hollandiában az új variáns terjedése miatt. Az országban a nem létfontosságú üzletek, iskolák, szórakozóhelyek, kocsmák, éttermek és más nyilvános helyek legalább január közepéig árva lesznek. A lezárásokra az új variáns gyors terjedése miatt van szükség, amely már nem kezelhető csak az oltásokkal.

)
Tiszta levegő (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)